LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 373. Statele Unite au anunţat un nou pachet de ajutor militar / Alertă în toată Ucraina: a fost detectat un MiG-31K al Forţelor Aeriene Ruse capabil să transporte racheta hipersonică Kinjal / Rusia a aruncat în aer un pod important din Bahmut, oraş pe care spune că l-a înconjurat / Explozie misterioasă la 100 km de Moscova

  • Casa Albă va anunţa vineri o nouă rundă de asistenţă militară pentru Ucraina, adică în aceeaşi zi în care cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu preşedintele Joe Biden.
  • Armata rusă continuă să îşi intensifice ofensiva în zona Bahmut, în timp ce forţele ucrainene încearcă să respingă atacurile în curs de desfăşurare în apropierea acestui oraş-cheie din est şi a zonelor învecinate din regiunea Doneţk.
11472 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 373. Statele Unite au anunţat un nou pachet de ajutor militar / Alertă în toată Ucraina: a fost detectat un MiG-31K al Forţelor Aeriene Ruse capabil să transporte racheta hipersonică Kinjal / Rusia a aruncat în aer un pod important din Bahmut, oraş pe care spune că l-a înconjurat / Explozie misterioasă la 100 km de Moscova

UPDATE 22:30 Biden mulţumeşte Germaniei pentru ajutorul acordat Ucrainei

Biden a salutat sprijinul militar şi politic al Germaniei pentru Ucraina, spunându-i lui Scholz că asistenţa Berlinului a făcut o "diferenţă enormă" în război.

"Aţi intervenit pentru a oferi un sprijin militar critic şi aş spune că, dincolo de sprijinul militar, sprijinul moral pe care l-aţi oferit ucrainenilor a fost profund", i-a spus Biden omologului său german.

De asemenea, preşedintele american a lăudat Germania pentru creşterea cheltuielilor pentru apărare şi pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a nu mai depinde de petrolul şi gazele ruseşti.

"În calitate de aliaţi NATO, facem alianţa mai puternică şi mai capabilă", a spus Biden.

UPDATE 22:00 Scholz subliniază sprijinul pentru Ucraina la întâlnirea de la Casa Albă

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat importanţa menţinerii sprijinului occidental pentru Ucraina.

"Acesta este un an foarte, foarte important din cauza ameninţării periculoase la adresa păcii care vine din partea Rusiei care invadează Ucraina", a declarat el.

Liderul german a lăudat cooperarea transatlantică dintre SUA şi Europa pentru a oferi "sprijinul necesar" pentru Kiev.

"Cred că este foarte important să transmitem mesajul că vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi nevoie şi atât timp cât va fi necesar", a spus Scholz.

UPDATE 21:10 UE oferă panouri solare Ucrainei

"Am promis să colaborăm cu Ucraina în privinţa surselor de energie regenerabilă, ceea ce este important pentru securitatea energetică. Acum oferim rezultate concrete: primul transport de 5.700 de panouri solare va fi trimis curând", a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj transmis prin Twitter.

"Descentralizarea progresivă a sistemului energetic al Ucrainei este o garanţie pentru securitatea ţării şi pentru rezistenţa la atacurile Rusiei", a afirmat, ca reacţie, German Galuşcenko, ministrul ucrainean al Energiei, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 20:00 SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Administraţia Statelor Unite a anunţat, vineri seară, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

"Săptămâna aceasta, în contextul în care războiul de agresiune al Rusiei continuă, generând costuri mari, ni se reaminteşte curajul fără limite şi determinarea constantă a poporului Ucrainei, precum şi susţinerea puternică a comunităţii internaţionale pentru Ucraina. Prin delegarea de autoritate dată de preşedintele Biden, autorizez al 33-lea pachet de asistenţă cu arme şi echipamente acordat Ucrainei începând din august 2021, în valoare de 400 de milioane de dolari", a anunţat secretarul de Stat american, Antony Blinken, conform unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat de la Washington şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

UPDATE 18:00 Putin cere Consiliului de Securitate să sporească măsurile "antiteroriste"

Putin a declarat Consiliului de Securitate că trebuie să discute despre "măsuri antiteroriste" suplimentare pentru a proteja instalaţiile controlate de organele de aplicare a legii.

Joi, el a declarat că Rusia a fost lovită de un "atac terorist" în regiunea sudică Briansk şi s-a angajat să zdrobească un grup de sabotaj care a tras asupra civililor.

Ucraina a acuzat Rusia că a pus în scenă o "provocare" falsă.

UPDATE 17:00 Antony Blinken a vorbit cu omologul ucrainean despre discuţia cu Lavrov

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu omologul său ucrainean şi a discutat despre scurta conversaţie a lui Blinken cu Serghei Lavrov din Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al SUA, Ned Price.

"Secretarul i-a subliniat ministrului de externe Kuleba sprijinul constant al Statelor Unite pentru Ucraina în timp ce aceasta se apără împotriva atacurilor brutale ale Rusiei, inclusiv atacuri care vizează în continuare infrastructura civilă şi a victimelor civile care rezultă", a adăugat Price.

Diplomaţii din SUA şi Rusia au discutat joi timp de aproximativ 10 minute în marja conferinţei G20 de la New Delhi, India.

UPDATE 16:15 Rusia cere explicaţii Serbiei

Administraţia de la Moscova caută o explicaţie oficială din partea aliatului său Serbia cu privire la rapoartele potrivit cărora ţara balcanică a livrat mii de rachete Ucrainei pentru lupta împotriva invadatorilor ruşi.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, şi-a exprimat "cea mai profundă îngrijorare" cu privire la aceste rapoarte, care au apărut pentru prima dată luna trecută în presa rusă pro-guvernamentală.

UPDATE 15:00 Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Letoniei la Lvov

Preşedintele ucrainean şi prima doamnă a Ucrainei s-au întâlnit la Lvov cu preşedintele leton Egils Levits şi cu soţia acestuia, Andra Levite, scrie Ukrainska Pravda. Împreună, cei patru au adus un omagiu memoriei soldaţilor ucraineni căzuţi în timpul războiului. Zelenski a vizitat şi unul dintre spitalele în care sunt trataţi soldaţii ucraineni răniţi care au luptat, în special, în direcţia Bahmut.

UPDATE 14:30 Moscova: Sabotorii au folosit arme NATO

„Sabotorii care au comis atacul terorist din regiunea Briansk au folosit arme din ţările NATO”, a declarat de Ministerul rus de Externe pe site-ul său. Ria Novosti relatează. „În acest sens, se ridică o întrebare logică cu privire la calificarea acestor state drept complice ale unor astfel de crime şi sponsori ai terorismului”.

UPDATE 14:10 Armata ucraineană îndeamnă familiile să părăsească Kupiansk

Comandamentul militar de la Harkov, în estul Ucrainei, a îndemnat familiile şi persoanele „cu mobilitate redusă” să părăsească Kupiansk din cauza bombardamentelor „constante” ale forţelor ruse care încearcă să recucerească oraşul eliberat în urmă cu 5 luni, transmite BBC. Kupiansk este considerat de armata Kremlinului un important centru de aprovizionare. 

UPDATE 14:00 Apărare ucraineană: încrezători în livrarea de avioane din Occident

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, s-a declarat „încrezător” în ceea ce priveşte livrarea de avioane de luptă către Kiev de către ţările occidentale. Într-un interviu acordat Bild, Reznikov a spus că se aşteaptă ca furnizarea de avioane „să fie similară cu ceea ce s-a întâmplat cu tancurile Leopard”. La început, Germania a spus „nu”, dar apoi a decis să se predea, a spus Reznikov. Din nou, potrivit ministrului ucrainean al apărării, este posibil să se creeze o „coaliţie” pentru furnizarea diferitelor tipuri de avioane. „Sunt sigur că vom avea două sau trei tipuri de avioane de luptă”, a adăugat el.

UPDATE 13:30 12 ani de închisoare pentru pilotul care a bombardat Harkov

Pilotul rus care a bombardat în martie un an ţinte civile în regiunea Harkov, inclusiv turnul de televiziune al capitalei, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, a anunţat Procuratura Generală ucraineană, care l-a declarat pe bărbat vinovat de încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului. „Procurorii - spune Parchetul - au dovedit în instanţă că condamnatul a primit în martie 2022 ordin de distrugere a ţintelor civile de pe teritoriul Harkovului prin bombardamente. I s-au dat coordonatele ţintei: postul de radio Harkov. Condamnat - continuă Procuratura - realizând ilegalitatea ordinului de luptă, nu a refuzat să-l execute şi a bombardat postul de televiziune Harkov cu opt bombe aeriene FAB-500. Ca urmare a bombardamentului, turnul TV a suferit avarii la structura sa metalică, ceea ce i-a redus semnificativ capacitatea şi a făcut imposibilă funcţionarea în siguranţă ulterior”.

UPDATE 13:20 Kuleba: Am vorbit cu Blinken despre tribunalul pentru crime ruseşti

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a purtat discuţii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. După cum a explicat Kuleba într-un mesaj pe Twitter, la întâlnire au fost discutate paşii pentru organizarea unei instanţe speciale pentru crimele de război ruseşti. „Am vorbit cu secretarul Blinken, care m-a informat despre discuţiile sale de la G20. Am detaliat paşii noştri următori pentru a crea o instanţă specială pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Următorul lucru important este să asigurăm răspunderea conducerii ruse. Eforturile coordonate sunt esenţiale”, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 13:10 Kremlin: SUA presează UE să trimită mai multe arme la Kiev

SUA îşi măreşte aprovizionarea cu arme către Ucraina şi presează ţările UE să facă acelaşi lucru, a declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dconform Tass. „Remarcăm linia continuă a Statelor Unite de a creşte oferta de arme şi de a-şi convinge secţiile din Europa, adică ţările UE, să crească livrările similare”, a spus Peskov. „Aprovizionarea sporită de arme către Kiev de către Occident pune o povară grea asupra economiilor ţărilor şi afectează bunăstarea cetăţenilor”, a adăugat Peskov.

UPDATE 13:00 Borrell: Ar fi o greşeală expulzarerea Rusiei din G20

„Nu poţi să ceri Rusiei să părăsească G20. Cred că trebuie să menţinem canale de dialog, sau cel puţin de ascultare, cu ceilalţi. Atât la G7, cât şi la G20, ne ascultăm”, a declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, în discursul său la Dialogul Raisina de la New Delhi.

UPDATE 12:40 Kiev: numărul copiilor ucişi de la începutul războiului creşte la 461, răniţii sunt 930

Cel puţin 461 de copii au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei de către forţele ruse, reiese din datele furnizate de Parchetul pentru minori, potrivit Ukrinform. În acelaşi timp, numărul copiilor răniţi a crescut la cel puţin 930.

UPDATE 12:30 Kievul repetă: Nu suntem implicaţi în atacuri pe teritoriul Rusiei

Ucraina „nu este implicată” în atacurile asupra teritoriului rus. Acest lucru a fost reiterat de Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean. „Explozii în structuri critice; drone neidentificate care atacă regiuni ale Federaţiei Ruse; lupte între bande; partizanii care atacă zonele populate - toate acestea sunt consecinţe directe ale pierderii controlului în cadrul Federaţiei Ruse. Şi consecinţele războiului. Ucraina nu este implicată în conflicte interne ale Federaţiei Ruse”, a scris Podoliak pe Twitter.

UPDATE 12:00 Atacul rusesc asupra Zaporojie, 5 morţi

Numărul morţilor din atacul cu rachetă asupra oraşului Zaporizhzhia, lansat de forţele ruse în noaptea de miercuri până joi, care a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje, a crescut la cinci, a anunţat Poliţia, potrivit Ukrinform. Zece persoane sunt încă dispărute.

UPDATE 11:50 Alarma antiaeriană a încetat

Alarma antiaeriană care s-a declanşat în această dimineaţă pe întreg teritoriul ucrainean a încetat, anunţă The Guardian.

UPDATE 11:20 Wagner: Bahmut este înconjurat

Potrivit fondatorului grupului de mercenari rus Wagner, Evggheni Prigojin, forţele ruse au înconjurat practic oraşul Bahmut (în rusă Artyomovsk) din estul Ucrainei: într-un discurs video, el l-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să evacueze bătrânii şi copiii. Presa rusă relatează acest lucru.

Potrivit Ria Novosti, acesta a cerut autorităţilor ucrainene să ofere Forţelor Armate ale Ucrainei posibilitatea de a părăsi oraşul. O bătălie sângeroasă se dă în Bahmut de săptămâni întregi, dusă practic din casă în casă.

UPDATE 11:00 Ucraina: mass-media, ruşii aruncă în aer un pod crucial din Bahmut

Forţele ruse au aruncat în aer peste noapte un pod crucial care leagă oraşul asediat Bahmut de satul din apropiere Khromove. Acest lucru a fost raportat de CNN, citând poliţia din regiunea Doneţk. Podul este o arteră vitală pentru evacuarea civililor şi pentru proviziile de muniţie.

UPDATE 10:00 Alertă antiaeriană în toată Ucraina, s-a raportat decolarea unui MiG-31K rusesc

Alerta antiaeriană a fost declarată în toată Ucraina în ultimele minute: presa naţională a relatat-o. Între timp, grupurile de monitorizare raportează decolarea unui MiG-31K al Forţelor Aeriene Ruse capabil să transporte racheta hipersonică Kinjal.

UPDATE 09:50 Regiunea Sumi a fost bombardată de ruşi de 177 de ori

Forţele ruse au bombardat regiunea Sumi de 177 de ori. Atentatele au afectat 10 comunităţi, distrugând mai multe case, a explicat administraţia militară a regiunii Sumi, care se învecinează cu Rusia în nord-est. Trupele ruse au vizat comunităţile Novoslobidske, Khotin, Bilopillia, Velika Pisarivka, Seredyna-Buda, Esman, Znob-Novhorodske, Myropillia, Krasnopilla şi Shalihine.

Au fost înregistrate peste 170 de explozii. Nu au fost raportate victime, dar bombardamentele ruseşti au deteriorat infrastructura civilă în multe comunităţi, inclusiv două case din comunitatea Seredina-Buda şi trei din Novoslobidske. În comunitatea Esman, o clădire rezidenţială a luat foc şi liniile electrice au fost avariate. Bombardele au afectat, de asemenea, birourile unei ferme şi depozitele de lemne de foc din comunitatea Khotin. În comunitatea Znob-Novhorodske, o linie electrică de înaltă tensiune a fost avariată.

UPDATE 09:50 Putin convoacă pentru astăzi Consiliul de Securitate. Dă un nou sens războiului?

UPDATE 09:30 Provocare rusească? Explozie misterioasă la puţin peste 100 de kilometri de Moscova

Surse ruseşti vorbesc despre o probabilă dronă care ar fi detonată în aer, dar speculaţiile pe net nu se opresc: oraşul Kolomna, de fapt, găzduieşte una dintre companiile care proiectează şi construiesc rachetele Iskander.

UPDATE 09:00 Prigojin se laudă cu o captură inexistentă

Kremlinul a planificat în prealabil şi a ajutat la finanţarea centrelor de tortură din Herson, spun anchetatori internaţionali

Aflat în faţa unui centru de detenţie rusesc din Herson, la câteva zile după ce oraşul din sudul Ucrainei a fost eliberat, Ihor, în vârstă de 29 de ani, încă tremura când îşi amintea ce a îndurat înăuntru.

"Am fost ţinut aici timp de 11 zile şi în tot acest timp am auzit ţipete din subsol", a declarat Ihor, care a cerut CNN să nu-i dezvăluie numele de familie pentru protecţia sa.

"Am fost înjunghiat în picioare cu un pistol cu electroşocuri, îl folosesc ca pe o primire. Unul dintre ei m-a întrebat pentru ce am fost adus şi alţi doi au început să mă lovească în coaste".

"Oamenii au fost torturaţi, au fost bătuţi cu bastoane în braţe şi picioare, împunsături pentru vite, chiar şi conectaţi la baterii şi electrocutaţi sau torturaţi cu apă", a adăugat el.

Herson a fost primul oraş mare şi singura capitală regională pe care trupele ruseşti au reuşit să o ocupe de la începutul invaziei. Armatele Moscovei au cucerit oraşul la 2 martie 2022 şi l-au ocupat timp de câteva luni înainte de a fi nevoite să se retragă la începutul lunii noiembrie, după o ofensivă de câteva luni a forţelor ucrainene.

Forţele ruse continuă ofensiva Bahmut, în timp ce Ucraina încearcă să respingă atacurile

Armata rusă continuă să îşi intensifice ofensiva în zona Bahmut, în timp ce forţele ucrainene încearcă să respingă atacurile în curs de desfăşurare în apropierea acestui oraş-cheie din est şi a zonelor învecinate din regiunea Doneţk, a declarat joi seara Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare de seară.

"Ei atacă oraşul Bahmut", a declarat Statul Major General, reluând o actualizare anterioară care sugera prezenţa rusă în interiorul oraşului şi nu doar la periferie. CNN a relatat joi că o evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) spune, de asemenea, că forţele ruse "au avansat în interiorul Bahmut şi au continuat atacurile terestre în jurul oraşului".

În ultimele 24 de ore, forţele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra oraşelor Chasiv Yar din regiunea Doneţk, situat la doar cinci kilometri vest de Bahmut, şi Zaporojie, a precizat Statul Major General.

SUA vor anunţa vineri un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, anunţă Casa Albă

Casa Albă va anunţa vineri o nouă rundă de asistenţă militară pentru Ucraina, adică în aceeaşi zi în care cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu preşedintele Joe Biden, potrivit coordonatorului de comunicare strategică al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby.

"Statele Unite vor avea mâine o nouă rundă de asistenţă pentru Ucraina. Şi va include în principal muniţii şi muniţii de care ucrainenii vor avea nevoie pentru sistemele pe care le au deja, cum ar fi HIMAR-urile şi artileria", a declarat Kirby reporterilor de la Casa Albă. 

Kirby a refuzat să ofere o cifră în dolari pentru anunţul de vineri. El a adăugat că Biden şi Scholz vor discuta "sprijinul suplimentar pentru Ucraina în continuare".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici