Obama avertizează Iranul să permită verificarea instalaţiilor nucleare în două săptămâni

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Iranul să ofere "acces nelimitat" inspectorilor internaţionali la noile instalaţii nucleare, în maxim două săptămâni, relatează BBC News online.

20 afișări
Imaginea articolului Obama avertizează Iranul să permită verificarea instalaţiilor nucleare în două săptămâni

Obama avertizează Iranul să permită verificarea instalaţiilor nucleare în două săptămâni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul trebuie să adopte măsuri concrete pentru consolidarea încrederii că programul său nuclear are un scop paşnic", a atras atenţia Barack Obama.

Teheranul a dezvăluit săptămâna trecută că a demarat construcţia unui nou centru de îmbogăţire a uraniului în regiunea Qom (centrul Iranului).

Declaraţiile liderului de la Casa Albă au fost făcute la câteva ore după reuniunea care a avut loc joi la Geneva între reprezentanţii marilor puteri şi negociatorul iranian, pe tema programului nuclear controversat dezvoltat de Teheran.

Reprezentanţii marilor puteri şi cel al Iranului au convenit joi să intensifice dialogul şi au stabilit o vizită a inspectorilor AIEA la a doua uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului, cea de la Qom (centru).

Iranul a acceptat în principiu să ofere acces, în maxim două săptămâni, în noul centru de la Qom, a precizat reprezentantul Franţei, Jacques Audibert.

Pentru eliminarea suspiciunilor, există şi un acord de principiu pentru aducerea uraniului slab îmbogăţit din alte ţări în Iran, în scopul evitării tratării acestuia de către iranieni. Rusia şi Franţa s-au oferit să furnizeze Iranului uraniu îmbogăţit.

Imediat după reuniunea de la Geneva, Casa Albă a ameninţat Iranul cu noi sancţiuni dacă va încerca să profite de negocierile cu marile puteri pentru a câştiga timpul necesar avansării programului nuclear, calificând totuşi discuţiile drept "un început constructiv".

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a calificat discuţiile drept "productive", subliniind că aşteaptă "acţiuni concrete". "A fost o zi productivă, dar aşteptăm dovezi. Aşteptăm acţiuni concrete şi rezultate", a subliniat Hillary Clinton.

Negociatorul-şef iranian, Said Jalili, a salutat discuţiile "pozitive" cu marile puteri, iar ministrul iranian de Externe, Manuchehr Mottaki, aflat la New York, a remarcat atmosfera "constructivă" a negocierilor. De altfel, în cursul discuţiilor, Jalili a subliniat că nicio ţară nu ar trebui să aibă arme nucleare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat joi seară că directorul în exerciţiu Mohamed ElBaradei se va deplasa "în curând" în Iran, la invitaţia autorităţilor iraniene. "Directorul general ElBaradei a fost invitat la Teheran de autorităţile iraniene. Se va deplasa în curând pentru a discuta câteva subiecte", a declarat purtătorul de cuvânt al AIEA, Gill Tudor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici