Hillary Clinton va efectua o vizită în Pakistan, pentru discuţii "strategice"

Statele Unite au anunţat luni că secretarul de Stat Hillary Clinton va efectua o vizită în Pakistan, pentru discuţii "strategice", fără să anunţe o dată, pe fundalul tensiunilor între cele două ţări, după eliminarea liderului reţelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden.

166 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton va efectua o vizită în Pakistan, pentru discuţii "strategice"

Hillary Clinton va efectua o vizită în Pakistan, pentru discuţii "strategice" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hillary Clinton "va efectua o vizită (în Pakistan) pentru discuţii strategice aprofundate cu privire la cooperarea noastră şi cu scopul de a transmite punctul de vedere al Guvernului american despre modul de a o continua", a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Mark Toner.

Şefa diplomaţiei americane va întrerpinde această călătorie atunci când "contextul va fi favorabil şi cu pregătirile adevcate", a adăugat purtătorul de cuvânt, fără să precizeze o dată.

"Discutăm, în acest moment, cu pakistanezii, pentru a pregăti terenul" în vederea acestei vizite, a subliniat Mark Toner, pentru jurnalişti.

În ultimele 24 de ore, Clinton a abordat problema acestei vizite, dar şi alte teme, cu preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, premierul Yousuf Raza Gilani şi comandantul armatei, generalul Ashfaq Kayani, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Senatorul american John Kerry, care se afla, luni, la Islambad, în încercarea de a relansa relaţiile între Statele Unite şi principalul lor aliat, a dat asigurări, anterior, că secretarul de Stat va anunţa în curând" o vizită la Islamabad.

Democratul, preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, este primul oficial american de rang înalt care efectuează o vizită în Pakistan după raidul din 2 mai, când un comando american l-a ucis pe liderul Al-Qaida la Abbottabad, un oraş-garnizoană situat la o distanţă de două ore de Islamabad.

Kerry, care a fost mandatat de preşedintele american Barack Obama, şi premierul pakistanez au declarat luni, la Islamabad, că ţările lor doresc să restabilească încrederea reciprocă, după criza creată de eliminarea lui Osama ben Laden.

"Suntem parteneri strategici, cu un inamic comun", a declarat Kerry. Într-un comunicat, Gilani i-a ţinut isonul, "subliniind imperativul unei încrederi reciproce, unui interes reciproc şi respectării suveranităţii Pakistanului, în vederea consolidării consensului naţional asupra războiului împotriva terorismului, cu scopul ultim al îndeplinirii obiectivului comun, care constă în învingerea forţelor terorii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici