Moscova consideră "inadmisibile" ameninţările lui Kerry

Rusia a catalogat luni drept "inadmisibile" ameninţările secretarului de Stat american John kerry, care a denunţat "invazia" Ucrainei de către Rusia, adăugând că aceasta riscă să fie exclusă din cadrul G8.

986 afișări
Imaginea articolului Moscova consideră "inadmisibile" ameninţările lui Kerry

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Rusia a catalogat luni drept "inadmisibile" ameninţările secretarului de Stat american John Kerry, care a denunţat "invazia" Ucrainei de către Rusia, adăugând că aceasta riscă să fie exclusă din cadrul G8, relatează AFP.

"Considerăm inadmisibile ameninţările adresate Rusiei de către secretarul de Stat american John Kerry cu privire la ultimele evenimente din Ucraina şi Crimeea", afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Ministerul îl acuză pe Kerry că revine la "clişee din timpul Războiului Rece" şi că nu a încercat să înţeleagă procesul complex aflat în curs în cadrul societăţii ucrainene.

Moscova acuză Washingtonul că a închis ochii faţă de "rusofobia înfiorătoare şi antisemitismul" manifestanţilor opoziţiei, ai cărei reprezentanţi au preluat puterea la Kiev.

"Occidentalii sunt acum aliaţii unor adevăraţi neonazişti care distrug biserici ortodoxe şi sinagogi", a apreciat ministerul.

Kerry, aşteptat marţi la Kiev, a adresat un avertisment foarte ferm Moscovei, într-un comunicat, denunţând "invazia şi ocuparea" Ucrainei de către Rusia, care pun în pericol "pacea şi securitatea" în regiune.

El a denunţat "încălcarea de către Moscova atât a "suveranităţii" şi "integrităţii teritoriale" ale Ucrainei, cât şi unor convenţii internaţionale, inclusiv ONU.

Într-un comunicat separat, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, a apreciat luni că decizia adoptată de către unele state membre G8 de a-şi suspenda lucrările de pregătire în vederea summitului de la Soci, prevăzut în iunie, "nu este motivată de nimic".

"Ea nu este păguboasă doar pe plan politic, ci contravine principiilor cooperării constructive în acest format", a apreciat Lukaşevici.

Conducători ai celor şapte state membre G8 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite) au anunţat duminică suspendarea pregătirilor lor în vederea summitului G8 prevăzut în iunie, la Soci, un oraş în sudul Rusiei care a găzduit Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă.

Kerry a avertizat inclusiv că Rusia riscă să-şi piardă locul în cadrul G8.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici