Coronavirusul din China: Decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind declanşarea stării de urgenţă internaţională / Cinci oraşe, în carantină / Bilanţul morţilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, joi seară, că virusul din China nu reprezintă o urgenţă de nivel global. Autorităţile chineze au impus carantină în cinci oraşe, în timp ce numărul deceselor creşte dramatic. De asemenea, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj a implementat primele măsuri privind noul tip de coronavirus.

18887 afișări
Imaginea articolului Coronavirusul din China: Decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind declanşarea stării de urgenţă internaţională / Cinci oraşe, în carantină / Bilanţul morţilor

Sursa FOTO: Profimedia Images

UPDATE ora 22.20 OMS a anunţat că noul tip de coronavirus nu reprezintă o urgenţă publică mondială. Cinci oraşe din China, închise

Reprezentaţii OMS au anunţat, joi seară, că noul tip de coronavirus din China nu necistă declanşarea unei urgenţe publice la nivel global, deoarece nu există dovezi de infecţie în afara Chinei.

Didier Houssin, preşedintele comitetului de urgenţă al OMS, a declarat că s-au înregistrat foarte puţine cazuri în afara Chinei şi nu există dovezi că virusul s-a transmis de la o persoană la alta în afara acestei ţări.

"Recomandarea adresată directorului general de către comitetul de urgenţă este că nu este momentul; este prea devreme" să fie decretată o urgenţă de nivel global, a declarat Didier Houssin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că "situaţia este urmărită permanent".

"Decizia de astăzi nu înseamnă că OMS nu consideră gravă situaţia şi că nu o ia în serios", a precizat el.

Totodată, autorităţile chineze au închise alte două oraşe, numărul total al oraşelor aflate în carantină ajungând la cinci. Până la ora transmiterii acestei ştiri, oraşele închise sunt Wuhan, Huanggang, Xiantao, Ezhou, Chibi şi Lichuan, informează BBC.

UPDATE ora 17.40 Patru pacienţi sunt trataţi în spitale din Scoţia, după ce au prezentat simptome ale coronaviruslui din China. 

17 oameni au murit până acum, în urma contractării virusului, iar peste 500 de cazuri au fost confirmate, scrie BBC.

Juergen Haas, un medic specialist în boli infecţioase la Universitatea din Edinburgh, a declarat că trei pacienţi, suspectaţi că au fost infectaţi cu virusul, se află în Edinburgh.

Toţi pacienţii au prezentat dificultăţi respiratorii şi au călătorit în Wuhan, oraşul din care ar fi provenit coronavirusul. 

Al patrulea caz de coronavirus a fost semnalat la Glasgow.

UPDATE ora 16.17 Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB) aşteaptă să primească din partea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, imagini care ar conţine informaţii pentru siguranţa călătorilor privitoare la virusul din China. Acestea ar urma să fie expuse în Aeroportul Otopeni, potrivit informaţiilor MEDIAFAX.

UPDATE ora 15.20 Beijing a anulat toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc

Autorităţile locale de la Beijing au anulat joi toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc, cu scopul de a preveni răspândirea noului tip de coronavirus care afectează ţara. Citeşte continuarea... 

UPDATE ora 15.15 Primele măsuri pe Aeroportul Cluj-Napoca privind coronavirusul din China

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj anunţă luarea primelor măsuri privind coronavirusul din China: au fost lipite afişe informative în terminalele de sosiri şi plecări şi distribuite flyere pasagerilor.

Sursa FOTO: Profimedia Images

Potrivit unui comunicat al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj transmis, joi, asistenţii medicali din aeroport oferă sprijin tuturor pasagerilor care au nevoie de sfaturi sau îngrijiri medicale.

„Aeroportul Cluj vine în sprijinul pasagerilor săi atât prin distribuirea materialelor informative despre coronavirus, cât şi prin serviciile medicale existente în permanenţă pe aeroportul clujean. În acest sens, în terminalele de plecări şi sosiri, la biroul de informaţii, la cabinetul medical şi în zonele ghişeelor de check-in ale aeroportului, au fost afişate mai multe anunţuri de informare şi au fost distribuite pasagerilor flyere cu instrucţiuni referitoare la combaterea şi prevenirea noului tip de coronavirus. Asistenţii medicali din cadrul Aeroportului Cluj oferă sprijin tuturor pasagerilor care au nevoie de sfaturi sau îngrijiri medicale”, se arată în comunicat.

De asemenea, Aeroportul Cluj colaborează cu autorităţiile din domeniul sănătăţii publice, cu autorităţile care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aeroportului, dar şi cu companiile aeriene pentru implementarea tuturor măsurilor de precauţie în ceea ce priveşte cazurile de pneumonii cu coronavirus.

Statele membre ale Uniunii Europene nu au raportat cazuri de coronavirus, a declarat Stefan De keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Executivul European lucrează la asigurarea măsurilor necesare pe care UE le poate aplica în cazul în care sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire.

China închide trei oraşe din cauza coronavirusului

Oraşul Huanggang, cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, a fost al doilea oraş pus în carantină de autorităţile chineze, după Wuhan, ca măsură de a opri răspândirea numărului de infecţii provocate de un nou coronavirus.

De asemenea, în cursul zilei de joi, autorităţile au impus carantină într-un al treilea oraş, Ezhou. 

Joi noapte, imediat după miezul nopţii, trenurile şi autobuzele nu vor mai circula în Huanggang, localitate aflată la 70 de kilometri de Wuhan, primul oraş pus sub carantină. Locuitorilor li s-a cerut să nu plece din oraş nici prin alte mijloace. Potrivit Reuters, în Huanggang au fost raportate 12 cazuri de infecţie cu virusul.

Potrivit unui oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, decizia de a pune în carantină oraşul Wuhan, cu o populaţie de 11 milioane de oameni, este una fără precedent în istoria sănătăţii publice. Gauden Galea, reprezentantul OMS în Beijing a declarant pentru Reuters că măsura nu a fost recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pe reţelele sociale, au apărut mai multe clipuri cu membrii serviciilor de Securitate care blochează intrările în gările şi aeroportul din Wuhan. Un alt video arată o persoană preluată cu cutie mare din aeroportul din Shanghai, după ce raportase simptome ale bolii.

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus din China ar fi ajuns la 25, potrivit Sky News, însă publicaţia britanică a revenit ulterior asupra bilanţului, confirmând 8 morţi.

Beijingul a anunţat că a luat măsuri pentru a controla răspândirea virusului în spitale, iar în acest context Organizaţia Mondială a Sănătăţii organizează joi o şedinţă de urgenţă pentru a hotărî dacă îmbolnăvirile cu noua tulpină de coronavirus reprezintă o urgenţă medicală mondială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici