Doi militari ai NATO, răniţi de gloanţe în nordul Kosovo

Doi militari ai Forţei NATO din Kosovo (KFOR) au fost răniţi de gloanţe în cursul unui incident care s-a produs luni dimineaţă în nordul Kosovo, a declarat un purtător de cuvânt al KFOR.

197 afișări
Imaginea articolului Doi militari ai NATO, răniţi de gloanţe în nordul Kosovo

Doi militari ai NATO, răniţi de gloanţe în nordul Kosovo (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Manifestanţii (sârbi) au utilizat arme de foc uşoare şi au rănit doi soldaţi", a declarat Dan Harvey, contactat telefonic.

"Cei doi soldaţi au fost spitalizaţi şi nu avem informaţii despre starea lor deocamdată", a precizat Harvey.

O tentativă reuşită a KFOR de a înlătura o baricadă din apropierea localităţii Zupce, în nordul Kosovo, a provocat confruntări cu localnicii sârbi.

KFOR a recurs la gaze lacrimogene şi a utilizat tunuri cu apă împotriva manifestanţilor, mai multe tiruri de armă fiind auzite.

"Confruntările continuă, manifestanţii utilizează arme de foc uşoare şi aruncă pietre împotriva soldaţilor KFOR, care ripostează cu tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc", a adăugat Harvey.

Prezenţa vameşilor aflaţi în subordinea autorităţilor de la Priştina la două puncte de trecere între Kosovo şi Serbia, Brnjak şi Jarinje, a provocat tensiuni în nordul Kosovo, sârbii din regiune ridicând baricade pentru a protesta faţă de decizia autorităţilor kosovare.

Ei au refuzat până în prezent să îndepărteze aceste baricade, aşa cum le-au cerut KFOR şi Misiunea Uniunii Europene în Kosovo (EULEX), în numele libertăţii de circulaţie.

Această reluare a tensiunilor intervine înaintea unei reuniuni cruciale, miercuri, la Bruxelles, între negociatori sârbi şi kosovari, care urmează să discute şi despre statutul celor două puncte de trecere aflate în litigiu.

Belgradul nu vrea ca aceste puncte de trecere să fie considerate posturi de frontieră, deoarece Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici