Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: Prelungirea crizei din Golf, prin izolarea Qatarului, nu este în interesul nimănui

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, duminică, înaintea unei vizite oficiale de două zile în Arabia Saudită, Kuwait şi Qatar, faptul că prelungirea crizei din Golf care a fost provocată de izolarea Qatarului nu este în interesul nimănui, relatează site-ul france24.com.

610 afișări
Imaginea articolului Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: Prelungirea crizei din Golf, prin izolarea Qatarului, nu este în interesul nimănui

"Nimeni nu are niciun interes în prelungirea acestei crize. Din primele momente ale crizei din Qatar, noi am fost de partea păcii, stabilităţii, solidarităţii şi a dialogului", a spus Erdogan, înainte de a părăsi aeroportul din Istanbul.

Preşedintele Turciei a acuzat "inamicii" că încearcă să "creeze tensiuni între state înfrăţite din regiune". În acelaşi timp, liderul de la Ankara traversează o perioadă tensionată privind relaţiile cu Uniunea Europeană şi Statele Unite şi a lăsat de înţeles că nu vrea să răcească relaţiile cu Arabia Saudită, o putere regională.

"În calitate de stat mai mare din regiunea Golfului, Arabia Saudită joacă un rol important în rezolvarea crizei", a mai spus Erdogan, care a adăugat că susţine eforturile de mediere din partea Kuwaitului.

Preşedintele Turciei a ajuns duminică la prânz în oraşul saudit Jeddah, fiind însoţit de o delegaţie numeroasă din care fac parte ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, ministrul Economiei, Nihat Zeybekci, ministrul Energiei şi Resurselor Naturale, Berat Albayrak, ministrul Apărării, Nurettin Canikli, şi directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii (MIT), Hakan Fidan.

Criza din Golf a luat amploare la începutul lunii iunie, când Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarioţi.

Turcia a trimis 197 de avioane de tip cargo, 16 camioane şi o navă în Qatar pentru a acoperi nevoile zilnice ale statului arab de la începutul disputei cu celelalte ţări din Golful Persic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici