Noi altercaţii în Parlamentul ucrainean - FOTO

Noi altercaţii între deputaţi din cadrul opoziţiei şi ai puterii au izbucnit joi, pentru a doua zi consecutiv în Parlamentul ucrainean, înainte ca premierul demisionar Mykola Azarov să obţină un nou mandat de şef al Guvernului.

189 afișări
Imaginea articolului Noi altercaţii în Parlamentul ucrainean - FOTO

Noi altercaţii în Parlamentul ucrainean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câteva zeci de parlamentari s-au bătut la tribuna hemiciclului, după ce opoziţia a cerut respectarea votului personal al fiecărui deputat, exprimat electronic, în cadrul Parlamentului ucrainean.

Chiar dacă legea şi Constituţia obligă parlamentarii să voteze individual, mai mulţi deputaţi votează adesea în locul altor membri ai formaţiunii politice din care fac parte, absenţi de la sesiuni.

În timp ce unii deputaţi proguvernamentali au încercat să îi îndepărteze pe opozanţii care blocau tribuna, alţii s-au urcat pe birouri ale conducătorilor Parlamentului, după care au sărit peste adversarii lor.

 

Celebrul boxer ucrainean Vitali Kliciko, fost campion mondial la categoria grea, al cărui partid de opoziţie a intrat pentru prima oară în Parlament, în urma alegerilor legislative de la 28 octombrie, s-a pronunţat în favoarea blocării Parlamentului de către opozanţi, dar s-a abţinut să participe la altercaţii.

"În Statele Unite, pumnii boxerilor sunt consideraţi arme. Iar pumnii unui campion mondial ar putea fi consideraţi armă nucleară. Cred că nu o vom utiliza pentru moment", a declarat el, citat într-un comunicat al partidului său, Udar ("Lovitură," în ucraineană).

Cel puţin un deputat al opoziţiei s-a ales cu vânătăi pe faţă după ce a fost aruncat la pâmânt şi a fost lovit cu pumnii şi picioarele de către deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la putere, potrivit agenţiei Interfax.

"Da, am fost lovit cu pumnii şi picioarele, dar se întâmplă. Dacă trebuie, vom bloca tribuna din nou", a declarat parlamentarul Oleg Meduniţa, citat de Interfax.

"Nu putem acţiona altfel decât prin forţă cu aceşti escroci" din cadrul Partidului Regiunilor, a continuat el.

În timpul bătăii au fost rupte cinci birouri ale unor deputaţi din cadrul Udar, potrivit Interfax.

După o pauză, sesiunea plenară a fost reluată într-o atmosferă haotică, opozanţi scandând sloganuri ca "afară cu trădătorii", în timpul unor discursuri parlamentare pro-guvernamentale.

Cu o zi în urmă, Parlamentul ucrainean, care s-a reunit pentru prima dată în noua sa componenţă după alegerile legislative de la 28 octombrie, a fost nevoit, deja, să reexamineze acordarea unui mandat lui Azarov.

Activitatea Adunării a fost aproape integral paralizată din cauza blocării tribunei de către opoziţie şi a unor altercaţii între deputaţi.

Azarov, un birocrat loial preşedintelui, a demisionat la începutul lui decembrie împreună cu întregul Guvern, motivându-şi gestul prin obţinerea unui mandat de deputat.

În pofida demisiei, şeful statului a prezentat din nou candidatura lui Azarov pentru postul de premier.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici