OSCE: Rusia este nemulţumită de ignorarea cererilor privind garanţiile de securitate

Rusia nu a primit niciun răspuns clar privind garanţiile de securitate la nivel european în cursul reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), afirmă emisarul rus, Aleksandr Lukaşevici, denunţând montarea de sisteme de atac în state est-europene membre NATO.

485 afișări
Imaginea articolului OSCE: Rusia este nemulţumită de ignorarea cererilor privind garanţiile de securitate
"În mod regretabil, nu am auzit niciun răspuns adecvat sau vreo reacţie din partea partenerilor la propunerile noastre. Totul s-a învârtit în jurul preocupărilor lor privind presupusul comportament agresiv al Rusiei, în special în contextul ucrainean. Au interpretat în modul propriu principiul indivizibilităţii securităţii prevăzut în documentele OSCE", a declarat joi seară ambasadorul rus, Aleksandr Lukaşevici, după reuniunea OSCE desfăşurată la Viena.
 
Diplomatul rus a acuzat Statele Unite şi NATO că instalează sisteme de atac pe teritoriile ţărilor est-europene. "Noi am pus accentul pe comportamentul SUA şi NATO, care continuă să dezvolte din punct de vedere militar statele care au aderat la Alianţă, instalând sisteme de atac, ceea ce constituie ameninţări directe şi imediate pentru interesele naţionale ale Federaţiei Ruse", a subliniat Aleksander Lukaşevici, citat de agenţia Tass.
 
Diplomatul rus afirmă că, în cursul reuniunii OSCE, reprezentanţii statelor membre au preferat să discute despre agenda Poloniei, care a preluat Preşedinţia organizaţiei. "Cele mai multe state membre au preferat să observe priorităţile Poloniei, deşi OSCE are propia agendă, care a acumulat multe probleme sistemice. Deşi se numeşte Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, activităţile se concentrează pe spaţiul post-sovietic", a subliniat Aleksander Lukaşevici.
 
"În acest moment, este într-adevăr dezamăgitor", a atras atenţia Aleksander Lukaşevici, conform Reuters.
 
Reuniunea OSCE de la Viena a fost organizată în contextul negocierilor dintre NATO şi Rusia pe tema garanţiilor de securitate. A fost precedată zilele trecute de negocieri directe SUA-Rusia şi de o sesiune a Consiliului NATO-Rusia.
 
În cursul reuniunii OSCE, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a afirmat că "riscurile unui război în spaţiul OSCE sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani".
 
Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a observat că recentele contacte diplomatice cu Occidentul confirmă "un impas" şi "diferenţe de abordări", subliniind însă că "dialogul este încă în curs, pe multe niveluri şi în multe direcţii".
 
Administraţia Vladimir Putin cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune extinderii NATO spre est. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
osce,
rusia,
nato

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici