Ilia Pianzin, condamnat la zece ani de închisoare pentru un atentat dejucat împotriva lui Putin

Un bărbat a fost condamnat marţi la zece ani de închisoare de către un tribunal de la Moscova pentru implicare în proiectul unui atentat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, au anunţat agenţiile ruse.

372 afișări
Imaginea articolului Ilia Pianzin, condamnat la zece ani de închisoare pentru un atentat dejucat împotriva lui Putin

Ilia Pianzin, condamnat la zece ani de închisoare pentru un atentat dejucat împotriva lui Putin (Imagine: Shutterstock)

Suspectul Ilia Pianzin, un cetăţean kazah, şi-a recunoscut vinovăţia, a precizat agenţia oficială Itar-Tass.

Rusia a afirmat la începutul lui 2012 că serviciile secrete ruse şi ucrianene au dejucat un atentat al islamiştilor ceceni împotriva lui Vladimir Putin, pe atunci premier, cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale de la 4 martie, pe care le-a câştigat.

Complotul a fost descoperit în Ucraina.

În august 2012, Ilia Pianzin a fost extrădat din Ucraina şi predat autorităţilor ruse.

Un al doilea suspect, Adam Osmaev, a fost de asemenea arestat.

Televiziunea rusă afirma atunci că cei doi bărbaţi, arestaţi la Odesa, în sudul Ucrainei, aveau legături cu liderul rebeliunii islamiste din Caucazul rus Doku Umarov.

Potrivit televiziunii ruse, cei doi suspecţi au declarat că au primit instrucţiuni să meargă iniţial la Odesa, pentru a învăţa să confecţioneze bombe, urmând ca apoi să se ducă la Moscova pentru a pregăti un atentat împotriva lui Putin.

Kievul a fost nevoit să suspende extrădarea lui Osmaev, în aşteptarea unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), la care avocaţii acestuia au făcut recurs.

În decembrie 2012, procesul său a început la Odesa. El a revenit, atunci, asupra declaraţiilor, afirmând că agenţi din cadrul serviciilor ucrainene de securitate l-au torturat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici