ONU - Producţia alimentară creşte în Coreea de Nord, însă malnutriţia persistă: "Întârzierea procesului de creştere la copii este alarmantă"

Producţia alimentară a Coreei de Nord a crescut pentru al treilea an consecutiv, însă malnutriţia persistă în această ţară, au anunţat agenţii ale Naţiunilor Unite, îngrijorate în special de întârzierea procesului de creştere şi dezvoltare a copiilor.

810 afișări
Imaginea articolului ONU - Producţia alimentară creşte în Coreea de Nord, însă malnutriţia persistă: "Întârzierea procesului de creştere la copii este alarmantă"

ONU - Producţia alimentară creşte în Coreea de Nord, însă malnutriţia persistă: "Întârzierea procesului de creştere la copii este alarmantă" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În lipsa unui sistem public de distribuţie a alimentelor în economia planificată de stat, familiile depind de pieţele negre şi de trocuri pentru a se hrăni, potrivit unui studiu naţional efectuat de Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Programul Alimentar Mondial (PAM), publicat joi seara.

"În pofida unei ameliorări continue a producţiei agricole, sistemul alimentar rămâne foarte vulnerabil la şocuri şi la penurii", anunţă Kisan Gunjal, economist la FAO.

Producţia alimentară totală a Coreei de Nord este estimată la 5,03 milioane de tone pentru 2013, adică o creştere cu 5% în raport cu anul precedent.

Dar consumul alimentar, care reprezintă 84%, este considerat "limitat" sau "sărac".

Ratele malnutriţiei în rândul copiilor s-au diminuat în cursul deceniului trecut, dar prevalenţa unor întârzieri de creştere rămâne "alarmantă" şi lipsa micronutrienţilor este foarte îngrijorătoare, notează studiul.

Ameliorarea situaţiei alimentare din ţară se datorează probabil pieţei negre a alimentelor, unde familiile vând, cumpără sau schimbă produse cultivate în propriile grădini.

Aceste pieţe sunt tacit autorizate, după ce o perioadă de timp au fost interzise.

Penuria de alimente este cronică în Coreea de Nord, din cauza gestiunii ineficiente efectuate de dinastia comunistă Kim, aflată la putere încă din perioada de după al Doilea Război Mondial. În plus, situaţia este agravată de inundaţii şi perioade de secetă, într-o ţară care consacră cea mai mare parte a bugetului său sărac armatei şi programului nuclear.

O foamete a provocat moartea a sute de mii de persoane la mijlocul anilor '90.

Peste 70% dintre familii depind de sistemul public de distribuţie a cerealelor de bază, dar sistemul de funcţionare este foarte prost, potrivit celor două agenţii ale ONU.

Având în vedere faptul că Phenianul intenţionează să importe 300.000 de tone de cereale în acest an, ele estimează la 40.000 de tone lipsurile care necesită acoperire, "fie prin intermediul unor achiziţii suplimentare ale Guvernului, fie prin intermediul unui sprijin internaţional, pentru a evita creşterea malnutriţiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici