Parlamentarii eleni au reacţionat cu mânie la concesiile făcute de Tsipras creditorilor

Parlamentarii eleni au reacţionat cu mânie la concesiile oferite de premierul Alexis Tsipras în negocierile cu creditorii internaţionali, iar vicepreşedintele Parlamentului, Alexis Mitropoulos, membru al partidului de guvernământ Syriza, a avertizat că va fi dificil ca acordul să fie aprobat.

600 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii eleni au reacţionat cu mânie la concesiile făcute de Tsipras creditorilor

Parlamentarii eleni au reacţionat cu mânie la concesiile făcute de Tsipras creditorilor (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Liderii europeni au salutat luni noile propuneri de reformă avansate de Atena, ca bază pentru un posibil acord care ar debloca finanţarea ţării, în timp ce bursele au evoluat în creştere.

La câteva ore după summitul de urgenţă al liderilor din zona euro, Tsipras are dificila sarcină de a se asigura că propriul guvern de coaliţie, care are în componenţă de la maoişti la social-democraţi, va susţine acordul, relatează Bloomberg.

Tsipras vrea să îşi asigure sprijnul aripii de extremă stânga a partidului Syriza, din care unii vor ca Grecia să intre în incapacitate de plată, prin concentrarea planului de austeritate pe majorarea taxelor aplicate companiilor şi persoanelor cu venituri mari, în loc de tăierea cheltuielilor.

Platforma de stânga, care deţine circa 40 de locuri în Parlament şi este formată din foşti comunişti şi alţi parlamentari de orientare dură, apropiaţi sindicatelor, ar putea înfrânge Guvernul, dacă va vota împotriva planului.

"Cred că va fi dificil să aprobăm programul în forma actuală", a declarat Mitropoulos la postul elen Mega TV.

Dacă Parlamentul nu va susţine programul de reformă, care mai include modificări ale ajutoarelor sociale şi limitarea pensionărilor anticipate, Tsipras ar putea fi nevoit să declanşeze alegeri anticipate sau un referendum care ar prelungi incertitudinile, potrivit Reuters.

"Este o provocare majoră pentru premierul grec să treacă acordul prin Parlament. Cum va evolua procesul politic va depinde în mare măsură de numărul de parlementari pe care îi va pierde Guvernul", a arătat un analist al Deutsche Bank într-o notă adresată clienţilor.

Grecia are nevoie urgent de fonduri pentru a plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie. Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârşitul acestei luni, dar pentru deblocarea ajutorului trebuie să încheie acordul cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.

În timp ce discuţiile politice continuă, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat marţi limita finanţării de urgenţă pusă la dispoziţia băncilor elene, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

BCE a mărit şi luni fondurile disponibile Greciei prin programul de urgenţă ELA, cu 1,9 miliarde de euro, la 87,8 miliarde de euro, suma fiind modificată zilnic, pe măsură ce riscul de incapacitate de plată a Greciei creşte.

Liderii europeni au convenit luni să intensifice ritmul negocierilor pentru a asigura un acord miercuri, care să poată fi semnat până la sfârşitul săptămânii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici