Mareşalul Abdel Fatah al-Sissi va candida la alegerile prezidenţiale din Egipt

Comandantul-şef al armatei egiptene, mareşalul Abdel Fattah al-Sissi, anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru luna aprilie în Egipt, într-un interviu publicat joi de un cotidian kuwaitian.

153 afișări
Imaginea articolului Mareşalul Abdel Fatah al-Sissi va candida la alegerile prezidenţiale din Egipt

Mareşalul Abdel Fatah al-Sissi va candida la alegerile prezidenţiale din Egipt (Imagine: Shutterstock)

"Nu am altă opţiune decât să răspund la apelul poporului egiptean", declară generalul Sissi în acest interviu publicat de cotidianul kuwaitian Al-Seyassah.

"Apelul (poporului) a fost auzit peste tot şi nu îl voi respinge", afirmă el, adăugând că vrea să solicite încrederea poporului prin intermediul unor alegeri libere.

Armata i-a cerut săptămâna trecută mareşalului Sissi, în vârstă de 59 de ani, să se prezinte la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc peste trei luni.

Anterior, generalul a fost avansat la gradul de mareşal, cel mai înalt grad în armata egipteană.

Foarte puţini militari egipteni au fost avasaţi la acest grad. Între ei se află şi mareşalul Husein Tantawi, fostul şef al Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CFSA), care a asigurat interimatul, la putere, după revolta populară care l-a îndepărtat pe fostul preşedinte Hosni Mubarak, la începutul lui 2011. CFSA este condus în prezent de către mareşalul al-Sissi, care l-a înlocuit pe mareşalul Tantawi în funcţia de ministru al Apărării, după ce preşedintele destituit Mohamed Morsi l-a pensionat pe acesta din urmă, în vara lui 2012.

Scrutinurile prezidenţial şi legislativ, care vor avea loc până în vară, urmează să încheie "tranziţia democratică" promisă de către militari, lansată la jumătatea lui ianuarie printr-un referendum asupra noii Constituţii - revizuind-o pe cea adoptată în 2012 în mandatul lui Morsi -, adoptate cu peste 98% din voturi, în condiţiile unei prezenţe la urne de 38,6%, cu şase puncte procentuale mai mult decât în 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici