Războiul din Ucraina, a 53-a zi. Ultimatumul dat de Rusia ucrainenilor din Mariupol. Zelenski continuă eforturile de întărire a relaţiilor cu ţările occidentale. Kuleba a declarat că situaţia din Mariupol „poate fi o linie roşie”. Ruşii se pregătesc pentru o bătălie decisivă pentru Donbass

  • Zelenski solicită sprijinul ţărilor occidentale şi avertizează că orice stat poate fi în situaţia Ucrainei
  • Aproape 3000 de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa de la începutul conflictului
  • Situaţia la Mariupol este din ce în ce mai gravă
  • Rusia a cerut duminică dimineaţă forţelor ucrainene care luptă în Mariupol să depună armele pentru a-şi salva vieţile.
  • Oficialii din Mariupol resping ultimatumul ruşilor. Forţele ucrainene vor continua să apere oraşul
  • 1,4 milioane de oameni din estul Ucrainei au rămas fără acces la apă potabilă, iar alte 4,6 milioane au acces limitat. Acest lucru ar putea declanşa focare de boli infecţioase, potrivit UNICEF.
  • Avertisment dat de strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov: Putin ar putea folosi arme nucleare
  • Cinci persoane au murit şi 13 au fost rănite în timpul atacurilor cu rachete împotriva Harkovului.
  • Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat duminică faptul că situaţia din Mariupol „poate fi o linie roşie” în negocierile cu Rusia.
  • Ruşii se pregătesc pentru o bătălie decisivă pentru Donbass.
51412 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 53-a zi. Ultimatumul dat de Rusia ucrainenilor din Mariupol. Zelenski continuă eforturile de întărire a relaţiilor cu ţările occidentale. Kuleba a declarat că situaţia din Mariupol „poate fi o linie roşie”. Ruşii se pregătesc pentru o bătălie decisivă pentru Donbass

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:45 Zelenski lansează un nou apel pentru sprijinirea Ucrainei în lupta contra Rusiei

Zelenski: Orice întârziere în livrarea armelor şi orice întârziere politică este o licenţă pentru Rusia de a lua vieţile ucrainenilor. Aşa o interpretează Federaţia Rusă. Bombardamentele constante asupra Harkovului continuă. Aceasta nu este nimic mai mult decât o teroare conştientă împotriva civililor.

UPDATE 23:30 Bustul unui erou sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial a fost demolat în Harkov 

Un monument al comandantului sovietic şi eroului din al Doilea Război Mondial, mareşalul Gheorghi Jukov, a fost demolat în oraşul ucrainean Harkov, relatează BBC.

UPDATE 22:00 Ruşii se pregătesc pentru o bătălie decisivă pentru Donbass şi vor să obţină cel puţin un fel de victorie până la Paşte, adică pe 24 aprilie, spune Kirill Budanov, şeful Departamentului de Securitate de Stat al Ministerului Apărării:

„Se grăbesc foarte tare pentru că sunt foarte limitaţi în timp. Să spunem că vor să aibă timp să obţină un avantaj tactic şi realizări tactice reale, care să poată fi prezentate ca fiind, într-o anumită măsură, câştigul Rusiei în această operaţiune specială. Se grăbesc pentru Paşte”.

El a adăugat că, în ciuda "victoriilor tactice", când satele îşi schimbă mâinile de mai multe ori pe zi, ocupanţii nu vor reuşi, "nu vor ajunge nicăieri în timp", iar Ucraina va rezista.

UPDATE 21:00 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat duminică faptul că situaţia din Mariupol „poate fi o linie roşie” în negocierile cu Rusia, care „a decis sp radă oraşul cu orice preţ”. El anticipează intensificarea luptelor în Estul Ucrainei în următoarele săptămâni. 

UPDATE 20:00 Zelenski nu va renunţa la teritoriile din estul ţării pentru a pune capăt războiului cu Rusia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să renunţe la teritoriile din estul ţării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu cea a Moscovei în regiunea Donbas.

UPDATE 19:00 Cinci persoane au murit şi 13 au fost rănite în timpul atacurilor cu rachete împotriva Harkovului, iar în regiunea învecinată Luhansk, Serhii Haidai, şeful administraţiei militare, a declarat că au fost oameni evacuaţi din oraşele Lysychansk şi Severodonetsk.

UPDATE 18:00 Forţele ucrainene rămase în oraşul-port Mariupol din sudul ţării continuă să lupte, a declarat duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal. Rusia a dat ultimatum oraşului asediat să se predea.

UPDATE 17:00 Ucraina are motive să se aştepte la o victorie, ale cărei contururi ar trebui să fie stabilite de ea însăşi, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ziarul german Bild.

„Ucraina poate câştiga războiul. Curajul şi rezistenţa Ucrainei sunt impresionante", a spus ea când a fost întrebată de un jurnalist dacă crede în victorie.

UPDATE 16:00 Cinci persoane au murit şi 13 au fost rănite duminică, anunţă postul public ucrainean Suspilne, citat de BBC, după un bombardament în Harkov.

UPDATE Oficialii din Mariupol resping ultimatumul ruşilor. Forţele ucrainene vor continua să apere oraşul

Un consilier al primarului din Mariupol a răspuns la cererea Ministerului rus al Apărării ca soldaţii ucraineni care încă mai opun rezistenţă într-o parte a oraşului să se predea, spunând că forţele ucrainene continuă să lupte, anunţă CNN.

„În cursul serii (de sâmbătă), ocupanţii au anunţat că vor oferi un coridor de predare pentru trupele rămase. Dar, începând de astăzi, apărătorii noştri continuă să ţină apărarea", a declarat Petro Andriuşcenko pe Telegram.

Andriuşcenko a mai spus că rezistenţa faţă de ruşi continuă dincolo de combinatul siderurgic Azovstal, un bastion pentru forţele ucrainene care luptă în Mariupol.

„În ciuda dorinţei ocupanţilor de a arăta că locul ostilităţilor se limitează la oţelăria Azovstal, acest lucru nu corespunde realităţii. Noaptea trecută au avut loc lupte pe strada Taganrog, care se află la cinci kilometri distanţă de Azovstal", a spus ucraineanul.

„În timpul luptelor, ocupanţii au bombardat din nou cu artilerie grea casele rezidenţiale private. De asemenea, a continuat şi bombardarea zonei portuare", a adăugat Petro Andriuşcenko.

Jurnaliştii nu au putut confirma informaţiile furnizate de consilierul primarului din Mariupol.

UPDATE 10:20 Un atac cu rachete la primele ore ale zilei de duminică a avariat infrastructura din oraşul Brovary, în apropiere de capitala ucraineană Kiev, a declarat într-o postare online primarul oraşului Brovary, Igor Sapozhko.

UPDATE Ultimatumul dat de Rusia ucrainenilor din Mariupol

Rusia a cerut duminică dimineaţă forţelor ucrainene care luptă în Mariupol să depună armele pentru a-şi salva vieţile, dar nu au existat rapoarte imediate de activitate la două ore după ce ultimatumul a intrat în vigoare la ora 6:00 ora României în portul strategic din sud-estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au curăţat zona urbană din Mariupol şi că doar un mic contingent de luptători ucraineni mai rămăsese sâmbătă într-o oţelărie uriaşă.

Afirmaţia Moscovei potrivit căreia a preluat practic controlul asupra Mariupol, scena celor mai grele lupte şi a celei mai grave catastrofe umanitare din timpul războiului, nu a putut fi verificată în mod independent. Acesta ar fi primul oraş important care a căzut în mâinile forţelor ruseşti de la invazia din 24 februarie.

"Ţinând cont de situaţia catastrofală care s-a dezvoltat la uzina metalurgică Azovstal, precum şi fiind ghidate de principii pur umane, Forţele Armate Ruse oferă şansa militanţilor batalioanelor naţionaliste şi mercenarilor străini, începând cu ora 06:00 -17 aprilie 2022, să înceteze orice ostilitate şi să depună armele", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat. 

"Toţi cei care depun armele au garanţia că vieţile lor vor fi cruţate", a precizat acesta, adăugând că apărătorii vor putea părăsi uzina până la ora 10:00 fără arme sau muniţii.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului.

UPDATE 8:20 1,4 milioane de oameni din estul Ucrainei au rămas fără acces la apă potabilă, iar alte 4,6 milioane au acces limitat. Acest lucru ar putea declanşa focare de boli infecţioase, potrivit UNICEF.

Avertisment dat de strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov: Putin ar putea folosi arme nucleare

Nina Hruşciova, profesor de afaceri internaţionale în SUA, a declarat pentru BBC că ea crede că preşedintele rus Vladimir Putin va face în cele din urmă tot ce este necesar pentru a revendica victoria în război.

"Cred că acest război este într-adevăr cel pe care Putin plănuieşte să îl câştige şi plănuieşte să îl câştige cu orice preţ. Dacă va trebui să declare victoria, arme nucleare tactice ar putea fi una dintre opţiunile pe care ruşii ar putea fi pregătiţi să le folosească", a spus ea.

Armele nucleare tactice au o putere mai mică decât rachetele cu rază mai lungă de acţiune care au planat asupra epocii Războiului Rece, când Nikita Hruşciov conducea Uniunea Sovietică.

Dar strănepoata lui Hruşcheva - cercetător specializat pe Rusia la New School din New York şi critic de lungă durată al lui Putin - se teme că Moscova le-ar putea folosi cu efect devastator pe teritoriul ucrainean.

În martie, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Nina Hruşciova s-a declarat jenată de această evoluţie şi a spus că străbunicul ei ar fi considerat atacul "josnic".

UPDATE 06:30 Zonele ameninţate de raiduri aeriene

16 zone sunt ameninţate de raiduri aeriene.

UPDATE 06:23 

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că blocada de către trupele ruse a porturilor ucrainene din Marea Neagră ar putea provoca o catastrofă alimentară globală care va duce la foamete în lume, migraţie în masă şi instabilitate politică.

UPDATE 05:00

Începând de duminică, 17 aprilie, porturile belgiene vor suspenda operarea navelor comerciale sub pavilion rusesc, sub rezerva anumitor excepţii prevăzute în decizia UE.

UPDATE 04:25 Sberbank şi petrolul rusesc vor fi incluse în cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei 

Acest lucru a fost declarat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Noul pachet va include, de asemenea, sancţiuni specifice împotriva sectorului energetic al Rusiei, inclusiv a exporturilor de petrol.

UPDATE 03:34 Protest inedit în faţa ambasadei Rusiei din Lituania şi Estonia

În Vilnius, în faţă la ambasada Rusiei a fost organizată o acţiune pentru a atrage atenţia asupra crimelor de război ale ocupanţilor din Ucraina: violul femeilor şi abuzul asupra copiilor

O acţiune similară a fost organizată la Tallinn în urmă cu câteva zile.

UPDATE 02:19 Ministerul rus al Apărării face apel la soldaţii ucraineni care luptă în Mariupol să depună armele

Ministerul rus al Apărării a declarat că, dacă soldaţii ucraineni care încă luptă în Mariupol şi-au depus armele încă de la ora 6 a.m. (ora Moscovei), viaţa lor va fi cruţată, relatează agenţia rusă de presă Tass.

Rusia a declarat că soldaţii rămaşi - despre care spune că adună luptători ucraineni şi străini - sunt prinşi în combinatul siderurgic de la Azovstal. Agenţia de ştiri Tass l-a citat pe generalul-colonel Mihail Mizinţev, ofiţer în Ministerul rus al Apărării, afirmând că situaţia de la combinatul siderurgic este "catastrofală".

UPDATE 01:22 Preşedintele ucrainean Zelenski se mândreşte cu realizările armatei sale pe Instagram

Preşedintele Zelenski prezintă o fotografie a familiei, un cocoş din ceramică, care a devenit un simbol al invincibilităţii armatei sale la Borodyanka şi steagul Ucrainei.

"Noi lucram. Noi iubim. Mulţumesc. Suntem mândri. Şi îi vom învinge pe toţi”, a spus Zelenski.

Rezumatul zilei

  • Ucraina încearcă să încline balanţa războiului în favoarea sa în procesul de negociere
  • Legăturile dintre Ankara şi Moscova subminează eforturile actuale şi dau o notă părtinitoare discuţiilor, consideră un diplomat ucrainean
  • Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a interzis intrarea în ţară pentru premierul britanic Boris Johnson, secretarul de Externe Liz Truss, secretarul Apărării Ben Wallace şi alţi 10 membri şi politicieni ai guvernului britanic
  • Cel mai bogat om al Ucrainei s-a angajat să ajute la reconstruirea oraşului asediat Mariupol
  • Rusia avertizează Statele Unite despre „consecinţele imprevizibile” dacă Occidentul continuă „militarizarea iresponsabilă a Ucrainei”
  • Produsul intern brut al Ucrainei ar putea scădea între 30% şi 50% în acest an, a declarat ministrul de Finanţe Serhiy Marchenko
  • Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal şi înalţi oficiali de finanţe vor participa la reuniunile de săptămâna viitoare ale FMI şi ale Băncii Mondiale de la Washington

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici