Manifestaţie împotriva menţinerii unei cruci în memoria lui Lech Kaczynski în faţa preşedinţiei

Câteva mii de persoane, majoritatea tineri, au manifestat luni, către miezul nopţii, împotriva prezenţei unei cruci instalate în faţa palatului prezidenţial, în memoria fostului preşedinte, Lech Kaczynski.

47 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie împotriva menţinerii unei cruci în memoria lui Lech Kaczynski în faţa preşedinţiei

Manifestaţie împotriva menţinerii unei cruci în memoria lui Lech Kaczynski în faţa preşedinţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trăim într-un stat laic, iar locul crucii este la biserică, nu în faţa preşedinţiei", a declarat Krzysztof Nowicki, un student la sociologie.

Crucea din lemn, instalată de cercetaşi polonezi după prăbuşirea, la 10 aprilie, a avionului prezidenţial la Smolensk (vestul Rusiei), în care peşedintele polonez, soţia acestuia şi alţi 94 de demnitari au murit, urma să fie transferată, săptămâna trecută, la Biserica Sfânta Ana, în apropiere, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Un grup de susţinători ai fostului preşedinte, care păzeau crucea de mai multe zile, au împiedicat, la data respectivă, transferul acesteia, refuzând oricărei alte persoane, inclusiv preoţilor, accesul la aceasta.

Manifestaţia de luni, a cărei idee a fost lansată pe site-ul unei reţele de socializare, în urmă cu câteva zile, la care au subscris 7.000 de persoane, s-a desfăşurat fără niciun incident.

De cealaltă parte a barierelor instalate de către poliţie în jurul crucii, un grup de aproximativ 100 de persoane se ruga şi intona cântece religioase.

Tinerii au încercat să îi ia în derâdere pe apărătorii acestei cruci, cântând cântece de leagăn sau ţipând "La biserică, la biserică". Unii dintre ei au venit deghizaţi în personaje din serialul "Războiul stelelor".

"Ei nu sunt catolici, sunt fanatici", a declarat Kuba, un student la limbi moderne, arătând spre persoanele adunate în jurul crucii. "Am venit aici pentru a arăta că vrem să trăim într-un stat normal", a subliniat el.

Polemica în jurul crucii a luat un aspect politic, după ce preşedintele ales, Bronislaw Komorowski, a anunţat mutarea acesteia, imediat după alegerea sa, la 4 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici