RAPORT: Spionajul practicat de NSA, pretext pentru a limita libertatea de exprimare pe Internet

Libertatea de exprimare pe Internet a avut de suferit în 2014, după ce mai multe state au folosit drept pretext programele de supraveghere americane pentru a înăspri cenzura, potrivit unui raport al organizaţiei Freedom House.

228 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Spionajul practicat de NSA, pretext pentru a limita libertatea de exprimare pe Internet

Spionajul practicat de NSA, pretext pentru a limita libertatea de exprimare pe Internet - raport

Libertatea pe Internet a fost limitată în 36 din cele 65 de state analizate, anunţă organizaţia.

Potrivit raportului, guvernele au folosit în unele cazuri dezvăluirile privind programele de supraveghere ale NSA pentru a justifica iniţiativele vizând controlul utilizatorilor de Internet.

"Unele ţări adoptă legi care legitimează represiunea deja existentă şi consideră disidenţa online drept infracţiune", subliniază Freedom House.

"Tot mai multe persoane sunt arestate din cauza activităţii lor pe Internet. De asemenea, se fac multe presiuni asupra presei online care trebuie să-şi cenzureze singură conţinutul sau este ameninţată cu acţiuni în justiţie", denunţă raportul.

Iranul este statul care respectă cel mai puţin libertatea pe Internet, potrivit Freedom House, fiind urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia şi Uzbekistan.

Doar 19 dintre ţările analizate respectă pe deplin libertatea pe Internet, cel mai bun scor obţinându-l Islanda şi Estonia. Treizeci şi una de ţări respectă "parţial" libertatea pe Internet, iar alte 19 nu o respectă.

Totuşi, în majoritatea statelor se observă o diminuare a libertăţii pe internet, informează Freedom House, adăugând că 41 de state au adoptat sau au propus legi ce limitează libertatea de exprimare în mediul online.

Cea mai dure măsuri pentru limitarea libertăţii pe internet au fost luate în Turcia şi în Rusia. În cazul Rusiei, raportul citează numeroase legi noi prin care prevăd blocarea conţinuturilor online şi urmărirea penală a persoanelor pentru disidenţă politică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici