Forţele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk, după ce Rusia a distrus toate podurile

Forţele ucrainene încearcă, marţi, să evacueze civilii din oraşul Sievierodonetsk, unde se dau lupte crâncene, după ce Rusia a distrus ultimul pod către oraşul din estul ţării, relatează Reuters.

372 afișări
Imaginea articolului Forţele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk, după ce Rusia a distrus toate podurile

„Trupele ruseşti încearcă să ia cu asalt oraşul, dar militarii rezistă”, a declarat primarul oraşului Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk.

Guvernatorul regional Serhiy Gaidai a declarat: „Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită. În ultimele zile, locuitorii sunt în sfârşit pregătiţi să plece".

Rusia a declarat că le va oferi luptătorilor ucraineni ascunşi în uzina chimică o şansă de a se preda miercuri dimineaţă. Luptătorii ar trebui „să înceteze rezistenţa fără sens şi să depună armele” începând cu ora 8.00 a.m., ora Moscovei (05.00 GMT), potrivit agenţiei de ştiri Interfax, care l-a citat pe Mihail Mizintsev, şeful Centrului de gestionare a apărării naţionale a Rusiei, relatează Reuters.

Civilii vor fi lăsaţi să iasă prin intermediul unui „coridor umanitar", a precizat el.

Ambele tabere susţin că au provocat pierderi uriaşe în luptele pentru oraş, principala ţintă a Rusiei în bătălia sa pentru estul ţării după ce nu a reuşit să captureze capitala Kiev în martie, în primele săptămâni ale invaziei sale în Ucraina.

Ucraina deţine în continuare Lysychansk, oraşul geamăn al lui Sievierodonetsk, situat pe un teren mai înalt, pe malul vestic al râului. Dar, cu toate podurile distruse acum, forţele ucrainene recunosc că o ameninţare ar putea fi încercuirea în Sievierodonetsk.

Damien Megrou, purtătorul de cuvânt al unei unităţi de voluntari străini care ajută la apărarea Sievierodonetsk, a declarat că există riscul de a lăsa „un număr mare de apărători ucraineni izolat de restul trupelor ucrainene" - ca în Mariupol, portul de la Marea Neagră care a capitulat luna trecută după luni de asediu rusesc.

Bătălia pentru Sievierodonetsk, un oraş care abia depăşeşte 100.000 de locuitori, este locul unde acum se dă cea mai mare luptă din Ucraina, în condiţiile în care conflictul s-a transformat într-un război de uzură.

Kievul a declarat că pierde 100-200 de soldaţi ucişi în fiecare zi şi alte sute sunt răniţi.

Rusia nu oferă în mod regulat cifre privind pierderile proprii, dar ţările occidentale spun că acestea au fost masive, deoarece Moscova şi-a angajat cea mai mare parte a puterii de foc pentru a îndeplini unul dintre obiectivele declarate ale preşedintelui Vladimir Putin: forţarea Kievului să cedeze întregul teritoriu al celor două provincii estice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici