MAE chinez "regretă" anunţul Phenianului referitor la repornirea unui reactor nuclear

China şi-a exprimat marţi "regretul" şi a îndemnat la "reţinere" după ce Coreea de Nord, al cărei singur aliat este, şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU care îi interzic orice program atomic.

318 afișări
Imaginea articolului MAE chinez "regretă" anunţul Phenianului referitor la repornirea unui reactor nuclear

MAE chinez "regretă" anunţul Phenianului referitor la repornirea unui reactor nuclear (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am notat anunţurile Coreei de Nord şi ne exprimăm regretul", a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze. "Îndemnăm toate părţile vizate să îşi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere", a adăugat el.

Phenianul a intrat marţi într-o nouă etapă a conflictului cu comunitatea internaţională, anunţând că vrea să repornească o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi un reactor nuclear situate la Yongbyon, oprite în 2007.

"Situaţia actuală în Peninsula coreeană este complicată şi sensibilă", a adăugat Hong, care a reiterat poziţia Chinei privind "realizarea unei dezarmări nucleare a Peninsulei (Coreea) şi protejarea păcii şi stabilităţii peninsulei şi a Asiei de Nord-Est".

China este singurul aliat al Coreei de Nord şi cel mai important partener comercial al acesteia, care furnizează Phenianului resurse energetice indispensabile economiei nord-coreene.

Însă Beijingul a votat în Consiliul de Securitate în favoarea consolidării sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, după al treilea test nuclear efectuat de această ţară în februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici