Pentagonul: 12 civili au fost ucişi din cauza operaţiunilor militare americane în 2021. Şapte copii au murit în urma unui atac ratat cu dronă

12 civili au fost ucişi şi cinci civili au fost răniţi din cauza operaţiunilor militare americane în 2021, potrivit unui raport al Pentagonului cerut de Congres şi publicat marţi.

457 afișări
Imaginea articolului Pentagonul: 12 civili au fost ucişi din cauza operaţiunilor militare americane în 2021. Şapte copii au murit în urma unui atac ratat cu dronă

Zece dintre civilii ucişi în 2021 au fost ucişi în timpul unui atac ratat cu dronă pe care armata americană l-a efectuat la Kabul la 29 august, cu o zi înainte de încheierea retragerii SUA din Afganistan, se arată în raport. Şapte dintre cei zece civili ucişi în acel incident erau copii, informează CNN.

Atacul ratat cu dronă a declanşat o anchetă a Forţelor Aeriene americane şi scuze din partea generalului Frank McKenzie, şeful de atunci al Comandamentului Central al SUA, care a recunoscut că a fost o "greşeală". În cele din urmă, niciun lider militar sau soldat nu a fost sancţionat pentru acest atac.

Alţi doi civili au fost ucişi în două atacuri aeriene separate în Afganistan în 2021, unul efectuat la 8 ianuarie în Herat, Afganistan, şi unul efectuat la 11 august în Kandahar, Afganistan. Doi civili au fost răniţi în timpul unei lovituri aeriene americane efectuate în Kandahar, Afganistan, la 18 ianuarie 2021, se arată în raport.

Trei civili au fost, de asemenea, răniţi atunci când SUA au efectuat o lovitură aeriană în Qunyo Barrow, Somalia, la 1 ianuarie 2021, se arată în raport. Trupele americane din Africa de Est sprijină "misiunea Uniunii Africane în Somalia" şi "efortul multinaţional de combatere" a organizaţiilor extremiste violente precum al-Shabaab, o organizaţie teroristă afiliată la Al-Qaida, se arată în raport.

Departamentul Apărării a efectuat o singură plată ex gratia în 2021 "pentru incidentul din Afganistan din 8 ianuarie", în urma căruia a murit un civil, se arată în raport. Departamentul Apărării a declarat că va colabora cu membrii supravieţuitori ai familiilor celor ucişi în atacul cu dronă din 29 august pentru a le face plăţi ex gratia, dar nicio plată nu a fost făcută familiei până în acest moment, a confirmat raportul.

În urma operaţiunilor militare americane din Irak şi Siria în 2021, au existat şase rapoarte privind posibile victime civile, dar trei dintre ele sunt încă în curs de evaluare, iar celelalte trei au fost considerate necredibile, se arată în raport.

Cele mai recente cifre privind victimele civile de la Departamentul Apărării reprezintă o scădere semnificativă faţă de anul precedent. În raportul pentru 2020, Departamentul Apărării a evaluat că aproximativ 23 de civili au fost ucişi ca urmare a operaţiunilor militare americane şi alţi 10 au fost răniţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici