Misiunile aeriene în Libia au fost reluate. Kadhafi ar putea fi ţinta atacurilor

Misiunile aeriene franceze pentru impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Libia au fost reluate luni dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Statului Major, colonelul Thierry Burkhard.

82 afișări
Imaginea articolului Misiunile aeriene în Libia au fost reluate. Kadhafi ar putea fi ţinta atacurilor

Misiunile aeriene în Libia au fost reluate. Kadhafi ar putea fi ţinta atacurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

  • Oslo îşi suspendă participarea la operaţiunea din Libia, până la clarificarea comandamentului

Cele şase avioane F-16 norvegiene trimise luni în Mediterana, pentru a participa la operaţiunea militară din Libia, îşi vor începe misiunea doar după ce va fi clarificată problema comandamentului, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, pentru agenţia NTB.

"Nu au primit ordinul de participare" la operaţiunile coaliţiei, a declarat Faremo.

"Participarea lor la operaţiune va trebui să aştepte noi ordine şi presupune să fie creat un sistem de comandament. Acest lucru va dura mai multe zile", a precizat ea.

Conform anunţului făcut de premierul Jens Stoltenberg sâmbătă, Norvegia a trimis, luni, către Creta, şase avioane de vânătoare, cu scopul de a fi utilizate în cadrul operaţiunii Odyssey Dawn.

O anumită ambiguitate înconjoară problema comandamentului acestei operaţiuni, condusă de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Dar mai multe ţări doresc încredinţarea acestei operaţiuni forţelor NATO.

  • Un detaşament de patru avioane de vânătoare belgiene de tip F-16 a început luni o primă misiune în cadrul intervenţiei coaliţiei internaţionale în Libia

"Această operaţiune este în prezent în curs, cu o primă misiune care tocmai a fost lansată la puţin timp după ora 15.00 (16.00, ora României)", a explicat De Crem.

Avioanele belgiene respectă "reguli de angajament specifice pentru a permite protecţia populaţiei civile", a adăugat el.

"Patru (aparate de tip) F-16" sunt implicate în această primă misiune, a precizat o sursă apropiată Guvernului belgian.

Belgia a decis vineri să participe la operaţiunile conduse de o coaliţie internaţională pentru a proteja populaţia civilă libiană, care s-a ridicat împotriva regimului colonelului Muammar Kadhafi.

  • Două avioane de vânătoare spaniole de tip F-18 au decolat luni din Sardinia în prima lor misiune de respectare a zonei de interdicţie aeriană din Libia

Cele două avioane, care au decolat la prânz, erau însoţite de un Boeing 707 spaniol pentru alimentare în zbor, a precizat într-un comunicat Ministerul Apărării.

Este vorba despre "prima misiune a unei patrule aeriene de luptă în cadrul operaţiunii internaţionale în Libia", a precizat ministerul, adăugând că cele două avioane de vânătoare sunt responsabile cu "menţinerea zonei de interdicţie aeriană stabilite de Naţiunile Unite".

Fregata spaniolă "Mendez Nunez", submarinul "Tramontana" şi un avion de supraveghere maritimă se vor adăuga viitorului "dispozitiv al NATO" pentru a impune respectarea embargoului privind armele destinate Libiei, potrivit aceleiaşi surse.

Spania participă la operaţiunea internaţională cu patru avioane F-18 şi un Boeing 707 de alimentare, care au sosit sâmbătă la Decimomannu, venind de la baza Torrejon de Ardoz, din apropiere de Madrid.

  • Norvegia trimite şase avioane F-16 spre Mediterana

Avioanele promise de Norvegia pentru operaţiunea din Libia au decolat luni de la baza din Bodoe, din nordul Norvegiei, îndreptându-se spre Mediterana, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea norvegiană.

Aparatele vor fi staţionate la baza siciliană Sigonella, a declarat locotenent-colonelul John Espen Lien, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei norvegiene.

Sâmbătă, premierul norvegian, Jens Stoltenberg, a anunţat trimiterea acestor avioane F-16.

Condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, operaţiunea împotriva Libiei vizează să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra acestei ţări, în baza Rezoluţiei 1.973, adoptată săptămâna trecută de Consiliul de Securitate al ONU.

Avioanele franceze nu au survolat Libia în cursul nopţii, dar şi-au reluat misiunile în cursul dimineţii, a precizat el.

Avioanele care pleacă de la bazele de pe teritoriul francez, în special de la Solenzara în Corsica (insulă din Marea Mediterană) şi Saint-Dizier (est), au aproximativ trei ore de zbor pentru a ajunge în zona operaţiunilor.

Consolidarea coaliţiei, cu participarea unor avioane din alte ţări, determină "o partajare a responsabilităţilor" în conducerea operaţiunilor, subliniază Statul Major.

  • Ministrul britanic de Externe sugerează că Muammar Kadhafi ar putea fi vizat direct de raidurile aeriene

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a sugerat că Muammar Kadhafi ar putea fi vizat de raidurile aeriene internaţionale din Libia, refuzând totuşi să "speculeze" în legătură cu obiectivele alese de coaliţie.

"Nu vreau să speculez în legătură cu ţintele, care depind de circumstanţele de moment", a explicat ministrul, după o întrebare privind posibilitatea unui atac care să îl vizeze direct pe liderul libian.

"Totul depinde de modul în care oamenii se comportă. Ţintele sunt permanent în concordanţă cu rezoluţia ONU, accentul fiind pus pe protejarea civililor", a precizat Hague.

Ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, evocase de duminică posibilitatea ca Muammar Kadhafi să fie vizat de raidurile aeriene.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Robert Gates, s-a pronunţat împotriva unui raid care să îl vizeze direct pe liderul libian.

"Cred că este important să acţionăm în cadrul mandatului rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU. Dacă vom începe să adăugăm obiective, cred că acest lucru va ridica probleme. Nu ar fi bine să fixăm obiective pe care nu le putem atinge", a explicat secretarul american al Apărării.

  • Trei avioane daneze au participat la o nouă misiune în Libia

Trei avioane de vânătoare F-16 daneze au participat din nou, în noaptea de duminică spre luni la operaţiunile coaliţiei în Libia, au anunţat forţele aeriene daneze.

Cele trei avioane daneze operează sub comandament american, a explicat Mickael Langeberg, un purtător de cuvânt al Statului Major al forţelor aeriene, care nu a vrut să precizeze ce tip de operaţiuni au desfăşurat piloţii danezi în Libia.

Danemarca participă la forţele coaliţiei cu şase avioane de vânătoare F-16, dintre care două de rezervă, şi un avion de transport care au ajuns sâmbătă la baza italiană Sigonella, în Sicilia, cea mai apropiată de Libia de care dispune coaliţia condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

Parlamentul danez a aprobat, vineri, în unanimitate propunerea Guvernului de a trimite avioane pentru a participa la operaţiuni în Libia, şi patru F-16 au participat la operaţiunile de duminică.

  • Avioanele italiene care au participat pentru prima dată, duminică, la operaţiunile împotriva Libiei au vizat sistemele antiaeriene ale trupelor guvernamentale din regiunea Benghazi

"Operaţiunea efectuată de aparatele noastre a vizat distrugerea sistemelor adversarilor şi a avut rezultate pozitive. Obiectivele au fost atinse. Zona vizată a fost în apropiere de Benghazi", a declarat comandantul Mauro Gabetta, un un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene italiene.

Patru avioane de recunoaştere Tornado ECR au efectuat o misiune de două ore şi jumătate duminică seara, fiind însoţite de două aparate de realimentare în zbor.

"Suntem pregătiţi să colaborăm în cadrul coaliţiei internaţionale şi ne simţim responsabili faţă de cetăţenii italieni şi faţă de ţările coaliţiei. Misiunea noastră nu s-a încheiat, suntem pregătiţi să răspundem oricând ni se cere", adaugă comandantul Gabetta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici