François Hollande efectuează o vizită de stat de două zile în China

Preşedintele francez François Hollande a sosit joi la Beijing, în cadrul unei vizite oficiale de două zile care vizează reechilibrarea schimburilor comerciale şi contactarea noii conduceri chineze.

119 afișări
Imaginea articolului François Hollande efectuează o vizită de stat de două zile în China

François Hollande şi ministrul chinez de externe Wang Yi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În cursul acestei vizite de aproximativ 37 de ore, care include vineri o etapă la Shanghai, capitala economică a ţării, preşedintele francez se va întâlni în trei rânduri cu noul preşedinte chinez Xi Jinping, instalat în funcţie în urmă cu aproximativ cinci săptămâni.

François Hollande este primul şef de stat al unei puteri occidentale primit de către Xi Jinping, în cadrul unei vizite de stat, în capitala chineză. Beijingul continuă, astfel, o relaţie specială cu Parisul, după ce Franţa a recunoscut, prin generalul de Gaulle, Republica Populară China a lui Mao Mao Tse Tung, pe 27 ianuarie 1964, devenind prima mare putere ce a făcut acest lucru.

Preşedintele francez va pleda pentru o reducere a deficitului comercial abisal caree afectează comerţul exterior francez cu China. Acesta a crescut anul trecut cu aproape 26 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 40% din deficitul extern global acuzat de economia franceză.

O serie de acorduri instituţionale şi câteva contracte ar putea să fie semnate joi. Noi comenzi de avioane de tip Airbus A320 şi de cursă lungă sunt aşteptate. În domeniul nuclear civil, se pare că vor fi semnate două scrisori de intenţie cu privire la construirea unui centru de tratare a deşeurilor, similar celui din La Hague, în vestul Franţei, dar şi unei noi tranşe de două reactoare EPR la Taishan.

Renault ar putea, de asemenea, să obţină undă verde definitivă din partea Beijingului pentru a construi împreună cu partenerul său chinez Dongfeng o fabrică ce va produce 150.000 de vehicule pe an la Wuhan (centru).

Franţa speră să semneze, de asemenea, o serie de acorduri instituţionale sau contracte în sectoare ce reflectă evoluţia modului de viaţă chinez, şi anume dezvoltarea urbană durabilă, sectorul agroalimentar, sănătate sau economia informatică.

Preşedintele Hollande este însoţit de opt miniştri şi aproximativ 60 de conducători de întreprinderi, între care cele mai importante firme cotate pe CAC 40 (Total, EDF, Saint Gobain, LVMH, Alstom), dar şi întreprinderi mari sau mijlocii.

La capitolul diplomaţie, el ar urma să discute cu omologul său chinez despre analiza acestuia cu privire la intensificarea tensiunii în peninsula coreeană, Beijingul fiind principalul aliat al Phenianului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici