Oficiali SUA: Rusia are la graniţa cu Ucraina 70% din armata necesară unei invazii la scară largă. Capitala ar fi cucerită în câteva zile

  • Rusia are la graniţa cu Ucraina aproximativ 70% din puterea de luptă necesară pentru o invazie la scară largă şi trimite mai multe grupuri tactice de batalioane la graniţa cu vecinul său, au declarat sâmbătă doi oficiali americani.
  • În ultimele două săptămâni, numărul batalioanelor în regiunea de frontieră a crescut la 83 de la 60, iar alte 14 sunt în tranzit, au declarat oficialii, sub rezerva anonimatului, din cauza caracterului sensibil al informaţiilor.
2067 afișări
Imaginea articolului Oficiali SUA: Rusia are la graniţa cu Ucraina 70% din armata necesară unei invazii la scară largă. Capitala ar fi cucerită în câteva zile

Sursa Foto: Twitter Cristopher Miller

În ceea ce priveşte momentul unei invazii, se aşteaptă ca terenul să atingă punctul maxim de îngheţ în jurul datei de 15 februarie, au spus oficialii, permiţând tranzitul mecanizat al unităţilor militare ruseşti. Astfel de condiţii ar urma să continue până la sfârşitul lunii martie, potrivit Reuters.

Acest calendar şi numărul şi capacitatea tot mai mare a forţelor ruseşti din apropierea Ucrainei ar putea sugera că fereastra pentru diplomaţie se închide. Oficialii americani nu au furnizat dovezi care să susţină estimările lor privind forţele ruseşti.

În timp ce Rusia masează peste 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei, aceasta a declarat că nu plănuieşte o invazie, dar ar putea întreprinde acţiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite. Acestea includ o promisiune că NATO nu va admite niciodată Ucraina, o cerere despre care Washingtonul şi NATO au declarat că este inacceptabilă.

Washingtonul crede că Rusia ar putea alege alte opţiuni decât o invazie la scară largă, inclusiv o incursiune limitată, şi nu crede că preşedintele Vladimir Putin a luat o decizie finală, au declarat oficialii.

Dar aceştia au spus că Putin pune la punct o forţă care poate executa toate scenariile. Dacă Rusia ar invada capitala Kiev, aceasta ar putea cădea în câteva zile, au spus oficialii americani.

O invazie la scară largă ar provoca pierderi majore, a spus unul dintre oficiali. Ucraina ar putea suferi între 5.000 şi 25.000 de pierderi în rândul trupelor, în timp ce pierderile în rândul trupelor ruseşti ar putea fi între 3.000 şi 10.000, iar victimele civile ar putea fi cuprinse între 25.000 şi 50.000, potrivit estimărilor SUA, a spus oficialul.

O invazie la scară largă ar provoca, de asemenea, fuga a milioane de refugiaţi şi persoane strămutate în Europa, consideră Washingtonul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici