Primul discurs al Papei Francisc în Adunarea Generală ONU: Suveranul Pontif cere depăşirea ideologiilor ce conduc la atrocităţi, măsuri sociale şi protejarea mediului - VIDEO

Papa Francisc a abordat tematica refugiaţilor, a încălzirii globale şi a sărăciei în primul discurs rostit în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, relatează site-ul agenţiei Reuters. Suveranul Pontif a cerut, în discursul său, depăşirea "ideologiilor care generează atrocităţi", afirmând că toţi oamenii au dreptul la terenuri, case, locuri de muncă şi pledând pentru măsuri concrete în scopul protejării mediului înconjurător.

2641 afișări
Imaginea articolului Primul discurs al Papei Francisc în Adunarea Generală ONU: Suveranul Pontif cere depăşirea ideologiilor ce conduc la atrocităţi, măsuri sociale şi protejarea mediului - VIDEO

Primul discurs al Papei Francisc în Adunarea Generală ONU: Suveranul Pontif cere depăşirea ideologiilor ce conduc la atrocităţi, măsuri sociale şi protejarea mediului (Imagine: Captura Video)

"Trebuie să punem capăt ideologiilor care pot produce atrocităţi imense", a declarat Papa Francisc în discursul rostit în limba spaniolă în Adunarea Generală ONU.

"Mulţumesc onoratei asistenţe a Naţiunilor Unite pentru eforturile depuse de fiecare funcţionar pentru binele omenirii", a declarat Papa Francisc.

"Este nevoie de mai multă egalitate, sunt necesare schimbări. Toţi oamenii trebuie să aibă acces la terenuri, case şi locuri de muncă", a declarat Suveranul Pontif, invocând principiul legislaţiei internaţionale şi al egalităţii între oameni şi naţiuni.

"Nu sunt suficiente angajamentele asumate solemn. Lumea are nevoie de o voinţă efectivă, practică, constantă, prin măsuri concrete imediate pentru protejarea şi îmbunătăţirea mediului înconjurător, pentru depăşirea excluziunii sociale şi economice. Trebuie să punem capăt traficului de persoane, comerţului cu organe şi ţesuturi umane, exploatării sexuale a copiilor, muncii forţate, inclusiv prostituţiei, sclaviei moderne, traficului de droguri şi de arme, terorismului", a spus Papa Francisc.

"Orice daună adusă mediului înconjurător este o daună adusă omenirii. Săracii lumii sunt victimele distrugerilor cauzate mediului înconjurător", a continuat Francisc. "Setea de putere şi de prosperitate materială conduce atât la folosirea greşită a resuselor naturale, cât şi la excluziunea celor slabi şi dezavantajaţi", a subliniat şeful Bisericii Catolice.

"Săracii sunt stigmatizaţii societăţii, forţaţi să trăiască izolaţi şi să sufere în mod injust consecinţele abuzurilor asupra mediului. Aceste fenomene sunt parte a extinsei culturi a risipei", a adăugat Francisc.

Papa Francisc a ajuns la New York joi seară, venind de la Washington, unde a vorbit în Congresul SUA despre subiecte sensibile pentru societatea americană precum pedeapsa cu moartea, avortul, căsătoria tradiţională, imigraţia şi comerţul cu armament.

"Lumea noastră a devenit din ce în ce mai mult un spaţiu al conflictelor, al urii şi atrocităţilor brutale comise în numele religiei. Lumea noastră se confruntă cu o criză a refugiaţilor de o magnitudine care nu a mai fost de la al II-lea Război Mondial", a declarat Francisc referindu-se la subiectele pe care le va aborda la reuniunea Naţiunilor Unite. O altă temă preconizată va fi cea a încălzirii globale.

După discursul în Adunarea Generală ONU, suveranul pontif se va deplasa în zona Ground Zero, unde se aflau Turnurile WTC doborâte pe 11 septembrie 2001. Papa va vizita apoi o şcoală catolică elementară din cartierul Harlem.

În momentul sosirii la sediul ONU, Papa Francisc a fost întâmpinat de Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, care era împreună cu soţia, Yoo Soon-Taek.

Ban Ki-Moon i-a transmis suveranului pontif că "smerenia şi umanitatea" sa reprezintă surse de inspiraţie, mulţumindu-i pentru activităţile în domeniul justiţiei sociale, remedierii schimbărilor climatice, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi demnităţii umane.

"Vă mulţumim pentru îndrumarea spirituală, pentru dragostea faţă de oameni", i-a spus Ban Ki-Moon Papei Francisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici