Ministrul ucrainean de Externe: Situaţia din Transnistria este o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru Europa

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, s-a declarat, vineri, în contextul anexării Crimeei de către Rusia, "foarte preocupat" de situaţia din Transnistria, o entitate separatistă prorusă din Republica Moldova.

3118 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean de Externe: Situaţia din Transnistria este o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru Europa

Ministrul ucrainean de Externe: Situaţia din Transnistria este o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru Europa

"Situaţia din Transnistria constituie o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru R. Moldova, ci şi pentru Europa", a declarat Deşciţa, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles.

"Rusia poate decide să conecteze Transnistria cu Crimeea şi cu Abhazia", un teritoriu separatist din Georgia ocupat de forţele ruse, "şi să formeze un coridor care ar crea o zonă de destabilizare puternică în Europa", a avertizat şeful diplomaţiei ucrainene. Trebuie să "evităm" această situaţie, a adăugat el.

Transnistria, o fâşie îngustă de teritoriu de aproximativ 500.000 de locuitori din estul Republicii Moldova, a câştigat, cu sprijinul Rusiei, un scurt război de independenţă după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Însă independenţa sa nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Pe de altă parte, întrebat dacă există un "plan B" pentru o eventuală intervenţie a Rusiei în estul Ucrainei, ministrul a anunţat că ţara sa se va apăra militar.

"Noi vom apăra acest teritoriu, este planul nostru B", a subliniat el. "Poporul ucrainean nu poate fi împiedicat să-şi apere patria", a afirmat Deşciţa.

Joi, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că ţara sa vă răspunde "ferm, inclusiv prin mijloace militare", la orice tentativă rusă "de anexare" a regiunilor din estul rusofon.

Liderul proeuropean şi candidat la prezidenţiale, Vitali Klicko, a dat asigurări că ucrainenii din regiunile din est afirmă că vor "să-şi apere patria", "unitatea" şi "independenţa". "Suntem pregătiţi pentru aşa ceva, este planul B", a adăugat el, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

De asemenea, Deşciţa a respins posibilitatea acceptării alipirii Crimeei la Rusia. "Nimeni nu se gândea că Zidul Berlinul, construit în 1961, va fi dărâmat într-o zi", a spus el, amintind că acest proces a necesitat aproape 30 de ani. "Cred că va dura mai puţin timp pentru a distruge escaladarea şi prezenţa militară în Crimeea", a spus el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici