Medvedev: Planul lui Annan este ultima şansă de a evita un război civil în Siria

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a apreciat că misiunea lui Kofi Annan este "probabil ultima şansă" pentru a evita un "război civil de durată" în Siria şi a adăugat că Rusia îi va acorda tot ajutorul posibil, au transmit agenţiile ruse duminică.

825 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Planul lui Annan este ultima şansă de a evita un război civil în Siria

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Probabil, aceasta este pentru Siria ultima şansă de a evita un război civil sângeros şi de durată. Sperăm ca munca dumneavoastră să fie răsplătită cu un rezultat pozitiv", a spus acesta în cursul unei întâlniri cu Annan la aeroportul Vnukovo din Moscova.

"Vă vom acorda tot sprijinul, la toate nivelurile şi în toate direcţiile, acolo unde Rusia va avea posibilitatea", a adăugat liderul statului rus, care se pregăteşte să plece la Seul pentru un summit cu privire la securitatea nucleară.

Conform unei traduceri în rusă a declaraţiilor sale, Annan, care este emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, a spus că se bazează pe susţinerea rusă.

"Ca de obicei, ne bazăm pe faptul că ne putem sprijini pe ajutorul şi consilierea Rusiei", a declarat Annan, conform agenţiilor ruse.

Rusia şi China au blocat două rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU ce condamnau represiunea din Siria, apreciind că Occidentul consideră responsabil numai regimul sirian, în timp ce insurgenţii numără printre ei şi extremişti.

Moscova şi Beijing au votat în sfârşit miercuri o declaraţie a Consiliului de Securitate care susţine medierea lui Kofi Annan pentru a pune capăt violenţelor şi care solicită Siriei să aplice fără întârziere propunerile reglementării.

Planul lui Annan preconizează încetarea tuturor formelor de violenţă din partea tuturor părţilor sub supravegherea ONU, furnizarea de ajutor umanitar şi eliberarea persoanelor reţinute în mod arbitrar.

Fostul secretar general al Naţiunilor Unite a venit la Moscova de unde va pleca miercuri la Beijing pentru a determina în ce măsură cele două puteri sunt pregătite să facă presiuni asupra preşedintelui Bashar al-Assad pentru a opri conflictul care durează de mai bine de un an şi care s-a soldat cu aproximativ 9.000 de morţi, conform unui ONG.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici