LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 353. Primul lot de tunuri antiaeriene lituaniene ajunge în Ucraina / Armata ucraineană respinge atacurile ruseşti în Doneţk şi Lugansk/ Casa Albă: Ţările pot lua propria decizie privind acordarea Ucrainei avioane de luptă/ Rusia a pierdut 136.880 de militari în Ucraina / Marea Britanie ar putea furniza Ucrainei rachete capabile să atingă Crimeea

  • Oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, a fost lovit de o serie de explozii în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit oficialilor ucraineni, cât şi celor pro-ruşi.
  • Autorităţile ucrainene au avertizat în legătură cu o ameninţare de atac cu drone în regiunea Kievului.
  • Casa Albă: Ţările pot lua propria decizie privind acordarea Ucrainei avioane de luptă
  • Rusia a pierdut 136.880 de militari în Ucraina
10455 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 353. Primul lot de tunuri antiaeriene lituaniene ajunge în Ucraina / Armata ucraineană respinge atacurile ruseşti în Doneţk şi Lugansk/  Casa Albă: Ţările pot lua propria decizie privind acordarea Ucrainei avioane de luptă/ Rusia a pierdut 136.880 de militari în Ucraina / Marea Britanie ar putea furniza Ucrainei rachete capabile să atingă Crimeea

UPDATE 22:20 Armata ruşilor îşi consolidează prezenţa în apropiere de Lyman, Bakhmut  

UPDATE 21:00 Comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi: Ucraina menţine apărarea, recuperează poziţii în unele zone  

Trupele ucrainene au recucerit poziţii pierdute anterior şi au câştigat un punct de sprijin „în unele zone” de-a lungul liniei frontului, a declarat comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, sâmbătă, neprecizând însă zonele.
 Zaluzhnyi a declarat că apărarea Ucrainei rezistă, ţinând sub control Bakhmut, un oraş din regiunea Doneţk, şi luând măsuri pentru a stabiliza linia frontului din jurul acestui oraş.
 
Cele mai crâncene lupte au loc în prezent în zona Vuhledar, şi Mariinka, oraşe care se află la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Bakhmut, unde Rusia desfăşoară până la 50 de atacuri pe zi, a relatat el.
 
Trupele ruseşti au fugit probabil şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eşuat în jurul Vuhledar, a raportat Ministerul britanic al Apărării, vineri.
 
Institutul pentru Studiul Războiului declară, la rândul său, recentul eşec al Rusiei în Vuhledar indică slaba pregătire a soldaţilor ruşi recent mobilizaţi.
 
Serviciile secrete ucrainene susţin că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să ocupe în totalitate regiunea Doneţk, din care aproximativ jumătate se află în prezent sub control rusesc, până în luna martie.
 
În ciuda obiectivului ambiţios, avansul Rusiei a fost lent în regiunea Doneţk, deoarece forţele sale nu dispun de muniţii şi unităţi de manevră cruciale pentru ofensive de succes, consideră Ministerul britanic al Apărării.
 

UPDATE 19:00 Decizia privind avioanele către Ucraina "nu este uşoară", spune preşedintele polonez - interviu  

 
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda - într-un interviu acordat BBC - a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o "decizie foarte serioasă" care "nu este uşor de luat".
 
Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei de la invadarea Rusiei.
 
Luna trecută, a fost una dintre ţările care s-au angajat să trimită mai multe tancuri, muniţii şi echipamente pe linia frontului.
 
Comentariile preşedintelui Duda vin în ciuda faptului că el şi preşedintele Zelenski au vorbit săptămâna aceasta - la sfârşitul turneului european surprinzător al liderului ucrainean care a ţinut capul de afiş. La Londra, preşedintele Zelenski s-a folosit de discursul său din Parlament pentru a cere avioane, "Fac apel la voi şi la lume cu cuvinte simple, dar totuşi cele mai importante - avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate".
 
Liderul ucrainean a repetat acest apel la Paris şi la Bruxelles, într-o ieşire rară din ţară, care a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
 
La Varşovia, preşedintele Duda a spus pentru BBC că trimiterea de avioane F-16 ar reprezenta o "problemă serioasă", deoarece, cu mai puţin de 50 de avioane în forţele aeriene poloneze, "nu avem suficiente... şi am avea nevoie de mult mai multe."
 
De asemenea, el a subliniat că avioanele de luptă, cum ar fi F-16, au "nevoie foarte serioasă de întreţinere", aşa că "nu este suficient să trimitem doar câteva avioane".
 
Având în vedere că Polonia este membră a NATO, a spus Duda, orice decizie de a furniza avioane de luptă trebuie să fie o "decizie comună" - şi nu una care să fie luată de o singură ţară.
 
Există, de asemenea, nelinişti cu privire la faptul că furnizarea de avioane ar atrage NATO direct în conflict.
 
În calitate de vecin al Ucrainei, preşedintele Duda a fost unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai preşedintelui Zelensky şi a contribuit cu cantităţi mari de ajutor militar, devenind principalul furnizor de armament greu - inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi artilerie, drone şi muniţie.
 
Duda a insistat ca alţi aliaţi să promită să furnizeze tancuri în ultimele săptămâni. 
 

UPDATE 17:00 Trei răniţi în urma unui presupus atac în regiunea Belgorod

UPDATE 17:00 Zelensky: „Vrem să fim în UE peste doi ani, în NATO după victorie”

Zelenski a făcut aceste declaraţii în timpul unei întâlniri cu managerii de top ai companiei de fonduri de investiţii JP Morgan. El a adăugat că şi Ucraina va avea nevoie de garanţii de securitate. 
 

UPDATE 15:55 Pentagonul declară că Rusia a pierdut, cel mai probabil, aproximativ jumătate din tancurile sale de luptă în Ucraina

UPDATE 15:30 Primul lot de tunuri antiaeriene lituaniene ajunge în Ucraina

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat sâmbătă că primul lot de tunuri antiaeriene L-70 şi muniţie, "care va ajuta la apărarea infrastructurii critice", a ajuns deja în Ucraina. Anusauskas nu a precizat numărul de echipamente livrate.
 
Lituania a anunţat că va preda Ucrainei zeci de tunuri antiaeriene L-70 în ianuarie, ca parte a ultimului său pachet de ajutor militar, care include şi două elicoptere Mi-8, precum şi muniţie.
 

UPDATE 15:00 - Marea Britanie ar putea furniza Ucrainei rachete capabile să atingă Crimeea

The Times a raportat că Ucraina va fi pregătită să folosească rachetele pentru a lovi Crimeea, în urma unei notificări a preşedintelui Volodymyr Zelensky conform căreia rachetele cu rază mai lungă de acţiune ale aliaţilor occidentali vor fi folosite pentru a lovi „adânc în teritoriile ocupate de ruşi”.

 

UPDATE 12:45 -   12 răniţi în toată Ucraina în atacul rusesc cu rachete în masă din 10 februarie. 

UPDATE 12:14 - Rusia a efectuat patru lovituri aeriene pe Insula Şerpilor peste noapte

Două avioane ruseşti Su-24 au efectuat patru lovituri cu bombe aruncate pe insula Şerpilor din Ucraina, un avanpost mic, dar important din punct de vedere strategic din Marea Neagră. 

UPDATE 11:41 - Ministerul Apărării din Marea Britanie: Grupul Wagner a pus capăt, probabil, recrutării prizonierilor din cauza „rivalităţii” cu armata obişnuită.

 

UPDATE 11:04 - Proiectul de rezoluţie al ONU cere pace care să asigure „suveranitatea, independenţa, unitatea, integritatea teritorială” a Ucrainei. 

UPDATE 9:35 - Forţele aeriene: Ucraina a doborât peste noapte 20 de drone kamikaze ruseşti

 

UPDATE 9:13 - Statul Major: Rusia a pierdut 136.880 de militari în Ucraina 

Rusia a pierdut, de asemenea, 3.267 de tancuri, 6.474 de vehicule blindate de luptă, 5.134 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.270 de sisteme de artilerie, 463 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 234 de sisteme de apărare aeriană, 295 de avioane, 286 de elicoptere  şi 1.997 de drone.

 

UPDATE 8:07 -  Ucraina respinge atacurile ruseşti în Doneţk şi Lugansk

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins atacurile ruseşti în apropiere de Kreminna, Shypylivka şi Bilohorivkain din Oblastul Lugansk şi Krasna Hora, Bakhmut, Ivanivske şi Paraskoviivka în Regiunea Doneţk, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. În actualizarea din 11 februarie, Statul Major a mai spus că armata rusă a lansat 106 rachete, 59 de atacuri aeriene şi peste 90 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.

UPDATE 7:14 - Casa Albă: Ţările pot lua propria decizie privind acordarea Ucrainei avioane de luptă

Orice ţară poate decide în mod independent să transfere avioane de luptă occidentale în Ucraina, a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicaţii strategice la Consiliul Naţional de Securitate al SUA, pe 10 februarie.

 

Armata ucraineană: O dronă rusească loveşte o instalaţie energetică din Dnipropetrovsk

O dronă lansată de trupele ruseşti a lovit o instalaţie de energetică în districtul Kryvyi Rih din regiunea Dnipropetrovsk, a raportat Comandamentul Operaţional de Sud al Forţelor Armate ale Ucrainei la 10 februarie.

Comandamentul a adăugat că o altă dronă a fost doborâtă în acest district. Nu au fost raportate victime.

Mai devreme în cursul serii, guvernatorii din oblasturile Mykolaiv şi Odesa au declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât mai multe drone Shahed de fabricaţie iraniană deasupra regiunilor lor.

Ucraina avertizează că există o ameninţare de atac cu drone în regiunea Kievului

Autorităţile ucrainene au avertizat în legătură cu o ameninţare de atac cu drone în regiunea Kievului.

"Îi îndemnăm pe locuitori să rămână în locuri sigure până când alarma de raid aerian se va încheia", a declarat vineri seară pe Telegram administraţia militară a regiunii.

Alarme de raid aerian au sunat vineri seară în mai multe regiuni din Ucraina, în contextul în care Rusia a intensificat atacurile asupra ţării.

Oficiali ucraineni şi ruşi raportează o serie de explozii în oraşul Melitopol, ocupat de Rusia

Oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, a fost lovit de o serie de explozii în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit atât oficialilor ucraineni, cât şi celor pro-ruşi.

Forţele ucrainene au lovit în mod repetat Melitopolul în ultimele săptămâni, într-un efort de a recupera teren în sudul ţării şi de a sublinia importanţa armamentului cu rază de acţiune mai lungă.

Vladimir Rogov, un membru al administraţiei militaro-civile pro-ruse din regiune, a declarat pe Telegram că "o serie de explozii au fost auzite în oraş pentru a doua oară în această seară", adăugând că sistemul de apărare aeriană al forţelor armate ruse lucrează pentru a combate atacurile.

Rogov a afirmat că Forţele Armate ale Ucrainei loveau oraşul cu artilerie grea şi sisteme de rachete cu lansare multiplă. El a spus că "fragmente de rachete doborâte" au lovit case rezidenţiale.

"Există pagube şi a izbucnit un incendiu la locul bombardamentului de către forţele armate ucrainene asupra zonei rezidenţiale a oraşului. Există victime", a declarat Rogov. "Informaţiile privind victimele şi distrugerile sunt în curs de clarificare".

Între timp, Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, a declarat vineri, într-o postare pe Telegram, că oraşul din sudul ţării se cutremură din cauza unor explozii puternice. "Puterea loviturilor primite este de aşa natură încât ferestrele tremură", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici