Guvernul columbian a semnat un tratat de pace cu rebelii comunişti

Guvernul de la Bogota a semnat luni un tratat de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), punând capăt unui război de gherilă vechi de zeci de ani, informează site-ul postului Telesur.

1124 afișări
Imaginea articolului Guvernul columbian a semnat un tratat de pace cu rebelii comunişti

Guvernul columbian a semnat un tratat de pace cu rebelii comunişti

Zeci de preşedinţi au participat ca martori la semnarea acordului de pace dintre Guvernul aflat sub administraţia lui Juan Manuel Santos şi rebelii comunişti din cadrul FARC, care a avut loc în oraşul Cartagena, aflat pe coasta nordică a Columbiei.

Reprezentanţii grupării marxiste FARC au părăsit sâmbătă regiunea izolată Yari, în urma deciziei luate în cadrul celei de-a zecea Conferinţă Naţională a Gherilelor, unde 200 de delegaţi au votat în unanimitate aprobarea acordului de pace.

Semnarea acordului de pace a avut loc la ora locală 17:00 (00:00, România).

O dată cu semnarea tratatului de pace, 7.000 de rebeli vor avea la dispoziţie 180 de zile pentru a părăsi taberele din munte şi pentru demobilizarea taberelor de tranziţie, sub monitorizarea Naţiunilor Unite (ONU).

Armele folosite de gruparea FARC vor fi topite pentru construirea a trei monumente de pace.

În urma conflictului dintre FARC şi forţele guvernamentale columbiene, care a început în anul 1958, aproximativ 5 milioane de persoane au fost dislocate, 218.000 au decedat, cel puţin 79.000 au dispărut, iar altele 30.000 au fost răpite.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici