LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 324. Moscova susţine că a cucerit oraşul Soledar şi că a ucis 700 de inamici în 3 zile / CNN: forţele ucrainene, în retragere / Kievul spune că luptele continuă / Rusia visează la o armată de două milioane de militari, potrivit Ucrainei

  • Forţele ruse au comis încălcări ale drepturilor omului în Ucraina
  • SUA declară că înlocuirea comandantului rus reflectă „provocări sistemice” la Moscova
13242 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 324. Moscova susţine că a cucerit oraşul Soledar şi că a ucis 700 de inamici în 3 zile / CNN: forţele ucrainene, în retragere / Kievul spune că luptele continuă / Rusia visează la o armată de două milioane de militari, potrivit Ucrainei

Războiul din Ucraina, ziua 324. Rusia susţine că a cucerit oraşul Soledar / Moscova visează la o armată de două milioane de militari, potrivit Kievului / Ucraina, o ţară schilodită: 453 de copii morţi şi alţi 800 răniţi

UPDATE 22:30 AIEA va staţiona experţi la toate centralele nucleare din Ucraina

"Directorul general Rafael Mariano Grossi se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare pentru a stabili o prezenţă permanentă pentru siguranţa nucleară, cu experţi de siguranţă la toate centralele atomo-electrice ale ţării, intensificând semnificativ eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a contribui la evitarea unui accident nuclear în cursul actualului conflict militar", a comunicat vineri seară Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

UPDATE 20:45 Washingtonul dă asigurări că va continua asistenţa oferită Ucrainei

Statele Unite vor continua asistenţa militară şi economică destinată Ucrainei, în contextul invaziei militare a Rusiei, i-a transmis vineri secretarul de Stat, Antony Blinken, ministrului de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba.

"Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Cei doi s-au concentrat pe continuarea asistenţei consistente în materie de securitate şi la nivel economic dincolo de prima aniversare, în februarie, a invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina", anunţă Departamentul de Stat de la Washington

UPDATE 20:00 Armata rusă laudă forţele "curajoase" ale Grupului Wagner în Soledar

Armata rusă a lăudat forţele "curajoase" ale grupului de mercenari Wagner după ce Moscova a anunţat controlul asupra regiunii ucrainene Soledar, într-o recunoaştere neobişnuită a companiei private.

"Această misiune de luptă a fost pusă în aplicare cu succes prin acţiunile curajoase şi altruiste ale voluntarilor din echipele de asalt Wagner", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, referindu-se la luarea cu asalt a grupului în Soledar.

UPDATE 19:00 Întâlnire între Lavrov şi omologul iranian

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, este aşteptat marţi la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Discuţiile ar urma să includă acordul nuclear iranian, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Situaţiile din Siria, Afganistan şi Caucaz vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi, împreună cu "interacţiunea dintre cele două ţări la platformele internaţionale, inclusiv la ONU", a declarat Zaharova, citată de Tass.

Iranul şi Rusia au devenit mai apropiate în timpul războiului din Ucraina. Teheranul sprijină Moscova cu drone şi a acuzat Occidentul că a instigat conflictul.

UPDATE 18:00 Preşedinţia Kievului: Soledar este Verdunul secolului XXI

„Bătălia de la Verdun din secolul 21” se poartă la Soledar. Comparaţia cu una dintre cele mai lungi şi sângeroase bătălii din Primul Război Mondial este a lui Andri Yermak, şeful biroului prezidenţial ucrainean, care vorbeşte despre o masă de ruşi trimişi la atac cu pierderi uriaşe. "Situaţia este grea, din ce în ce mai grea. Este bătălia de la Verdun din secolul 21. Luptele se desfăşoară de luni de zile, dar luptătorii noştri îşi menţin poziţiile - a spus Yermak, citat de The Guardian - ruşii eliberează criminalii din închisori care mor de îndată ce ajung pe front”.

UPDATE 17:30 Zelenski către Parlamentul lituanian: 2023 va fi decisiv, vom câştiga

Anul acesta este „decisiv”, iar Ucraina este „pe drumul victoriei” asupra Rusiei. În legătură video cu Parlamentul lituanian, preşedintele Ucrainei a declarat apoi că Moscova „trebuie învinsă pe pământul ucrainean”, informează Ukrinform şi Kiev Independent. „Vreau să vă mulţumesc că nu v-aţi trădat libertatea nici măcar pentru un minut”, a spus liderul Kievului. „Şi nu numai în aceste 323 de zile de război rusesc crud şi inuman... Acum, ne îndreptăm spre victoria finală. Rusia nu va mai putea dicta nimic popoarelor Europei când încheiem acest război cu înfrângerea fără echivoc a agresorului”.

UPDATE 16:40 Moscova: 700 de soldaţi ucraineni ucişi în 3 zile la Soledar

Forţele ruse care au capturat oraşul Soledar din Donbasul ucrainean aseară au „ucis peste 700 de soldaţi ucraineni” în ultimele trei zile de lupte, susţine Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile ruse.

UPDATE 16:10 Kiev: rezistăm ofensivei ruseşti de mare intensitate din Soledar

Forţele ucrainene rezistă unei ofensive ruseşti de „înaltă intensitate” la Soledar, a declarat astăzi adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar. „Inamicul şi-a trimis aproape toate forţele sale principale în direcţia regiunii Doneţk şi menţine o ofensivă de mare intensitate”, a spus Maliar pe Telegram. „Aceasta este o fază dificilă a războiului”, a adăugat el, subliniind că „luptele continuă”.

UPDATE 15:30 Ucraina: Kiev, Rusia pregătesc o mare ofensivă pentru primăvară

Într-un interviu acordat BBC, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a spus că se aşteaptă la o „ofensivă rusă majoră” în primăvară pentru care Kievul trebuie să „se pregătească”. Potrivit lui Reznikov, Rusia încearcă să adune „forţe, muniţii şi arme” pentru ofensivă din zonele pe care le-a ocupat deja în sudul şi estul ţării.

UPDATE 15:00 Reporter CNN, despre situaţia din Soledar: forţele ucrainene, în retragere

O echipă de ştiri a postului CNN, staţionată în apropierea oraşului ucrainean Soledar, anunţă o retragere organizată a trupelor ucrainene. „Echipa situată la aproximativ 2,5 mile de oraş ajută la ceea ce pare a fi o retragere destul de organizată”, a scris postul american. Reporterii CNN au mai informat că „nu există niciun sentiment de panică în rândul trupelor ucrainene”. În această dimineaţă, Moscova a anunţat că a preluat controlul asupra oraşului Soledar, declaraţie infirmată la scurt timp de către forţele armate de la Kiev.

UPDATE 14:00 Paris: tancuri AMX 10-RC la Kiev în două luni

Franţa îşi propune să livreze tancurile AMX 10-RC Ucrainei în termen de două luni, a anunţat astăzi ministrul Forţelor Armate franceze, Sébastien Lecornu, potrivit CNN. Ştirea vine după confirmarea preşedintelui francez Emmanuel Macron că Franţa va trimite tancuri uşoare de luptă la Kiev, promisiunea făcută în timpul unui apel telefonic cu preşedintele ucrainean Zelenski pe 4 ianuarie.

UPDATE 13:15 Rusia şi-a proclamat victoria în Soledar

UPDATE 13:00 Wagner, mesaj pe Telegram despre operaţiunea Soledar

Grupul Wagner a publicat aseară un videoclip pe Telegram în care reiterează afirmaţia fondatorului său, Evgheni Prigojin, conform căreia forţele sale sunt singurele responsabile pentru operaţiunea de la Soledar, relatează CNN.

Declaraţia vine în contrast cu afirmaţiile Ministerul Apărării din Rusia, care susţine că forţele militare regulate ale Moscovei au participat, de asemenea, la asaltarea oraşului.

Videoclipul prezintă doi bărbaţi, cu feţele ascunse, purtând salopete şi stând în ceea ce pare a fi un buncăr subteran, luminat de o lanternă. „Suntem ofiţeri ai Forţelor Aeropurtate, declarăm că Forţele Aeropurtate nu au luat parte la asaltarea oraşului Soledar”, spune un bărbat. „Asaltul asupra oraşului Soledar a fost efectuat doar de forţele PMC Wagner. Nici măcar nu am fost trimişi în acea direcţie”, se mai afirmă în video.

CNN subliniază că nu poate verifica identitatea bărbaţilor sau veridicitatea declaraţiei lor, dar comentează: „Este semnificativ faptul că Wagner a publicat-o, având în vedere că afirmaţiile concurente despre care forţele ruse sunt responsabile pentru atacul din estul Ucrainei au devenit un punct-cheie de dispută în maşinaţiunile structurii de putere din Rusia”.

UPDATE 12:00 Kiev: Moscova vrea să creeze o armată de două milioane de soldaţi

Moscova intenţionează să creeze o armată de două milioane de soldaţi: conform informaţiilor ucrainene de apărare (GUR), pe baza amplorii mobilizării în curs de desfăşurare în Rusia. 300.000 de oameni au fost înrolaţi la prima recrutare, au reamintit serviciile de informaţii de la Kiev, potrivit RBC-Ucraina. GUR nu exclude acum ca Moscova să anunţe o altă mobilizare în zilele următoare şi crede că de data aceasta se vor alătura forţelor armate alţi 500.000 de ruşi. Potrivit GUR, amploarea acestor măsuri indică planurile Moscovei de a crea o armată de aproximativ două milioane de oameni, comparativ cu obiectivul anterior, de 1,5 milioane de soldaţi.

UPDATE 11:00 Kievul raportează numărul copiilor ucişi de la începutul războiului, 453 Răniţii sunt 880

Cel puţin 453 de copii au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei de către forţele ruse, reiese din datele furnizate de parchetul pentru minori, potrivit rapoartelor Ukrinform. În acelaşi timp, bilanţul copiilor răniţi a crescut la cel puţin 880.

UPDATE 10:00 Ucraina şi legătura strânsă cu NATO

Ucraina a devenit membră de facto a alianţei militare NATO, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksei Reznikov, într-un interviu acordat BBC. „Ucraina ca ţară şi Forţele Armate ale Ucrainei au devenit parte a NATO. De facto, nu de jure, dar avem armele şi capacitatea de a le folosi”. În ultimele luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aderarea la Alianţa Atlantică, dar deocamdată nu se pare că acest lucru a fost luat în considerare de membrii alianţei, în ciuda sprijinului oferit împotriva invaziei ruse.

Potrivit lui Reznikov, este sigur că „în viitorul apropiat vom deveni membri NATO, chiar de drept”. Ministrul apărării recunoaşte că situaţia din Soledar, oraşul din Donbass unde luptele sângeroase, continuă să dăinuie, este „dificilă”, dar „sub control”. Între 5 şi 600 de soldaţi ruşi sunt ucişi în fiecare zi în Ucraina, de 10 ori mai mulţi decât ucrainenii, a spus el.

UPDATE 09:00 Duma de Stat a Rusiei vrea confiscarae averilor pentru cei anti-război

UPDATE 3:25 -Forţele ruse au comis încălcări ale drepturilor omului în Ucraina

Human Rights Watch şi-a prezentat raportul anual de revizuire a standardelor privind drepturile omului în aproape 100 de ţări. Potrivit raportului, invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie şi atrocităţile care au urmat au ajuns rapid în „primul agendei mondiale a drepturilor omului în 2022”.

UPDATE 1:49  -Rusia a bombardat  regiunea Sumy de 21 de ori pe 12 ianuarie

Armata rusă a bombardat mai multe comunităţi din apropierea graniţei cu Rusia de 21 de ori pe 12 ianuarie, a declarat guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, într-o postare pe Telegram. Forţele ruse au tras cu obuziere în comunităţile Esman şi Seredyna-Buda, potrivit lui Zhyvytskyi. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 12:05 - SUA declară că  înlocuirea comandantului rus reflectă „provocări sistemice” la Moscova

O decizie a Ministerului rus al Apărării de a-l înlocui pe generalul Serghei Surovikin cu şeful Statului Major General Valeri Gerasimov în funcţia de comandant al războiului Rusiei împotriva Ucrainei indică „provocări sistemice” pentru Moscova, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, în timpul unui discurs din 12 ianuarie.

 

Ştirea iniţială - Pentagonul: Niciun semn de ofensivă împotriva Ucrainei din Belarus

SUA nu văd semne ale unei ameninţări iminente cu o ofensivă împotriva Ucrainei dinspre Belarus, a declarat Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului. „Continuăm să monitorizăm îndeaproape ceea ce ştim că sunt angajamente excesive cu forţele din Belarus din partea forţelor ruse, dar în prezent nu există semne ale vreunui tip de acţiune ofensivă care să pară iminentă”, a spus el. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici