Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua 3. Numărul total al morţilor depăşeşte 11.200 de morţi/ Pentagon: portavionul USS George HW Bush soseşte în Turcia / Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare: alţi 57 de salvatori trimişi / Joe Biden a anunţat că îi oferă „sprijin total” lui Erdogan

  • Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare
  • Un faimos bucătar spaniol călătoreşte în zona devastată din Turcia ca să gătească pentru victime
  • Un politician turc şi familia sa şi-au pierdut viaţa
  • Bebeluşul de două luni a fost salvat în Hatay - devenit simbolul speranţei. A fost găsit la aproximativ 30-40 ore după cutremur.
12834 afișări
Imaginea articolului Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua 3. Numărul total al morţilor depăşeşte 11.200 de morţi/ Pentagon: portavionul USS George HW Bush soseşte în Turcia / Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare: alţi 57 de salvatori trimişi / Joe Biden a anunţat că îi oferă „sprijin total” lui Erdogan

FOTO MEDIAFAX/AP

UPDATE 22:55 O fetiţă în vârstă de 8 ani, Nisa, a fost salvată după ce a rămas prinsă sub dărâmături pentru 64 de ore

UPDATE 22:45 Nou bilanţ Siria:  2.902 morţi, 5.085 răniţi

UPDATE 22:40 Mai multe zone de corturi au fost amplasate în mai multe puncte din Kahramanmaraş

UPDATE 22:30 Preşedintele american Joe Biden a anunţat că îi oferă „sprijin deplin” preşedintelui Erdogan

Preşedintele american Joe Biden a vorbit public pentru prima dată după cutremurul devastator din Kahramanmaraş şi a transmis condoleanţe şi urări de sprijin Turciei şi Siriei. Preşedintele american Joe Biden a vorbit despre cutremurul devastator care a avut loc în Kahramanmaraş.
 
Joe Biden a transmis condoleanţe şi urări de sprijin Turciei şi Siriei şi a spus: „ Gândurile şi rugăciunile noastre sunt la poporul Turciei şi Siriei. Plângem pierderea atâtor vieţi şi oferim cele mai profunde condoleanţe ”, a spus Biden.
 
Vorbind despre imaginile cu părinţi care îşi scot copiii din dărâmături şi despre creşterea numărului de morţi, Biden a spus că gândurile sale sunt „la supravieţuitorii care au fost şi ei sfâşiaţi de această tragedie ”.
 
Biden a menţionat că s-a întâlnit cu preşedintele Erdogan şi a oferit „sprijin deplin” împreună cu echipele de salvare . 
 
Menţionând că Statele Unite continuă să sprijine partenerii umanitari din Siria cu echipamente şi asistenţă pentru misiunile de căutare şi salvare, şeful de stat a spus că Statele Unite sunt „cel mai mare sprijin în toate regiunile Siriei, indiferent cine controlează regiunea ” .
 
„Este vorba de salvarea de vieţi umane. Rămânem angajaţi să sprijinim poporul Turciei şi Siriei în acest moment de nevoie ”, a mai spus Biden.
 

UPDATE 22:10 Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma seismelor în Turcia şi Siria a crescut. Până la această oră sunt 12.049 de morţi, dar numărul poate creşte

Căştile Albe au anunţat că cel puţin 1.730 de persoane au fost ucise în zona controlată de opoziţie în nord-vestul Siriei.
 

UPDATE 22:00 Pentagonul anunţă că portavionul USS George HW Bush soseşte în Turcia pentru a sprijin eforturile de căutare şi salvare a supravieţuitorilor

UPDATE 21:50 Încă 10 români cer repatrierea din Turcia, dar se află departe de aeroporturile Adana şi Malatya 

Misiunea diplomatică a României la Ankara menţine, în continuare, legătura cu alţi 10 cetăţeni români care şi-au exprimat dorinţa de a se repatria, dar se află la distanţă mare de aeroporturile Adana şi Malatya, anunţă MAE. 
 

UPDATE 21:40 Secretarul de stat al SUA Blinken, declaraţie despre cutremurele din Turcia:

„Am trimis peste 150 de oameni personal de căutare şi salvare în Turcia. Pierderea de vieţi omeneşti în Türkiye şi Siria a fost cu adevărat uluitoare, şocantă. Vom avea mai multe de spus despre asistenţa SUA acordată poporului turc şi sirian în zilele următoare”, a declarat demnitarul american.

 

UPDATE 21:30 Comunitatea armeană a donat 2,5 milioane de lire pentru victimele cutremurului 

Organizaţiile caritabile din Marea Britanie lansează un apel pentru ajutor în caz de dezastre
Comitetul pentru Urgenţă în caz de Dezastre (DEC) lansează un apel pentru a ajuta multe mii de oameni afectaţi de cutremur.
 
Comitetul este un colectiv de 15 organizaţii caritabile din Regatul Unit - inclusiv Oxfam, Salvaţi Copiii Marea Britanie şi Crucea Roşie Britanică - care lucrează împreună pentru a strânge bani ca răspuns la crizele majore de peste mări.
 
Fondurile strânse vor fi direcţionate către asistenţă medicală, adăpost, hrană şi apă curată, precum şi pături, haine de căldură şi încălzitoare - ca supravieţuitori fără adăpost şi răniţi luptă la temperaturi îngheţate.
 
Guvernul Regatului Unit va egala primele 2 milioane de lire sterline (2,4 milioane de dolari) din donaţii din partea publicului.
 
Directorul executiv al DEC, Saleh Saeed, a descris scenele din Turcia şi Siria drept „sfâşietoare”, cu mii de oameni „pierdând cei dragi, brusc, în cel mai şocant dintre moduri”. 
 

UPDATE 21:00 Un copil de 1,5 ani a fost salvat în timp ce era alăptat în braţele mamei însărcinate 

UPDATE 20:40 Poliţia turcă a arestat cel puţin 18 persoane pentru „postări instigatoare” despre seism

UPDATE 20:00 Supravieţuitorii aduşi cu avionul din zona cutremurului sunt cazaţi în hoteluri din Antalya

UPDATE 19:40 Mitsotakis, premierul grec, mesaj de susţinere

„Imaginile care ne umplu de durere sunt urmate de imagini care ne umplu de speranţă. Respectam eforturile supraomeneşti ale salvatorilor. Grecii şi turcii luptă cot la cot, împreună pentru a salva vieţi. Le suntem recunoscatori pentru ceea ce au făcut”.
 

UPDATE 19:20 Numărul victimelor cutremurelor din Siria a crescut la 2.902, iar a răniţilor la 5.085

UPDATE 19:00 Cifra personalului de căutare şi salvare a ajuns la 103.800 

„Avem o capacitate de un milion de cazări”, declară vicepreşedintele Fuat Oktay.

UPDATE 18:20 Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare: alţi 57 de salvatori trimişi 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, le-a spus celor care pleacă să sprijine la căutarea şi salvarea persoanelor prinse sub dărâmături în Turcia să se protejeze tot timpul.
 
„Aveţi cu voi colegi voluntari care vin de la ONG-uri, de la Salvamont, care au câini antrenaţi pentru această activitate şi avem colegii medici şi asistenţi de la SMURD cu care aţi mai lucrat şi care o să vă asigure vouă sprijinul, dar sunt foarte importanţi şi când lucraţi pe persoane care sunt blocate şi care trebuie asistate în momentul în care sunt scoase. Nu e o misiune uşoară, e o misiune grea. Echipamentele de protecţie sunt obligatorii pentru toţi. Atenţie la cap, atenţie la orice când lucraţi, să fiţi cât mai bine protejaţi. Când vă întoarceţi, să fiţi tot aşa, în forma asta”, le-a spus Arafat salvatorilor care pleacă în Turcia.
 
Potrivit şefului DSU, a fost o solicitare din partea Turciei de suplimentaare a forţelor, oficialii români fiind contactaţi chiar de ambasadorul desemnat pentru România care a explicat situaţia din ţara sa. Astfel, prim-ministrul Nicolae Ciucă a decis convocarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a luat decizia de marţi noaptea de mobilizare a celei de-a doua echipe pentru a merge în Turcia.
 
„În cursul nopţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Bucureşti, colegii de la SMURD Bucureşti au pregătit totul, cu ce pleacă, au fot solicitate în primă fază un avion NATO şi în a doua fază am solicitat şi al doilea. Avem două avioane SPARTAN care sunt şi ele pregătite să plece. La acest moment, avioanele cu personalul - pentru că sunt mai lente - vor ajunge în cam două ore şi jumătate la Adana, urmând să decoleze primul C17, apoi al doilea C17, de data asta cu utilajele. Pentru a fi mai uşoară intervenţia, de data asta am decis să trimitem şi maşini pentru a fi echipa mai mobilă, mai puţin o povară pe autorităţile turce şi mai mult independentă pentru a face eu treabă. Suntem contracronometru, trebuie să facem cât mai mult în această fază deja sunt din partea UE 5.000 de salvatori aproximativ şi 200 de câini acolo. Noi mai trimitem acum acolo 57 de persoane care sunt salvatori de la ISU BIF, plus doi medici, doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, plus voliuntari de la Grupul Câinilor Utilitari careu au venit inclusiv din Caransebeş ca să participe la această misiune”, a declarat Raed Arafat.
 
România a trimis de luni o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenţie în situaţii de criză din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, potrivit unei decizii CNSU. 

UPDATE 17:00 Un băieţel sirian prins sub dărâmături în Turcia a primit apă cu un căpăcel de plastic 

Au apărut imagini cu un băieţel căruia i se dă apă cu ajutorul unui capac de plastic în timp ce se afla blocat sub dărâmături în Turcia.
 
Primarul oraşului Istanbul, Ekrem Imamoglu, a distribuit clipul pe Twitter.
 
„Bravo, Mohammed. Echipa noastră de căutare şi salvare l-a salvat pe cetăţeanul sirian Muhammed Ahmed în Antakya”, a scris Imamoglu.
 
Oraşul turcesc se află aproape de graniţa cu Siria. 

UPDATE 16:00 Cărbunaru: Nu avem români morţi sau răniţi în cutremurele din Turcia

UPDATE 15:00 Arafat: În Siria trimitem ajutor umanitar, nu echipe de căutare-salvare 

UPDATE 14:00 - Erdogan a dat declaraţii oficiale 

Preşedintele Erdoğan:  ”În prezent,  numărul persoanelor care au murit în Turcia este de 8. 574, numărul răniţilor 49,133, numărul clădirilor distruse 6,444.

Ne-am mobilizat toate resursele, statul îşi desfăşoară activitatea cu municipalităţile, în special AFAD, cu toate mijloacele. Cetăţenii nu ar trebui să-şi facă griji, nu-i putem lăsa niciodată să stea pe stradă”.

Preşedintele Erdogan a declarat că victimele cutremurului se pot caza în hoteluri contractate din Antalya, Alanya şi Mersin. 

”Vreau să nu oferiţi o oportunitate provocatorilor, altele decât declaraţiile AFAD, şi ca membrii presei să nu le dea o oportunitate”.
 Preşedintele Erdogan a anunţat că familiile afectate de cutremure din Kahramanmaraş vor primi fiecare sprijin cu 10.000 de lire.

„Ţinta noastră (în zona cutremurului) este să desfăşurăm operaţiuni de construcţii de locuinţe în masă în 10 provincii într-un an, la fel cum am făcut în alte provincii unde am suferit dezastre”. 

 

UPDATE - Preşedintele Bashar al-Assad a primit mai multe mesaje de solidaritate şi sprijin din partea liderilor ţărilor arabe şi străine ca urmare a cutremurului care a lovit Siria.

  • Preşedintele tunisian Kais Saied şi-a exprimat solidaritatea şi simpatia sinceră, afirmând disponibilitatea Tunisiei de a sprijini poporul sirian în acest dezastru şi de a oferi ajutor şi asistenţă fraternă pentru a depăşi repercusiunile acestuia.
  • Preşedintele Daniel Ortega al Republicii Nicaragua şi-a exprimat, de asemenea, solidaritatea ţării sale cu poporul sirian şi sprijinul pentru eforturile instituţiilor siriene de a depăşi efectele acestui dezastru şi de a oferi ajutor zonelor afectate.
  • Preşedintele Republicii Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, i-a oferit preşedintelui al-Assad sincerele condoleanţe şi simpatie, cerându-i lui Allah cel Atotputernic să dea milostenie victimelor şi să acorde familiilor şi rudelor lor răbdare şi mângâiere, urându-le răniţilor o însănătoşire grabnică.
  • La rândul său, Preşedintele Republicii Abhazia, Aslan Begania, a transmis sincere condoleanţe şi condoleanţe familiilor victimelor cutremurului, urând însănătoşire grabnică pentru răniţi.
  • Preşedintele Republicii Populare Democrate Coreea, Kim Jong-Un, a transmis sincere condoleanţe, exprimându-şi încrederea că guvernul şi poporul sirian vor depăşi daunele acestui dezastru.
  • Sfinţia Sa, Papa Francisc, Papa al Vaticanului, şi-a exprimat în mesajul său adresat preşedintelui al-Assad durerea sa profundă pentru marea pierdere de vieţi omeneşti lăsată de cutremur, spunând că va ridica rugăciuni pentru mângâierea sufletelor victimelor şi eforturi de solidaritate pentru a oferi ajutor celor afectaţi de dezastru.
  • Karekin al II-lea, Marele Patriarh, Catolicos al Tuturor Armenilor, şi-a exprimat regretul faţă de expunerea poporului sirian la această catastrofă, ridicând rugăciuni pentru pacea sufletelor tuturor celor plecaţi şi pentru o însănătoşire grabnică pentru toţi răniţii.

 

UPDATE 13:00 - Eforturile de ajutorare continuă

  • Gift Aslan, care a rămas în ruinele clădirii distruse din Diyarbakır, a fost salvat după 56 de ore cu eforturile echipelor.
  • O fetiţă de 5 ani a fost salvată după mai bine de 50 de ore. A fost prinsă sub dărâmături.

 

UPDATE 12:00 Bilanţul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depăşit 11.200 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depăşit 11.200 de morţi. Salvatorii încă încearcă să salveze supravieţuitorii prinşi sub dărâmături, în ger, în timp ce Erdogan anunţă că merge în zona cea mai afectată de cutremur.

UPDATE 10:00 - Bilanţul morţilor a ajuns la 9,487

 

UPDATE - Serap Ela, în vârstă de 5 ani, care a fost scoasă din dărâmături de echipajele de salvare. Ea a fost scoasă din moloz în Hatay, după 51 de ore

 

 

 

UPDATE - În Gaziantep din Islahiye, imaginile dezastrului au fost capturate de dronă

 

 

UPDATE 09:50 - În Kahramanmaraş, epicentrul cutremurului, Stadionul 12 februarie a fost transformat într-un oraş de corturi

 

UPDATE - Spania trimite două  nave marine în Turcia pentru operaţiuni de ajutor în caz de dezastru.

Spania trimite inclusiv nava de asalt amfibie Juan Carlos, pentru a instala spitalul de campanie pentru victimele cutremurului

UPDATE -Vremea rece agravează situaţia în zonele afectate de dezastru  

Supravieţuitorii care au nevoie de adăpost au simţit cu adevărat vremea mai rece marţi seara. În Gaziantep, epicentrul primului cutremur din Turcia,  temperatura coboară la -1 grad Celsius.
 
Era şi mai frig mai la nord, lângă regiunile muntoase unde termometrul a coborât la -5 grade Celsius.
 
Şi va deveni şi mai frig în sudul Turciei şi nordul Siriei.
 
În restul săptămânii, temperaturile peste noapte vor scădea la -7 grade Celsius în Gaziantep.  

Între timp, Arif Kaan a fost salvat după 43 de ore. În districtul Şazibey din Kahramanmaraş, Arif Kaan, în vârstă de 3,5 ani, care se afla sub dărâmăturile apartamentului Güvenç distrus, era în viaţă la 43 de ore de la cutremur.

 

UPDATE 09:40 - Portul Iskenderun este în continuare in flăcări

După cutremurele din Kahramanmaraş, incendiul izbucnit în containerele răsturnate de la Portul Iskenderun continua. Se intervine pe cale aeriană şi terestră. După cutremurele cu magnitudinea 7,7 şi 7,6, al căror epicentru se află în districtele Pazarcık şi Elbistan din Kahramanmaraş şi care afectează 10 provincii, incendiul izbucnit în containerele căzute în port continuă dintr-un motiv nedeterminat.

Pompierii din diferite provincii încearcă să stingă flăcările cu intervenţia terenului, iar elicopterele Direcţiei Regionale Silvice Hatay din aer.

Fumul care se ridică din incendiu poate fi văzut din multe puncte ale raionului Iskenderun.

Elicopterele Forţelor Terestre şi aeronavele Forţelor Aeriene au intervenit în incendiul izbucnit pe 6 februarie în containerele din port, iar din avion a fost aruncată apă.

UPDATE 09:30 - Armata/ Divizia de Căutare şi Salvare a Comandamentului Corpului 5, Divizia de Căutare şi Salvare a Regimentului de Informaţii, au scos în viaţă o femeie din dărâmături din Kırıkhan, Hatay.

Continuăm evacuarea victimelor rănite ale cutremurului fără întrerupere. Supravieţuitorii noştri cutremurului din Adıyaman au fost aduşi la Ankara cu un avion aparţinând forţelor noastre aeriene. Brigada de ajutor umanitar a forţelor noastre armate turce şi-a continuat eforturile de căutare şi salvare în Malatya pe tot parcursul nopţii. Elicopterele Forţelor Aeriene au continuat pe timp de noapte să evacueze turci răniţi, transmite armata turcă. 

 

 

UPDATE 09:20 - Preşedintele Erdoğan se va deplasa în regiunea Kahramanmaraş care a fost grav afectată de cutremure 

Preşedintele Erdoğan va merge în provinciile afectate de cutremurele centrate pe Kahramanmaraş şi va face investigaţii şi va coordona lucrările la faţa locului.

Erdogan este de aşteptat să se mute mai întâi în centrul oraşului Kahramanmaraş şi apoi în districtul Pazarcık.

Preşedintele Erdogan plănuieşte să efectueze o inspecţie în Hatay mai târziu. 

UPDATE 09:15  - Bilanţul morţilor din Siria şi Turcia ajunge la 8,764 morţi (există estimără că ar putea creşte la 9,000-10.000)

  • Între timp, în Şanlıurfa, echipele de căutare şi salvare au salvat un copil de 1 an, chiar la 53 de ore după primul cutremur. Era într-un apartament din blocul İbrahim Şelli cu 5 etaje din districtul Yenişehir.
  • Un alt copil, Hacer Kaçmaz, în vârstă de 6 ani, care se afla sub dărâmături în Adıyaman, a fost salvat  după 47 de ore. 
  • Un bebeluş, care a rămas în ruinele unei clădiri distruse în urma cutremurului din Adıyaman, a fost salvat de echipele de salvare şi stingere a incendiilor din aeroport, 36 de ore mai târziu de la primul cutremur. Bebeluşul, care a fost livrat echipelor medicale, a fost trimis la spital pentru îngrijiri. 

 

UPDATE 09:00  - COMUNICAT DE PRESĂ DE LA GUVERNUL ROMÂNIEI

Luând în considerare acţiunile autorităţilor române de monitorizare continuă a situaţiei aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure şi, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autorităţile turce, care solicită în continuare asistenţă internaţională prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă,  mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare,  în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Hotărârea nou adoptată prevede următoarele:

-Suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Republica Turcia care constă  în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

-Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistenţă umanitară internaţională.

-Abilitarea Ministerului Apărării Naţionale de a desfăşura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Menţionăm totodată, ca alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

Pe parcusul nopţii, echipei RO-USAR i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenţie în partea de Nord-Vest a oraşului Antakya, iar în urma acţiunilor de căutare desfăşurate a fost identificată 1 persoană de sex masculin, de aproximativ 40 ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton . Victima a fost recuperată în viaţă, în jurul orei 05.45 (ora locală). În această locaţie au mai fost identificate, până în prezent, încă 2 persoane decedate.

La acest moment, salvatorii români execută o altă misiune, în aceeaşi zonă, pentru extragerea unei persoane de sex masculin, de aproximativ 16 ani, prinsă sub elemente de construcţie prăbuşite. Membrii echipajului execută manevre pentru realizarea unui culoar de pătrundere către victimă.
Din informaţiile primite, în această locaţie ar fi cel puţin 2 persoane decedate.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune a intervenţiei echipelor venite în sprijin.

UPDATE 08:00 - Binance oferă 100 dolari în Airdrops BNB utilizatorilor din regiunile afectate de cutremur din Turcia 

 

 

 

 

UPDATE 04:00 - Bebeluş de două luni, salvat în Hatay 

O echipă de 11 persoane, condusă de şeful Departamentului de Sănătate, Cultură şi Sport al Universităţii, Dokuz Eylül şi alpinistul naţional Çetin Bayram, i-a salvat viaţa unui sugar de 2 luni, pe nume Mehmet Çınar, care a devenit simbolul speranţei în Hatay.

Doi copii, gemeni, au fost salvaţi la aproximativ 40 de ore după ce clădirea din Gaziantep în care se aflau s-a prăbuşit. 

UPDATE 03:00 - Un politician turc şi familia sa şi-au pierdut viaţa 

Deputatul Partidului AK Adıyaman, Yakup Taş, şi 20 de persoane din familia sa, inclusiv soţia, fraţii şi nepoţii lui, şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului. Preşedintele Erdoğan i-a contactat telefonic pe membrii rămaşi în viaţă a familiei lui Yakup Taş şi le-a transmis condoleanţe, transmite Milliyet

 

UPDATE 02:00 - Un faimos bucătar spaniol călătoreşte în zona devastată din Turcia ca să gătească pentru victime 

Bucătarul spaniol Jose Andres, care este cunoscut pentru organizaţia sa non-profit dedicată furnizării de mese după dezastre naturale, îşi instalează bucătăria în zona afectată de cutremur din Turcia, în urma a două cutremure majore care au distrus 10 oraşe din ţară.

Andres, fondatorul World Central Kitchen, a declarat că va da o mână de ajutor poporului turc devastat de cutremur.

„@RTErdogan, aşa cum am vorbit la Madrid acum câteva luni, @WCKitchen este o organizaţie alimentară de urgenţă! Ajungem deja pe teren şi cu parteneri locali, vom ajuta poporul turc în această oră dificilă! #ChefsForTurkey”, a spus Andres într-un mesaj pe care l-a postat pe Twitter.

Într-un alt mesaj, Andres a spus că este „mândru” să vadă pompieri spanioli la bordul zborului spre Istanbul din Valencia. El a notat că apoi va călători la Adana, transmite Daily Sabah. 

 

 

UPDATE 01:00 - Numărul total al morţilor, la 46 de ore de la primul cutremur în Turcia si Siria, s-a ridicat la 8.264

 

Armata turca: Soldaţii noştri se luptă împotriva timpului şi se luptă cu inima şi sufletul pentru a se asigura că materialele de ajutor sunt livrate în zona cutremurului cât mai curând posibil. Elicopterele Forţelor noastre Aeriene continuă să servească la evacuarea cetăţenilor noştri răniţi.

Echipa de salvare israeliană este ocupată să salveze vieţi în Turcia! Tocmai au reuşit să scoată trei oameni în viaţă din dărâmături.

Sute de camioane şi echipamente de ajutor sunt adunate în Istanbul. 

Turcia a trimis până acum 7.500 de soldaţi ai armatei sale în zona dezastrului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici