Emomali Rahmon, reales preşedinte al Tadjikistanului cu peste 80% dintre voturi

Cel mai influent politician din Tadjikistan, preşedintele Emomali Rahmon, a fost reales, deloc surprinzător, cu peste 80% dintre sufragii, potrivit rezultatelor anunţate în această fostă republică sovietică joi, a doua zi după desfăşurarea unui scrutin în lipsa unei opoziţii reale.

84 afișări
Imaginea articolului Emomali Rahmon, reales preşedinte al Tadjikistanului cu peste 80% dintre voturi

Emomali Rahmon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Candidatul Emomali Rahmon a adunat 83,6% dintre sufragii", a declarat preşedintele Comisiei Electorale, Şermuhamad Şohien, în cadrul unei conferinţe de presă, la Duşanbe, capitala Tadjikistanului. Rata de participare la vot a fost de 86,6%, a adăugat el.

Preşedintele în exerciţiu, aflat la putere începând din 1992, a fost reales pentru un al patrulea mandat de şapte ani, depăşind scorul pe care l-a înregistrat în precedentul scrutin, din 2006, când a obţinut 79,3% dintre voturi, cu o rată de participare de peste 90%.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a emis rezerve faţă de acest scrutin, la care au lipsit principalele formaţiuni de opoziţie.

Ceilalţi cinci candidaţi înscrişi în cursa prezidenţială erau puţin cunoscuţi şi consideraţi, de către observatori, ca destinaţi să ofere scrutinului o aparenţă de pluralism. Niciunul nu a obţinut mai mult de 5% dintre sufragii.

Primul dintre ei a terminat comunistul Ismoil Talbakov, care a obţinut 5% dintre voturi.

Preşedintele Partidului Democratic, Saidjafar Ismonov, a terminat pe ultimul loc, obţinând 1%.

Ismonov a afirmat miercuri pentru AFP că este "sigur de victoria sa" şi nu are "nicio critică" în privinţa desfăşurării scrutinului.

OSCE a subliniat într-un raport că singura "campanie vizibilă" a fost cea a preşedintelui în exerciţiu. Organizaţia avea programată o conferinţă de presă la ora locală 14.00 (11.00, ora României), pentru a-şi prezenta concluziile.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Renaşterii Islamice, a boicotat scrutinul.

Candidata acestei formaţiuni moderate, Oinihol Bobonazarova, o avocată şi activistă pentru drepturile omului în vârstă de 65 de ani, a renunţat să participe, afirmând că susţinătorii săi au fost supuşi unor "presiuni" în momentul colectării semnăturilor.

Partidul Social-Democrat, o altă formaţiune de opoziţie, a anunţat, la rândul său, că va boicota alegerile, din cauza "încălcării Constituţiei, a fraudelor organizate, a lipsei de democraţie şi transparenţă".

Misiunea de observatori a Comunităţii Statelor Independente (CSI), o organizaţie constituită din ţări foste membre ale Uniunii Sovietice şi dominată de Rusia, a afirmat, la rândul său, joi, că procesul electoral a fost "deschis, transparent şi în conformitate cu cerinţele democratice".

Alegători intervievaţi miercuri păreau că nu îşi fac iluzii în privinţa rezultatului scrutinului, însă au subliniat că speră la o îmbunătăţire a situaţiei economice în această ţară vecină Afganistanului, cea mai săracă din fosta Uniune Sovietică.

În vârstă de 61 de ani, Emomali Rahmon, aflat la conducerea ţării începând din 1992, când a înlăturat de la putere Guvernul de coaliţie instalat după prăbuşirea Uniunii Sovietice, beneficiază de amendamentele privind anularea limitării numărului de mandate adoptate în 2003, ceea ce îi permite, potrivit ultimilor rezultate de la alegeri, să se menţină la putere până în 2020.

Acest fost preşedinte de colhoz în perioada sovietică beneficiază de o anumită popularitate pentru că a adus pacea în Tadjikistan, după un război civil sângeros în anii '90 între putere şi o gherilă islamistă.

Însă, sub conducerea sa, ţara a suferit din punct de vedere economic. Afectaţi de sărăcie, sute de mii de tadjici au plecat să muncească în străinătate, mai ales pe şantierele din Rusia.

Rahmon beneficiază de sprijinul Rusiei. Preşedintele tadjic şi omologul său rus Vladimir Putin au semnat în 2012 un acord privind menţinerea pentru 30 de ani a unei baze militare ruse în Tadjikistan, ţară membră a Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă, constituită de ţări membre ale CSI şi dominată de Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici