O ciupercă toxică din regiunea chineză Yunnan a provocat moartea a 400 de persoane

O mică ciupercă, numită de localnici "mica albă", ar fi provocat sute de decese în sud-vestul Chinei, afirmă o echipă de investigatori medicali, citaţi de Sky News.

126 afișări
Imaginea articolului O ciupercă toxică din regiunea chineză Yunnan a provocat moartea a 400 de persoane

O ciupercă toxică din regiunea chineză Yunnan a provocat moartea a 400 de persoane (Imagine: Mediafax Foto)

Cel puţin 400 de persoane au murit în condiţii misterioase în ultimii 30 de ani, din cauza unui stop cardiac, un fenomen cunoscut sub numele de Sindromul morţii subite din Yunnan. Decese au avut loc în diferite sate din provincia chineză Yunnan, având în comun faptul că au survenit aproximativ în aceeaşi perioadă a anului.

Oficialii locali din domeniul sănătăţii au apelat, în 2004, la ajutorul Beijingului, pentru a găsi "ucigaşul". Investigaţia a fost condusă de către o echipă de anchetatori medicali din cadrul Centrului Chinez pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Provincia Yunnan este cunoscută pentru varietatea largă de ciuperci sălbatice, multe dintre ele fiind exportate la preţuri exorbitante. Astfel, investigatorii s-au concentrat asupra ciupercilor, peste 90 la sută din decese fiind înegistrate în perioada culesului acestora, în lunile iulie şi august.

Abia în 2008, investigatorii au descoperit în locuinţele celor decedaţi o ciupercă relativ necunoscută, numită "mica albă", care face parte din specia Trogia. "Ceea ce avem în faţa noastră este o toxină care elimină persoane vulnerabile", a declarat Robert Fountaine, un epidemiolog american care a participat la investigaţii, referindu-se la ciupercă.

Această ciupercă mică nu este, de obicei, vândută pe pieţele locale, tocmai din cauza mărimii ei. În urma unei campanii de informare asupra pericolelor consumului acestei ciuperci, numărul deceselor a scăzut semnificativ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici