Israelul vrea să profite de influenţa sa în Congres pentru a dejuca semnarea unui acord cu Iranul

Israelul, al cărui ministru al Economiei va merge marţi în Statele Unite, vrea să profite de influenţa sa în Congresul american pentru a încerca să împiedice încheierea unui acord în dosarul nuclear iranian înainte de reluarea negocierilor între marile puteri şi Iran la 20 noiembrie.

130 afișări
Imaginea articolului Israelul vrea să profite de influenţa sa în Congres pentru a dejuca semnarea unui acord cu Iranul

Israelul vrea să profite de influenţa sa în Congres pentru a dejuca semnarea unui acord cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Israelul va face totul pentru a convinge marile puteri şi liderii lor să evite încheierea unui acord inadecvat" cu Iranul, a afirmat premierul Benjamin Netanyahu în cadrul consiliului de miniştri săptămânal.

Netanyhu, care pare resemnat cu semnarea unui acord între marile puteri şi Teheran, urma să transmită acelaşi mesaj cu ocazia unui discurs, susţinut duminică seara, la Ierusalim, în faţa influentei Adunări Generale a Federaţiilor evreieşti din America de Nord.

La sfârşitul unei întrevederi foarte tensionate, care a avut loc vineri, la Tel Aviv, cu secretarul de Stat american John Kerry, Benjamin Netanyahu a subliniat cu putere că acordul aflat în discuţie cu Iranul, inamic al Israelului, este "foarte inadecvat".

"Voi efectua o campanie în Statele Unite pe lângă zeci de membri ai Congresului, cărora le voi explica eu însumi că securitatea Israelului este în joc", a adăugat ministrul Economiei, Naftali Bennett, anunţând la postul militar de radio că va pleca marţi în Statele Unite.

"Dacă, în zece ani, o bombă nucleară ascunsă într-o valiză explodează la New York sau o rachetă nucleară se abate asupra Romei, se va putea spune că acestea sunt cauzate de concesiile care au fost făcute" Iranului, a adăugat Bennett, care conduce un partid de extremă dreapta, Căminul Evreiesc.

În "doi ani şi jumătate, va exista altcineva la Casa Albă", a dezvăluit ministrul adjunct israelian al Apărării, Danny Danon, făcând aluzie la preşedintele Obama, ale cărui relaţii cu Netanyahu sunt deplorabile.

"Dacă nu avem de ales, Israelul va acţiona, noi am creat o forţă armată aeriană pentru aceasta", a repetat Danon, un şoim al Likud (dreapta naţionalistă), pentru postul public de radio, reluând ameninţarea recurentă a Israelului de a efectua un atac preventiv împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Potrivit postului militar de radio, o delegaţie de oficiali de rang înalt americani, între care Wendy Shermann, care poartă negocierile cu Iranul, trebuia să sosească duminică în Israel pentru a-l informa pe Netanyahu despre discuţiile care au avut loc la Geneva.

Duminică, presa israeliană evidenţia amploarea divergenţelor existente între Israel şi Statele Unite.

Potrivit cotidianul Maariv (dreapta), "liderii israelieni au decis să lanseze un atac împotriva administraţiei americane în dosarul iranian".

Împotriva morilor de vânt

În schimb, editorialistul foarte citit al cotidianul Yediot Aharonot, Nahum Barnea, îl ironizează pe Netanyahu, care "se ambiţionează să devină un nou Winston Churchill şi ar putea sfârşi în Don Quijote".

Toţi experţii consideră că, în pofida unor eforturi ale premierului israelian, marile puteri şi Iranul vor ajunge la un acord.

"Este o alegere strategică a lui Barack Obama pe care Israelul nu o poate împiedica", a afirmat un comentator al postului public de radio.

Shelly Yachimovich, liderul poziţiei laburiste, a criticat, de asemenea, atitudinea lui Netanyahu, opunându-se totodată proiectului de acord discutat în prezent.

"Seria de confruntări purtată cu Statele Unite atât asupra Iranului, cât şi asupra negocierilor cu palestinienii nu este bună pentru Israel", a pledat Yachimovich.

Trei zile de negocieri intense între Iran şi cele şase puteri mondiale la Geneva s-au încheiat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică fără vreun rezultat în vederea semnării unui acord în programul nuclear iranian.

Israelul, singura putere nucleară în regiune, şi Occidentul acuză Iranul că ascunde un scop militar în spatele programului său civil, ipoteză dezminţită de Teheran, care îşi revendică un dreptul nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici