Raport MCV: Bulgaria a făcut progrese mici în rezolvarea cazurilor de corupţie şi de crimă organizată

Bulgaria a făcut paşi importanţi pentru a include din nou pe agendă reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei, însă a înregistrat progrese reduse în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel înalt şi cele de crimă organizată, notează raportul CE elaborat în cadrul MCV.

Raport MCV: Bulgaria a făcut progrese mici în rezolvarea cazurilor de corupţie şi de crimă organizată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bulgaria a făcut paşi importanţi în 2015 pentru a include din nou pe agendă reforma, după o perioadă în care instabilitatea politică părea că frânează progresul. Cele două strategii privind reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei reprezintă un plan detaliat pentru acţiune. Însă este clar că traducerea acestor strategii într-un progres concret şi tangibil va fi o provocare importantă pentru anul 2016", arată raportul Comisiei Europene.

"Un număr de iniţiative au fost luate, şi unele dintre acestea au generat progrese concrete. În luna decembrie, Bulgaria şi-a amendat Constituţia. În timp ce amendamentele au inclus unele schimbări importante faţă de textul propus original, adoptarea lor reprezintă încă un pas important spre o reformă a Consiliului Judiciar Suprem. Alte iniţiative s-au confruntat cu obstacole, în special strategia anticorupţie, proiectul de lege intenţionând să pună în aplicare o nouă autoritate anticorupţie respinsă în Adunarea Naţională", subliniază Comisia Europeană.

"Progresele reduse în ceea ce priveşte cazurile de corupţie la nivel înalt şi cele de crimă organizată, precum şi reacţia incertă la situaţii controversate precum protestele desfăşurate în faţa Tribunalului din Sofia în 2014 continuă să erodeze încrederea publicului în capacitatea autorităţilor bulgare de a asigura justiţia", continuă raportul.

În ceea ce priveşte independenţa judiciară, Comisia Europeană apreciază că "a fost încurajator" să îi observe pe "judecătorii bulgari exprimându-se în public pentru a susţine reforma sistemului judiciar".

"Unele elemente concrete privind progresul au fost atinse în ceea ce priveşte managementul sistemului judiciar. Cu toate acestea, în zone-cheie ale guvernanţei judiciare, eforturile instituţiilor bulgare încă au nevoie de motivaţie", mai precizează raportul Comisiei Europene.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
UE ,
MCV ,
BULGARIA
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anuntul care aruncă în aer alegerile din Bucureşti. „Da, este adevărat, dar nu e o infracţiune”