NATO va prelua comandamentul operaţiunilor militare ale coaliţiei în Libia

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a anunţat joi, după o teleconferinţă cu omologii săi american, francez şi britanic, că NATO va prelua comandamentul operaţiunilor militare ale coaliţiei internaţionale în Libia.

51 afișări
Imaginea articolului NATO va prelua comandamentul operaţiunilor militare ale coaliţiei în Libia

NATO va prelua comandamentul operaţiunilor militare ale coaliţiei în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Coaliţia constituită după reuniunea de la Paris va abandona misiunea cât mai repede şi va încredinţa NATO operaţiunea în ansamblul său, cu un sistem de comandament unic", a declarat Davutoglu, citat de agenţia Anatolia.

"Cererile şi preocupările Turciei au fost ascultate", a adăugat ministrul turc.

Un diplomat a declarat de asemenea pentru AFP că statele NATO au convenit joi să îşi asume comandamentul militar al intervenţiei în Libia şi vor prelua "luni sau marţi" misiunea coaliţiei conduse Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

"Statele NATO sunt de acord să lanseze (procesul) care îi va permite (Alianţei-n.r.) să preia ştafeta de la coaliţie luni sau marţi", a declarat această sursă, confirmând informaţiile furnizate de şeful diplomaţiei turce.

Reprezentanţii statelor Alianţei Nord-Atlantice negociau la Bruxelles de mai multe zile, pentru a încerca să ajungă la un acord privind rolul exact pe care îl va juca NATO în intervenţia militară din Libia.

Numeroase ţări insistau ca NATO să preia total conducerea operaţiunilor. Însă Franţa, care se temea că va îndepărta opinia publică arabă, a fost foarte rezervată.

În final, compromisul prevede, potrivit Parisului, că "pilotajul politic" al intervenţiei va fi asigurat de un "Grup de Contact" al ţărilor participante la operaţiuni, inclusiv ţările arabe, distinct de NATO. Alianţa Nord-Atlantică se va ocupa strict de partea militară.

Turcia a blocat mult timp un acord deoarece refuza ca NATO să îşi dea girul pentru bombardamente împotriva unor ţinte din Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici