Războiul din Ucraina, ziua 293. SUA ar putea trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina / Moscova respinge propunerea de pace a lui Zelenski / Regiunea Dnipropetrovsk, bombardată de 57 de ori în timpul nopţii / Rusia se pregăteşte pentru noi atacuri majore „pentru că penele de curent sunt ultima lor speranţă” / Ucrainenii propun o încetare a ostilităţilor de Crăciun

  • Preşedintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să fie pregătiţi pentru noi bombardamente
  • Rusia a lansat peste 1000 de obuze în ultimele două luni
  • Populaţia civilă din Ucraina se confruntă cu lipsuri după ce infrastructura din mai multe oraşe importante a fost distrusă
18523 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 293. SUA ar putea trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina / Moscova respinge propunerea de pace a lui Zelenski / Regiunea Dnipropetrovsk, bombardată de 57 de ori în timpul nopţii / Rusia se pregăteşte pentru noi atacuri majore „pentru că penele de curent sunt ultima lor speranţă” / Ucrainenii propun o încetare a ostilităţilor de Crăciun

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Marea Britanie sancţionează comandanţi militari ruşi

Marţi, Marea Britanie a anunţat noi sancţiuni împotriva unor comandanţi militari ruşi de rang înalt, precum şi împotriva iranienilor implicaţi în producerea şi furnizarea de drone pentru a viza Ucraina.

Guvernul a declarat că 12 ofiţeri de rang înalt din armata rusă vor fi supuşi îngheţării activelor şi interdicţiilor de călătorie, inclusiv generalul-maior Robert Baranov, despre care se spune că ar fi la conducerea unei unităţi care programează şi vizează rachete de croazieră.

Biroul pentru Commonwealth şi Dezvoltare Externă (FCDO) a declarat că peste 6.000 de civili ucraineni ar fi fost ucişi de la invazia rusă din februarie, în principal ca urmare a loviturilor cu rachete şi artilerie.

UPDATE 21:00 Statele Unite sunt pe cale să trimită sisteme de rachete Patriot în Ucraina

Administraţia Joe Biden finalizează planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, care ar putea fi anunţate chiar în această săptămână, potrivit a doi oficiali americani şi unui înalt oficial al administraţiei.

Planul Pentagonului mai trebuie să fie aprobat de secretarul Apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis preşedintelui Joe Biden pentru a fi semnat. Cei trei oficiali au declarat pentru CNN că se aşteaptă aprobarea.

UPDATE 20:30 Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare

Capacitatea Rusiei de a lansa o "ofensivă de amploare" ar putea fi restabilită în ianuarie sau februarie, a declarat Dmitro Kuleba.

"În mod clar, ruşii încă menţin speranţele de a sparge liniile noastre şi de a avansa mai mult pe teritoriul Ucrainei", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

În septembrie, Rusia a mobilizat 300.000 de rezervişti, iar Dmitro Kuleba consideră că menţinerea operaţiunilor de instruire a acestora şi mutarea echipamentelor militare grele semnalează că Moscova vrea să ocupe zone mai mari din Ucraina.

UPDATE 19:00 Kuleba cere mai multe arme

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat aliaţii să trimită mai multe arme pentru a ajuta Kievul să "lupte în timpul iernii" şi să consolideze progresele militare ale Kievului, în ciuda loviturilor ruseşti care vizează infrastructurile sale energetice. 

"Având în vedere amploarea războiului şi lipsa de voinţă a Rusiei de a accepta realitatea şi de a se retrage din Ucraina, va trebui să luptăm pe parcursul iernii", a declarat Kuleba marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Cel mai bun mod de a ne proteja civilii de teroarea rusă este să învingem Rusia", a declarat Kuleba dintr-un adăpost antiaerian din capitala ucraineană, în timp ce sirenele de aer răsunau în toată ţara, adăugând că Ucraina are nevoie de mai multă muniţie, vehicule blindate şi sisteme de apărare aeriană. 

UPDATE 18:00 Ucraina monitorizează exerciţiile din Belarus

Ucraina a declarat că va monitoriza îndeaproape exerciţiile militare anunţate de vecinul său Belarus.

"Forţele de apărare ucrainene monitorizează această situaţie pentru a înţelege în ce măsură poate reprezenta o ameninţare pentru ţara noastră", a declarat presei purtătorul de cuvânt al gărzii de frontieră ucrainene, Andriy Demchenko.

"Astfel de acţiuni precum exerciţii comune, desfăşurarea unei grupări regionale de trupe, verificări ale pregătirii de luptă arată că Belarusul cooperează activ cu Rusia şi acţionează conform planului lor comun", a declarat Demchenko.

Preşedintele Belarusului şi aliat de lungă durată al Kremlinului, Alexander Lukaşenko, a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina.

Trupele ruseşti au desfăşurat exerciţii militare în Belarus înainte de a trece în Ucraina din mai multe direcţii pe 24 februarie, inclusiv de pe teritoriul belarus.

UPDATE 17:00  Ucraina salută sprijinul umanitar oferit de Occident pentru perioada iernii

"Ţara noastră nu va rămâne în întuneric. Este un semnal puternic pentru ţara noastră din partea lumii civilizate", a declarat Denis Şmigal.

"Le suntem recunoscători tuturor ţărilor care rămân aliaţii noştri în aceste vremuri întunecate", a adăugat Denis Şmigal, subliniind că Ucraina îşi va recăpăta suveranitatea şi integritatea teritorială.

Conferinţa pe tema Rezilienţei şi Reconstrucţiei Ucrainei, organizată marţi la Paris, a generat angajamente internaţionale de aproape un miliard de euro pentru asistenţă umanitară destinată poporului ucrainean pe durata iernii, a anunţat ministrul francez de Externe, Catherine Colonna.

UPDATE 16:00 Angajamente de aproape un miliard de euro pentru Ucraina

Franţa a organizat marţi Conferinţa pe tema Rezilienţei şi Reconstrucţiei Ucrainei, care s-a axat pe asistenţa destinată populaţiei civile pe durata iernii şi pe planurile internaţionale de reconstrucţie post-conflict.

Catherine Colonna, ministrul francez de Externe, a declarat că au fost generate angajamente de aproape un miliard de euro pentru asistenţa destinată populaţiei ucrainene pe durata iernii. Din această sumă, 415 milioane de euro vor fi alocate sectorului energetic, afectat grav de bombardamentele ruse, iar 25 de milioane de euro sunt destinate remerierii reţelei de apă potabilă.

UPDATE 15:30 Rusia respinge solicitarea retragerii trupelor

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat, conform agenţiei Reuters, că noile "realităţi" includ anexarea a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, o acţiune unilaterală a Rusiei nerecunoscută de Naţiunile Unite.

"Partea ucraineană trebuie să ţină cont de realităţile din ultima perioadă. Aceste realităţi indică faptul că au apărut noi subiecte teritoriale în Federaţia Rusă. Au apărut ca rezultat al referendumurilor desfăşurate pe aceste teritorii. Fără a ţine cont de aceste realităţi, nu sunt posibile deloc progrese", a afirmat Dmitri Peskov, respingând ideea retragerii trupelor ruse până la sfârşitul anului.

UPDATE 14:40 Guvernator: Forţele ruseşti au ucis 3 persoane şi au rănit 15 în Khersonul eliberat în ultima zi. Atacuri au fost şi în regiunea Dnipropetrovsk de 57 de ori în timpul nopţii

UPDATE 14:00 Ucrainenii păstrează resturile rachetelor ruseşti ca probe într-un viitor proces împotriva Rusiei 

Oficialii din Harkov spun că au adunat şi depozitat rămăşiţele muniţiei ruseşti trase asupra oraşului, inclusiv fragmente de rachete, potrivit BBC.
 
Procurorii locali spun că rachetele au provocat moartea a sute de civili şi speră că resturile pot servi drept probe în orice acţiune viitoare în instanţă împotriva Rusiei.
 
Al doilea mare oraş din Ucraina, Harkov, a fost vizat de atacuri aeriene ruseşti încă din luna februarie, de la începutul războiului. 
 

UPDATE 13:00 Trei civili morţi şi alţi 16 răniţi în Doneţk

UPDATE 12:00 Zelensky declară că Rusia se pregăteşte pentru noi atacuri majore „pentru că penele de curent sunt ultima lor speranţă”

UPDATE 11:00 O femeie şi un câine, ucişi ieri în Herson, de bombardamentul ruşilor

UPDATE 10:00 BBC: Putin nu va ţine conferinţa de presă tradiţională de sfârşit de an, pentru prima dată în ultimii 10 ani 

UPDATE 09:00 SUA ajută Ucraina cu echipamente electrice în valoare de milioane de dolari

 
SUA ajută Ucraina cu echipamente electrice în valoare de milioane de dolari 
Echipamente energetice, în valoare de aproximativ 13 milioane de dolari, au fost trimise din SUA în Ucraina. Pachetul de ajutor face parte din încercarea Washingtonului de a spori rezistenţa Kievului pe parcursul iernii.
 
Atacurile recente ale Rusiei au lăsat milioane de oameni în întuneric şi fără încălzire, deşi afară se înregistrează temperaturi negative.
 
Moscova „încearcă în mod deliberat să-i îngheţe pe ucraineni până la moarte în momentul în care intrăm în iarnă", a declarat un oficial american de rang înalt, potrivit Sky News.
 
Alte două transporturi de echipamente sunt aşteptate să plece din Statele Unite săptămâna aceasta.
 
Din octombrie, Rusia a efectuat atacuri pe scară largă asupra infrastructurii de transport a energiei electrice şi de încălzire din Ucraina. 
 
 

UPDATE 08:00  Ucrainenii propun o încetare a ostilităţilor de Crăciun 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus o încetare a ostilităţilor de Crăciun. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, a spus liderul Ucrainei. 
 
 

UPDATE 07:30 Soldaţii ruşi par să nu aibă o infrastructură suficientă pentru a-şi susţine trupele din Crimeea - Institutul pentru studiul războiului

 
Bloggerii militari ruşi au afirmat că Spitalul Clinic Naval 1472 din Sevastopol se confruntă cu o lipsă de aprovizionare în ceea ce priveşte donatorii de sânge pentru personalul rus rănit, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISR) în ultima sa actualizare.
 
În plus, bloggerii au afirmat că personalul spitalului a notificat comandamentul militar rusesc despre lipsa de provizii furnizate comercial pentru colectarea de sânge, dar nu a primit niciun sprijin pentru remedierea problemei. Asta din cauza lipsei de prevederi bugetare pentru materialele legate de transfuzii de sânge.
 
Totodată, bloggerii militari au lăsat să se înţeleagă că la mijloc ar fi vorba de corupţie. ISR sugerează, de asemenea, că soldaţii ruşi se confruntă, de asemenea, probabil, cu o penurie de aprovizionare ca urmare a deteriorării podului din strâmtoarea Kerch. 
 
Vladimir Putin a menţionat pe 9 decembrie că se aşteaptă ca Rusia să repare podul rutier în martie şi liniile de cale ferată la mijlocul verii, ceea ce probabil va continua să pună la încercare capacitatea Rusiei de a aproviziona soldaţii. 
 

UPDATE 04:00 Rusia bombardează Hersonul

Ruşii au lovit cu obuze clădirea Centrului pentru Reintegrarea Persoanelor fără adăpost şi a persoanelor eliberate din penitenciar. Şrapnelul rezultat din explozie a ucis o femeie care trecea pe lângă clădirea centrului şi un câine.

UPDATE 03:00 Armata ucraineană pregăteşte a patra contraofensivă

Artileria rusă şi ucraineană se bombardează reciproc în jurul Huliaipole şi Polohy, în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, la puţin peste 100 de kilometri nord-est de Melitopolul ocupat de ruşi. Deşi astfel de bătălii nu sunt neobişnuite, atacul de artilerie a fost condus de armata ucraineană care ar fi grupat forţe mecanizate în jurul Huliaipole. Astfel, observatorii internaţionali au dedus că ucrainenii încearcă o nouă contraofensivă, însă de această dată nu au putut penetra liniile de apărare ruse.

UPDATE 02:00 Iranul intenţionează să trimită rachete în Rusia, în ciuda presiunii occidentale

Iranul intenţionează să furnizeze Rusiei rachete, dar doreşte să le limiteze raza de acţiune din cauza unei potenţiale reacţii internaţionale, a raportat Axios, citând patru înalţi oficiali israelieni.

UPDATE 01:00 Ucrainenii distrug un pod strategic

Primarul exilat din Melitopol, Ivan Fedorov a raportat că un pod din apropierea oraşului ocupat de ruşi din sud-estul regiunii Zaporijie, folosit de trupele moscovite pentru transportul echipamentelor militare, a explodat.

UPDATE 00:30 Comisia Parlamentului recomandă lichidarea celei mai cunoscute instanţe din Ucraina

Pe 12 decembrie, comisia de politică juridică a Radei Supreme a recomandat un proiect de lege pentru lichidarea Tribunalului Administrativ Districtual Kiev, condus de cel mai controversat judecător al Ucrainei, Pavlo Vovk.

Rezumatul zilei

  • Ucraina are nevoie de 1 miliard de dolari pentru a restabili sectorul energetic. Dacă infrastructura critică nu va fi refăcută rapid, populaţia va trece cu greu prin iarnă, susţine prim-ministrul Denys Shmyhal.
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski este de părere că războiul se va încheia atunci când preşedintele rus Vladimir Putin va muri.
  • Rusia încearcă să copleşească Europa cu un nou val de refugiaţi, după ce au distrus reţeaua energetică a Ucrainei.
  • Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, la sfârşitul lunii noiembrie, peste 4.751.065 de refugiaţi din Ucraina s-au înregistrat pentru a primi statutul de protecţie temporară sau echivalent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici