OPERAŢIUNE antiteroristă în Belgia: 21 de persoane, arestate la Bruxelles şi Liege. Teroristul Salah Abdeslam nu a fost găsit. Militarii patrulează pe străzi şi păzesc clădirile UE - FOTO, VIDEO

Şaisprezece suspecţi au fost arestaţi duminică seara, în urma unei vaste operaţiuni în Belgia, care nu a permis însă arestarea lui Salah Abdeslam, suspectat că a jucat cel puţin un rol logistic în atacurile de la Paris şi Saint-Denis şi care rămâne de negăsit, relatează Le Monde în ediţia online. Militarii patrulează pe străzile din Bruxelles şi păzesc clădirile UE în cea de-a treia zi de alertă teroristă, relatează site-ul agenţiei Reuters.

22924 afișări
Imaginea articolului OPERAŢIUNE antiteroristă în Belgia: 21 de persoane, arestate la Bruxelles şi Liege. Teroristul Salah Abdeslam nu a fost găsit. Militarii patrulează pe străzi şi păzesc clădirile UE - FOTO, VIDEO

OPERAŢIUNE ANTITERORISTĂ la Bruxelles: Şaisprezece persoane au fost arestate, dar nu şi Salah Abdeslam. Oraşul rămâne în alertă maximă

UPDATE 14.50 - Alte cinci persoane, reţinute în urma unor noi percheziţii la Bruxelles şi Liege

Cinci percheziţii au fost efectuate luni dimineaţă la Bruxelles şi alte două la Liege. Cinci persoane au fost reţinute în urma acestor percheziţii, a anunţat Parchetul federal.

Numărul total al persoanelor reţinute începând de duminică seara, de la declanşarea operaţiunilor poliţiei belgiene, a ajuns astfel la 21.

În timpul unei percheziţii efectuate duminică seara a fost confiscată suma de 26.000 de euro, mai precizează comunicatul Parchetului federal. "Obiectele găsite în cadrul diferitelor percheziţii sunt în curs de exploatare", continuă textul.

Contrar unor informaţii care au circulat luni referitor la un vehicul suspect marca BMW, care ar fi fost urmărit în zona Liege, ancheta a demonstrat că acesta nu avea legătură cu operaţiunea în curs, precizează Parchetul.

UPDATE 13:25 - Militarii patrulează pe străzile din Bruxelles şi păzesc clădirile UE pe fondul alertei teroriste

Salah Abdeslam, cetăţeanul belgian implicat în atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie, pe numele căruia există un mandat de arestare internaţional, nu a fost găsit de autorităţile belgiene în raidurile efectuate.

În cursul nopţii de duminică spre luni, poliţia belgiană a desfăşurat 19 raiduri şi a reţinut 16 persoane, însă, cu toate acestea, avertizează în continuare asupra unui posibil atac în Bruxelles similar celui din Paris, soldat cu moartea a 130 de persoane.

Şcolile, muzeele, multe magazine şi cinematografe rămân închise şi luni, precum şi accesul la metrou este, în continuare, suspendat în Bruxelles, în timp ce mulţi oameni rămân acasă pentru a lucra.

În Grand Place, un punct central istoric vizitat frecvent de localnici şi de turişti, stă parcat un autovehicul militar sub un brad de Crăciun iluminat.

NATO, care a ridicat nivelul de alertă de la atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie, a precizat că baza din Bruxelles este deschisă, dar unii angajaţi lucrează de acasă, în timp ce vizitele externe au fost anulate. Şi instituţiile UE sunt deschise, însă sunt patrulate de militari.

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat că Bruxelles, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori, va rămâne sub alertă de gradul patru, cea mai ridicată alertă de securitate, însemnând că se află sub ameninţarea unui "atac real şi iminent".

"De ceea ce ne temem este un atac similar celui din Paris, de anumiţi indivizi care pot lansa mai multe atacuri simultan în locaţii multiple", a declarat Charles Michel la o conferinţă de presă.

Autorităţile belgiene se reunesc luni după-amiază pentru a reevalua situaţia privind securitatea în Bruxelles. Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat pentru postul de radio RTL că belgienii îşi continuă activităţile zilnice, în pofida restricţiilor impuse de alerta de securitate.

"Cu excepţia metroului şi a şcolilor închise, viaţa merge mai departe în Bruxelles, sectorul public este deschis pentru afaceri azi (luni), multe companii sunt deschise", a subliniat Jambon luni dimineaţă.

UPDATE 08:15 - Şaispreze persoane arestate în vasta operaţiune antiteroristă la Bruxelles

Nouăsprezece percheziţii au fost efectuate la Bruxelles şi trei la Charleroi, vizând, se pare, anturajul lui Abdeslam potrivit parchetului federal belgian.

Identităţile celor 16 suspecţi arestaţi nu au fost dezvăluite, iar un judecător urmează să se pronunţe luni în legătură cu o eventuală menţinere a acestora în detenţie.

Nici arme şi nici explozibili nu au fost confiscate în aceste operaţiuni, ceea ce sugerează că ameninţarea teroristă "gravă şi iminentă" care viza Bruxelles-ul nu a fost îndepărtată.

Oraşul, baricadat şi aproape oprit, rămâne în alertă maximă luni.

În comuna Molenbeek-Saint-Jean din Bruxelles, legată de mai multe cazuri de terorism, în timp ce poliţia efectua o descindere într-un bar de zi, un vehicul a forţat un baraj al poliţiei. Şoferul a fost rănit şi arestat. Nu se ştia dacă avea vreo legătură cu persoanele vizate.

Autorităţile au cerut presei şi locuitorilor să nu vorbească în direct despre aceste operaţiuni pe reţele de socializare.

Numeroşi locuitori, care au rămas acasă pe timpul alertei, au reacţionat cu umor unor faţă de această solicitare. Belgienii împărtăşeau masiv, pe Twitter, fotografii cu pisici în loc de informaţii despre urmărirea în curs, sub hashtagul #BrusselsLockdown.

Nivel de alertă maximă

Premierul belgian a anunţat anterior, duminică seara, menţinerea pentru luni a nivelului de alertă maxim (4 din patru), în vigoare de sâmbătă la Bruxelles.

"Pot avea loc în continuare atacuri asemănătoare celor de la Paris, în mai multe locuri", a declarat el la finalul unei şedinţe a Consiliului Naţional de Securitate. "Ţintele potenţiale sunt locuri foarte frecventate, centre comerciale, străzi aglomerate şi transportul public", a precizat el.

Metroul şi şcolile rămân închise, dar şi creşele, universităţile şi şcolile. Este vorba despre măsuri fără precedent în acest regat. O nouă evaluare a nivelului alertei şi măsurilor de securitate urmează să aibă loc luni după-amiaza.

Salah Abdeslam, un francez în vârstă de 26 de ani, rezident în Belgia, ar fi reuşit să se strecoare în această ţară la câteva ore după atacurile de la Paris, afirmă doi bărbaţi care recunosc că l-au ajutat.

Potrivit avocatului unuia dintre ei, el era "poate pregătit să se detoneze" cu ajutorul unei centuri de explozivi.

Fratele său, Brahim, s-a detonat într-un restaurant parizian, pe 13 noiembrie.

Intervievat duminică la televiziune, fratele său mai mare Mohamed a declarat că este convins că Salah a decis "să nu meargă până la capăt cu ceea ce dorea să facă", îndemnându-l să se predea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici