Merkel: Îmi voi duce mandatul la capăt în cazul în care voi fi realeasă

Cancelarul german Angela Merkel a oferit asigurări că va duce până la capăt un al treilea mandat, în cazul în care va fi realeasă în septembrie, într-un interviu pentru cotidianul Bild publicat în ediţia de joi.

317 afișări
Imaginea articolului Merkel: Îmi voi duce mandatul la capăt în cazul în care voi fi realeasă

Merkel: Îmi voi duce mandatul la capăt în cazul în care voi fi realeasă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vreau să menţin la putere coaliţia creştin-democrată-liberală şi vreau să continui să mă angajez în calitate de cancelar pentru ţara noastră şi cetăţenii săi pe parcursul întregii legislaturi viitoare", a declarat Merkel pentru cel mai citi ziar din Europa.

Bild a publicat luni un articol evocând în mod vag ipoteza unei retrageri la jumătatea mandatului, în 2015, a Angelei Merkel, în baza unei cărţi a şefului serviciului politic al publicaţiei, Nikolaus Blome, lansată joi.

Acest zvon a fost îndepărtat în aceeaşi zi de către un purtător de cuvânt al Cancelariei, Steffen Seibert, care afirma că este "evident că cancelarul candidează pentru o legislatură întreagă", în cadrul alegerilor prevăzute la 22 septembrie.

Potrivit lui Blome, cancelarul repetă deseori că zece ani este, în opinia sa, durata maximă în care un cancelar poate sta la putere. Aleasă în 2005, Merkel va atinge această limită în 2015.

Tot potrivit jurnalistului, Merkel ar vrea să evite să se confrunte cu aceeaşi situaţie ca Helmut Kohl, învins în 1998 de către social-democratul Gerhard Schröder, după ce s-a aflat timp de 16 ani la conducerea Guvernului.

Merkel ar fi "foarte încântată" de ideea să fie primul şef de Guvern al Germaniei de după Război care nu pleacă de la putere în urma unei înfrângeri.

În interviul pentru Bild publicat joi, cancelarul nu exclude posibilitatea unui al patrulea mandat, în 2017. "Voi decide atunci când se va pune problema", a răspuns ea simplu unei întrebări în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici