John Kerry se află la Moscova pentru discuţii pe tema conflictului din Siria

Secretarul de Stat american, John Kerry, se află la Moscova pentru discuţii cu Rusia privind procesul politic menit să pună capăt războiului civil din Siria, relatează BBC News Online.

1276 afișări
Imaginea articolului John Kerry se află la Moscova pentru discuţii pe tema conflictului din Siria

John Kerry se află la Moscova pentru discuţii pe tema conflictului din Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Kerry urmează să aibă întrevederi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

Statele Unite şi Rusia au păreri împărţite privind rolul pe care ar trebui să-l joace preşedintele sirian, Bashar al-Assad în procesul politic de soluţionare a conflictului.

Washingtonul vrea ca Assad să renunţe la putere, în timp ce Moscova consideră că numai poporul sirian poate decide soarta acestuia.

Înaintea discuţiilor, Ministerul rus de Externe a atacat politica SUA, acuzând Washingtonul că "împarte teroriştii în răi şi buni".

Rusia efectuează raiduri aeriene despre care susţine că ar viza obiective ale grupării Stat Islamic în Siria, dar SUA acuză Rusia că bombardează rebelii moderaţi pentru a-l consolida pe Assad. Moscova neagă aceste acuzaţii.

O coaliţie internaţională condusă de SUA bombardează poziţii ale grupării Stat Islamic în Siria din septembrie 2014 şi nu îşi coordonează raidurile cu autorităţile de la Damasc.

Rusia a respins de asemenea rezultatul unei reuniuni a grupurilor de opoziţie siriene, care au convenit să se unească pentru a organiza discuţii de pace, dar au subliniat că preşedintele Assad nu poate participa la tranziţia politică.

Kerry va încerca să pregătească terenul pentru o reuniune internaţională pe tema Siriei care ar urma să aibă loc spre sfârşitul săptămânii.

Desfăşurarea reuniunii este incertă, dar Departamentul de Stat al SUA a negat afirmaţiile din partea Rusiei potrivit cărora trebuie îndeplinite anumite condiţii prealabile pentru ca întâlnirea să aibă loc.

Kerry ar urma să discute de asemenea la Moscova despre continuarea eforturilor pentru restaurarea stabilităţii în estul separatist al Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici