Premierul Benjamin Netanyahu: Israelul susţine crearea unui stat independent kurd

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Tel Avivul "sprijină eforturile legitime ale poporului kurd de a obţine propriul stat", în condiţiile în care kurzii plănuiesc să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii autonome din Irak, informează site-ul cotidianului Haaretz.

657 afișări
Imaginea articolului Premierul Benjamin Netanyahu: Israelul susţine crearea unui stat independent kurd

Premierul Benjamin Netanyahu : Israelul susţine crearea unui stat independent kurd

Liderul de la Tel Aviv a mai precizat că Israelul consideră mişcarea separatistă partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) drept o organizaţie teroristă, la fel ca Turcia, SUA sau UE.

"Israelul se opune PKK şi consideră că este o grupare teroristă, spre deosebire de Turcia care susţine organizaţia teroristă Hamas", a spus Netanyahu.

Declaraţiile lui Netanyahu vin la doar câteva zile după ce fostul adjunct al Forţelor de apărare israeliene, generalul Yair Golan, a afirmat că, în opinia sa, PKK nu este o organizaţie teroristă.

Discursul lui Golan a fost îndelung comentat în presa din Turcia, în condiţiile în care insurgenţii PKK au comis mii de atentate în această ţară.

Autorităţile de la Bagdad, dar şi Statele Unite, se opun referendumului, considerând că acesta ar putea afecta negativ lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, şi de asemenea, că secesiunea contravine Constituţiei irakiene din 2005 şi că nu ar aduce niciun avantaj politic sau economic kurzilor din regiune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici