Obama: China devine mai dură în privinţa programului nuclear nord-coreean

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că China este pe cale să adopte o poziţie mai dură asupra programului de înarmare nucleară a Coreei de Nord.

414 afișări
Imaginea articolului Obama: China devine mai dură în privinţa programului nuclear nord-coreean

Obama: China devine mai dură în privinţa programului nuclear nord-coreean (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Observăm faptul că chinezii iau mai în serios problema declaraţiilor şi provocării permanente din partea Coreei de Nord - respingând înarmarea (ei) nucleară", a declarat Obama într-o emisiune televizată, "The Charlie Rose Show", difuzată luni seara de postul public de televiziune PBS.

"În trecut, ei ar fi încercat să îşi mascheze intenţiile", a apreciat preşedintele american, care s-a întâlnit în perioada 7-8 iunie cu omologul său chinez Xi Jinping în California (vest).

"Sunt tipul (de oameni) care lasă aceste probleme deoparte. (În acest lucru) noi vedem, cred, un interes şi o voinţă de a angaja împreună cu noi discuţii strategice asupra acestor subiecte", a notat el.

China este principalul aliat economic şi diplomatic al regimului lui Kim Jong-un, care a sfidat avertismentele Beijingului, efectuând în februarie al treilea test nuclear.

China a decis la vremea respectivă să aplice sancţiuni - un fapt rar - asupra unor conturi bancare nord-coreene, în cadrul sancţiunilor ONU, în pofida faptului că numeroşi experţi şi-au exprimat îndoiala că Beijingul va merge până la a provoca o prăbuşire a statului comunist, deja sărac.

Obama a declarat, în plus, că a constatat că China acţionează în mod treptat spre o asumare de responsabilităţi în afaceri la nivel mondial, după venirea la putere a lui Xi Jinping, în martie.

"Impresia mea despre preşedintele (chinez) Xi (Jinping) este că şi-a consolidat puterea destul de rapid în interiorul Chinei, că este mai tânăr, mai energic, mai robust şi mai sigur pe sine ca anumiţi lideri din trecut", a apreciat Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici