RAPORT. Cele şapte opţiuni militare ale SUA în conflictul cu Coreea de Nord. „Estimările variază între 30.000 şi 300.000 de morţi în primele zile de luptă”

Un raport al Congresului Statelor Unite a identificat şapte opţiuni militare pentru a face faţă ameninţării programului cu arme nucleare din Coreea de Nord, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

8033 afișări
Imaginea articolului RAPORT. Cele şapte opţiuni militare ale SUA în conflictul cu Coreea de Nord. „Estimările variază între 30.000 şi 300.000 de morţi în primele zile de luptă”

Un raport al Congresului SUA identifică şapte opţiuni militare pentru situaţia din Coreea de Nord

Serviciul de Cercetare al Congresului oferă variante care pornesc de la limitarea situaţiei şi acţiuni de descurajare până la schimbarea regimului de la Phenian şi retragerea completă a trupelor americane din Coreea de Sud.

Celelalte opţiuni sunt menţinerea stării de alertă militară, "contracararea achiziţionării de către Coreea de Nord a unor sisteme de livrare capabile să ameninţe Statele Unite", prin doborârea tuturor rachetelor balistice testate de către Phenian şi eliminarea instalaţiilor nucleare şi pentru activităţi asociate.

Raportul Congresului SUA avertizează că un eventual conflict militar în Peninsula Coreeană ar putea produce până la 300.000 de morţi în primele zile de luptă. Estimarea se bazează pe premisa că nord-coreenii vor utiliza doar muniţii convenţionale, nu arme nucleare. Totodată, Coreea de Nord ar putea să lanseze rachete spre Japonia, inclusiv asupra bazelor militare americane staţionate acolo.

"Escaladarea unui conflict militar în peninsulă ar putea afecta în jur de 25 de milioane de oameni din ambele părţi ale frontierei, incluzând cel puţin 100.000 de cetăţeni americani (estimările se ridică la 500.000). Chiar dacă (Coreea de Nord) utilizează doar muniţiile sale convenţionale, estimările variază între 30.000 şi 300.000 de morţi în primele zile de luptă", se arată în documentul prezentat în Congresul Statelor Unite.

Costurile unui război convenţional ar putea atinge 70% din produsul intern brut anual al Coreei de Sud, care a fost de 1,4 trilioane de dolari în 2016, se mai arată în raport.

Raport vine pe fondul escaladării tensiunilor din Peninsula Coreeană, iar Statele Unite susţin că regimul de la Phenian şi-a construit un arsenal nuclear pentru a putea ameninţa alte state. Preşedintele american Donald Trump a avertizat că va "distruge" Coreea de Nord în cazul în care liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma "misiunea sinucigaşă" de a ameninţa Statele Unite.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici