LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 332. Rusia a anunţat o nouă ofensivă în Zaporojie / Exerciţii de apărare aeriană în regiunea Moscovei / Zelenski a fost la prezent azi la înmormântarea fostului ministru de Interne al Ucrainei / 188.000 de morţi şi răniţi ar avea invadatorii / Prigojin a scris la Casa Albă

  • Noua contraofensivă ucraineană va debuta la îneputul primăverii
  • Germanii refuză să trimită tancuri pentru că nu vor escaladarea conflictului
  • Berlinul refuză să acorde transferul de tancuri din ţări aliate precum Polonia, Finlanda, Portugalia şi Spania către Ucraina
15076 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 332. Rusia a anunţat o nouă ofensivă în Zaporojie /  Exerciţii de apărare aeriană în regiunea Moscovei / Zelenski a fost la prezent azi la înmormântarea fostului ministru de Interne al Ucrainei / 188.000 de morţi şi răniţi ar avea invadatorii / Prigojin a scris la Casa Albă

Războiul din Ucraina, ziua 332. Ruşii bombardează fără oprire / Mai mulţi civili, ucişi / Incendiu la un depozit de petrol din oraşul rusesc izolat Angarsk din Siberia / Biden promite că Ucraina „va primi tot ajutorul de care are nevoie” / Germania nu trimite tancuri de teama ruşilor

UPDATE 22:30 Zelenski acuză Rusia că blochează alimentarea cu mâncare

UPDATE 21:00 Exerciţii de apărare aeriană în regiunea Moscovei

Forţele de Apărare Aeriană au organizat astăzi un exerciţiu în regiunea Moscovei, instruind echipajele sistemelor de rachete S-300 pentru a „respinge loviturile aeriene împotriva instalaţiilor militare, industriale şi administrative”, a declarat Ministerul Apărării din Moscova, preluat de site-ul independent rus Meduza. La exerciţiu au participat 150 de militari. Vestea vine după ce pe internet au apărut fotografii cu sisteme de apărare aeriană instalate pe acoperişul Ministerului Apărării din Moscova şi în alte locuri din apropierea capitalei. Potrivit think tank-ului american Institute for the Study of War, astfel de instalaţii sunt probabil o mişcare de propagandă pentru a da impresia unei ameninţări directe la adresa ţării şi a pregăti opinia publică pentru o nouă mobilizare de luptă în Ucraina.

UPDATE 20:10 Malta donează 20 de generatoare şi materiale medicale

Malta va trimite 20 de generatoare electrice industriale şi echipamente medicale în Ucraina. Guvernul maltez a anunţat pe Twitter. Valoarea totală a donaţiei a fost estimată la 370.000 de euro.

UPDATE 19:20 Medvedev: Acesta este un nou război patriotic şi îl vom câştiga

Pentru fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, conflictul din Ucraina este un nou „război patriotic” şi va fi câştigat, ca şi precedentele împotriva lui Napoleon şi Hitler. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell „a amintit că ţara noastră i-a învins pe Napoleon şi pe Hitler. Naziştii ucraineni şi Europa de Vest sunt descendenţii direcţi ai celor care au luptat împotriva Rusiei. Şi războiul cu ei, aşadar, este noul război patriotic. Şi victoria va fi a noastră. Ca şi în 1812 şi în 1945”, a scris vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei pe Telegram. În Rusia se numesc războaie patriotice împotriva forţelor de ocupaţie, doar că, de data aceasta, forţele ruse au invadat Ucraina.

UPDATE Kiev: Tânăr de 17 ani rănit în atacul rusesc la Sumi

Obuzele ruseşti au rănit un tânăr de 17 ani în satul Studenok din regiunea Sumi, nord-estul Ucrainei, susţine guvernatorul regiunii, Dmitro Ziviţki, într-o postare pe Telegram, preluată de Kyiv Independent. „Zece rachete au explodat lângă casele locuitorilor din sat”, a spus guvernatorul. „Adolescentul abia a scăpat de moarte, deoarece bombardamentele i-au distrus complet casa, unde se afla când a început atacul”. Băiatul este acum internat în Chuhuiv, cu multiple răni de schije, dar starea lui este stabilă.

UPDATE 19:00 Preşedintele Republicii Moldova, aluzie la posibila aderare la NATO

Fără a numi direct NATO, preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus că ţara ei „discută serios” dacă să se alăture la „o alianţă mai largă”. „Acum există o discuţie serioasă... despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare. Şi dacă, la un moment dat, ajungem la concluzia că trebuie să ne schimbăm statutul neutru, acest lucru va trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a spus Sandu, intervievată de Politico în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

UPDATE 18:40 Două iahturi ale oligarhului Mazepin au „dispărut”

Bunurile oligarhului rus Dmitri Arkadievici Mazepin, un magnat al industriei chimice considerat apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, au fost îngheţate de la începutul lunii martie, după începerea războiului din Ucraina, dar între timp două dintre iahturile sale au „dispărut” din portul în care erau acostate, în nord-estul Sardiniei. 

UPDATE 18:30 Şeful Wagner le-a scris americanilor

Fondatorul grupului Wagner, Evgeni Prigojin, a scris o scurtă scrisoare către Casa Albă, pentru a afla despre crimele comise de luptătorii batalionului său. Anunţul a fost făcut de serviciul de presă al lui Prigojin, după cum a informat Ukrainska Pravda. În scrisoarea scurtă, în rusă şi engleză, adresată purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, John Kirby, este scris. „Stimate domnule Kirby! Am o întrebare pentru tine: poţi spune ce crimă a comis grupul Wagner?”.

UPDATE 18:00 Media: 188.000 de morţi şi răniţi în rândul forţelor ruse

Potrivit estimărilor SUA, forţele ruse ar putea să fi înregistrat 188.000 de victime, inclusiv morţi şi răniţi, de la începutul invaziei Ucrainei: cifra a fost dezvăluită de The Sun, la summitul Ramstein din Germania. Ziarul a atribuit cifrele „surselor de apărare”, după ce generalul american Mark Milley a spus că Rusia a suferit „un număr enorm de victime, cu mult peste 100.000”. Se crede că numărul victimelor include atât forţele ruse, cât şi grupul de mercenari Wagner. Astăzi, armata de la Kiev a anunţat că soldaţii ruşi morţi sunt 120.160, dintre care 860 au fost ucişi ieri.

UPDATE 17:30 Ucraina, un fost american Navy Seal a fost ucis

Daniel Swift este al şaselea cetăţean american care moare în Ucraina. Tată foarte tânăr, fost Navy Seal, apoi dezertor. Aceasta este povestea oficială a lui Daniel Swift, un voluntar american ucis în lupta împotriva ruşilor pe 18 ianuarie.

Este al şaselea cetăţean american ucis pe frontul de război, unul dintre mulţi occidentali care s-au alăturat Legiunii de Voluntari alături de Kiev.

Originar din Oregon, Swift s-a înrolat în 2005 şi a început o lungă carieră în prestigiosul corp de elită, o unitate chemată la misiuni dificile, de la lupta împotriva terorismului până la vânarea lui Osama bin Laden. 

UPDATE 17:10 De ce Germania are ultimul cuvânt cu privire la Leopard

Tancurile au fost furnizate ţărilor cu licenţe de export, astfel că Germania poate pune veto asupra reexportului lor, deşi Polonia a sugerat că ar putea să ignore Germania. 

UPDATE 17:00 Noile sancţiuni americane împotriva Rusiei sunt pe cale să vină

Săptămâna viitoare, Statele Unite vor impune sancţiuni suplimentare împotriva companiei militare private ruse Wagner Group, despre care oficialii americani spun că a ajutat armata rusă în războiul său din Ucraina, a anunţat vineri Casa Albă.

UPDATE 16:50 5 civili ucişi în atacurile ruseşti

Cinci civili ucraineni au fost ucişi ieri în atacurile ruseşti asupra ţării, a raportat de şeful adjunct al Biroului ucrainean, Kirilo Timoshenko, pe Telegram. Trei morţi şi 4 răniţi au fost înregistraţi în regiunea Doneţk, un mort şi un rănit în regiunea Zaporojie, un mort şi 4 răniţi în regiunea Harkov şi 4 răniţi în regiunea Herson.

UPDATE 16:30 Republica Cehă: nimeni nu ne-a cerut să furnizăm tancuri Kievului

Ministerul ceh al Apărării a negat informaţiile potrivit cărora ţara sa şi Slovacia sunt pregătite să furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei. „Nimeni nu a cerut sau invitat Republica Cehă să furnizeze aceste tancuri Leopard 2 Ucrainei”, se arată într-o notă, după cum relatează Kyiv Independent, adăugând că „nimic de acest fel” nu a fost discutat în timpul întâlnirii de ieri de la Ramstein. „Speculaţia că Republica Cehă a primit tancuri Abrams fabricate din SUA în schimbul tancurilor Leopard este la fel de falsă”, a spus ministerul ceh în declaraţie.

UPDATE 16:20 Zelenski, la înmormântarea ministrului de interne

Înmormântarea ministrului de interne Denis Monastirski şi a celorlalţi oficiali care şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter din Brovary din 18 ianuarie a avut loc astăzi, la Kiev. Preşedintele Zelenski a fost prezent alături de soţia sa, Olena Zelenska. „Doliul umple inima", scrie Zelensky în Telegram, "o tristeţe de nedescris acoperă sufletul. Ucraina îşi pierde cei mai buni fii şi fiice în fiecare zi". Kirilo Budanov, şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina, a numit moartea lui Monastirski o „pierdere personală” şi o „pierdere uriaşă pentru stat”, scrie Kyiv Independent.

UPDATE 16:00 Cardinalul Muller: Putin, comparat cu Hitler şi cu Stalin

„După părerea mea, preşedintele Putin, tocmai pentru că este un creştin ortodox observant, constituie un exemplu şi mai serios decât figuri precum Hitler şi Stalin, considerând că ambii erau atei. O atitudine conformă cu principiile creştinismului este aşteptată de la un creştin care se prezintă în public folosind simboluri creştine, de exemplu rozariul sau crucifixul”, notează cardinalul Gerhard Muller, prefect emerit al fostului Sfânt Oficiu într-o carte-interviu.

UPDATE 15:30 Moscova lansează o nouă ofensivă în Zaporojie

Armata rusă anunţă că trupele sale au lansat o ofensivă în regiunea ucraineană Zaporojie, unde luptele s-au intensificat în această săptămână, după câteva luni pe un front aproape îngheţat. În raportul zilnic, armata spune că a desfăşurat „operaţiuni ofensive” în regiune şi „a cucerit linii şi poziţii mai avantajoase”.

UPDATE 14:45 Ministrul de Exterme polonez reacţionează la anunţul Cehiei: „Sângele ucrainean este preţul ezitării în privinţa livrărilor de tancuri Leopard”

„Înarmarea Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă nu este un fel de exerciţiu decizional. Sângele ucrainean este vărsat pe bune. Acesta este preţul ezitării privind livrările de Leopard. Avem nevoie de acţiune, acum”, a declarat oficialul pe Twitter. 
 
La reuniunea de la Ramstein din 20 ianuarie, aliaţii Ucrainei nu au reuşit să ajungă la un acord privind furnizarea de tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană către Ucraina din cauza reticenţei Germaniei de a aproba livrările de tancuri. 
 
Polonia, Finlanda şi alte ţări sunt pregătite să furnizeze tancuri Leopard de fabricaţie germană Ucrainei, dar au nevoie de aprobarea guvernului german. 
 

UPDATE 14:30 Consilier al preşedintelui Zelenski: Indecizia ucide tot mai mulţi dintre oamenii noştri

Consilierul Mykhailo Podolyak a transmis sâmbătă pe Twitter frustrarea sa faţă de „indecizia globală” privind furnizarea de arme către Ucraina.
 
El a spus: „Veţi ajuta oricum Ucraina cu armele necesare şi vă veţi da seama că nu există altă opţiune pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea (Rusiei)”.
 
Acesta i-a îndemnat pe liderii occidentalis ă gândească „mai rapid”. „Dar indecizia de astăzi omoară mai mulţi dintre oamenii noştri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni”, a spus el.
 
Declaraţia vine în contextul în care preşedintele american Joe Biden a spus vineri seara că „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, răspunzând la o întrebare privind intenţia Poloniei de a oferi armatei ucrainene tancuri de fabricaţie germană.
 
Reprezentanţii statelor occidentale nu au ajuns la niciun acord, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la Baza militară germană Ramstein, în privind furnizării de tancuri ultramoderne Ucrainei. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat că Guvernul de la Berlin analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard Ucrainei, dar, deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens. Situaţia confirmă persistenţa disensiunilor între Germania şi Statele Unite.
 

UPDATE 13:25 Republica Cehă neagă planurile de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei

Ministerul ceh al Apărării a negat informaţiile din presă potrivit cărora Cehia şi Slovacia sunt pregătite să furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei.  
 

UPDATE 12:30 Serviciile secrete britanice declară că trupele ucrainene fac "progrese mici” în apropiere de Kreminna 

UPDATE 11:15 Ruşii, tot mai puţini pe câmpul de luptă. Pierderile invadatorilor în Ucraina

Ucrainenii continuă contraofensiva cu succes. Statul Major General anunţă, sâmbătă, că Rusia a pierdut 120.160 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.
 
Statul Major General al Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut, de asemenea, 3.140 de tancuri, 6.256 de vehicule blindate de luptă, 4.918 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.135 de sisteme de artilerie, 443 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 220 de sisteme de apărare aeriană, 287 de avioane, 277 de elicoptere, 1.891 de drone şi 17 ambarcaţiuni.  
 

UPDATE 10:30 Presa rusă: incendiu la un depozit de petrol din oraşul rusesc izolat Angarsk din Siberia

 
Potrivit media ruseşti Zvezda News, acolo au luat foc vagoane cisternă şi un camion de combustibil, sâmbătă dimineaţa.
 
Suprafaţa incendiului ar fi fost de 400 de metri pătraţi. 
 
Potrivit ziarului online ucrainean Ukrainska Pravda, întrucât incendiul a fost raportat de Ministerul rus al Apărării, „există posibilitatea ca acest combustibil să fi fost destinat unor scopuri militare”. 
 
În ultimele luni, numărul incendiilor de amploare a crescut în Rusia. 
 
Incendiile recente ar fi avut loc la instalaţii petroliere din Siberia, regiunea Briansk şi Kursk, la centre comerciale mari din Moscova şi regiunea Moscova, la o centrală termică din Perm şi la depozite din Vladivostok, Moscova şi Volgograd. 
 

UPDATE 9:25 Peste 300 de soldaţi ruşi răniţi sunt trataţi în spitalul din regiunea Luhansk

Peste 300 de soldaţi ruşi răniţi sunt în prezent trataţi într-un spital din Starobilsk, ocupat de Rusia, în regiunea Luhansk, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene în briefingul său de dimineaţă. 
 
Potrivit Statului Major General, soldaţii sunt trataţi „exclusiv în departamentul chirurgical” al spitalului.  
 

UPDATE 8:00 Invadatorii au ucis trei civili şi au rănit alţi patru în regiunea Doneţk 

UPDATE 07:00 Nivelul plafonului de preţ pentru ţiţeiul rusesc va fi revizuit

Oficialii şi aliaţii americani au convenit să se îndrepte către limitele de preţ pentru produsele petroliere rafinate ruseşti, fiind de acord să revizuiască nivelul plafonului rusesc al preţului ţiţeiului în martie.

UPDATE 06:00 Lupte grele în Bakhmut

Armata rusă avansează încet şi sigur pirn Bakhmut. Dacă va captura oraşul, va putea lansa atacuri către Kramatorsk şi Sloviansk, două localităţi strategice apărate de ucraineni.

UPDATE 05:00 Biden promite că Ucraina „va primi tot ajutorul de care are nevoie”

După un eveniment la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden a spus: „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, ca răspuns la întrebarea unui reporter despre dacă Biden sprijină sau nu intenţiile Poloniei de a trimite tancuri Leopard de fabricaţie germană în Ucraina.

UPDATE 04:00 Dezertor american, ucis în estul Ucrainei

Un fost puşcaş marin din trupele de elită din SUA, care a dezertat în 2019, a fost ucis în estul Ucrainei în timp ce lupta alături de trupele ucrainene.

UPDATE 03:00 UE pregăteşte cea de-a zecea rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Sancţiunile vor intra în vigoare de luna următoare.

UPDATE 02:45 Ministru german: Decizia privind tancurile trebuie analizată atent, pe fondul evoluţiei războiului

UPDATE 01:30 Joe Biden afirmă că Ucraina va primi toată asistenţa militară necesară

Rezumatul zilei

  • Statele Unite au clasificat gruparea paramilitară rusă Wagner drept „organizaţie criminală” şi impun sancţiuni.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ameninţat că Occidentul va „regreta” decizia de a trimite echipamente militare în Ucraina
  • Pe câmpul de luptă, trupele ruse avansează cătr oraşul Bakhmut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici