Erdogan: Turcia va face orice este necesar pentru a-şi obţine drepturile în Marea Neagră, Egee şi Mediterană

  • Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că nu va face „nicio concesiune” în estul Mediteranei.
  • Ankara este hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru a-şi obţine drepturile în Marea Neagră, Egee şi în Mediterana, precizat liderul turc.
  • Declaraţiile au fost făcute la un eveniment de miercuri care comemora victoria militară din secolul al XI-lea a turcilor selgiucizi asupra Imperiului Bizantin de la Malazgirt.
1692 afișări
Imaginea articolului Erdogan: Turcia va face orice este necesar pentru a-şi obţine drepturile în Marea Neagră, Egee şi Mediterană

"Nu avem ochii asupra teritoriului, suveranităţii şi intereselor ce aparţin altor state, dar nu vom face concesii asupra a ceea ce este al nostru", a spus Erdogan, cerând Greciei să "evite greşelile care vor fi calea spre ruină", relatează Aljazera.

Tensiunile asupra resurselor energetice au escaladat între Turcia şi Grecia, după ce Ankara şi-a trimis vasul Oruc Reis în apele disputate din estul Mediteranei în această lună, mişcare pe care Atena a numit-o ilegală.

"Grecia îşi va apăra în numele legii suveranitatea şi drepturile", a declarat ministrul de externe al ţării, Nikos Dendias. "Grecia îşi va apăra graniţele naţionale şi europene. Nu avem altă opţiune decât să facă acest lucru."

„Scânteia ar putea duce la dezastru” în estul Mediteranei, a precizat ministrul german de Externe.

Germania căutată să medieze disputa dintre Ankara şi Atena.

Exerciţii militare în estul Mediteranei

Între timp, Franţa se alătură exerciţiilor militare ale Italiei, Greciei şi Ciprului din estul Mediteranei, a declarat miercuri ministrul Forţelor Armate, Florence Parly.

"Mediterana de Est se transformă într-o zonă tensionată. Respectarea dreptului internaţional trebuie să fie regula şi nu excepţia", a spus Parly pe Twitter, adăugând că "nu ar trebui să fie un loc de joacă pentru ambiţiile unora".

Trei avioane de luptă Rafale şi un vas de război echipat cu un elicopter vor face parte din exerciţiile militare comune.

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia au fost de asemnea volatile în ultimele luni ca urmare a acţiunilor Ankarei în Libia şi Marea Mediterană.

Preşedintele Emmanuel Macron a cerut ca UE să-şi manifeste solidaritatea cu Grecia şi Cipru în disputa privind rezervele de gaze naturale.

"Mesajul nostru este simplu: prioritate pentru dialog, cooperare şi diplomaţie, astfel încât estul Mediteranei să devină o zonă de stabilitate şi respect pentru dreptul internaţional", a spus Parly.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici