Moscova: Intrarea Ucrainei în NATO ar fi o "provocare FĂRĂ PRECEDENT" pentru securitatea europeană

Rusia s-a declarat marţi împotriva intrării Ucrainei în NATO, apreciind că aceasta ar constitui o "provocare fără precedent" pentru securitatea europeană.

14046 afișări
Imaginea articolului Moscova: Intrarea Ucrainei în NATO ar fi o "provocare FĂRĂ PRECEDENT" pentru securitatea europeană

Moscova: Intrarea Ucrainei în NATO ar fi o "provocare fără precedent" pentru securitatea europeană

"Nu vrem să vedem Ucraina în NATO", a declarat reprezentantul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov.

Prezenţa "Ucrainei în NATO ar constitui o provocare fără precedent pentru securitatea europeană, o provocare care ar fi cea mai importantă de la căderea zidului Berlinului", a apreciat Cijov.

Guvernul ucrainean şi-a anunţat la sfârşitul lui august dorinţa de a relansa procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010 de regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici. Intrarea Ucrainei a fost primită favorabil la summitul de la Bucureşti din 2008, ceea ce a declanşat furia Moscovei. Această decizie formală îi permite acum secretarului general Anders Fogh Rasmussen să lase uşa deschisă Kievului.

Dar această aderare va depinde de "capacitatea Ucrainei de a desfăşura reformele necesare" în timp ce echipamentele sale datează din epoca sovietică, de a "se adapta la standardele NATO şi de a îndeplini toate criteriile", a subliniat Rasmussen.

De asemenea, reprezentantul rus pe lângă UE a avertizat Kievul să nu încalce armistiţiul în estul Ucrainei.

"Cred că ambele părţi implicate în conflict încearcă în prezent o regrupare a forţelor. Dar cu ce scop? Este inadmisibilă o regrupare de forţe pentru a consolida apărarea şi a încălca ulterior regimul de încetare a focului", a adăugat el.

Kievul şi separatiştii s-au acuzat din nou, luni, de încălcarea armistiţiului în estul Ucrainei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici