Războiul din Ucraina, ziua 70. Zelenski se va adresa joi unei reuniuni de urgenţă a NATO. Ursula von der Leyen: "Astăzi, vom propune să interzicem total petrolul rusesc în Europa". Forţele ruseşti au pătruns în combinatul siderurgic din Mariupol. Atacurile ruşilor vizează posturile de radio şi televiziune

  • Şeful executivului Uniunii Europene a propus miercuri un embargo petrolier eşalonat asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum şi sancţionarea principalei bănci ruseşti şi interzicerea televiziunilor ruseşti, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei, relatează Reuters.
  • Rusia a lansat două rachete asupra unor instalaţii de infrastructură din regiunea Odesa.
  • Bombardierele strategice Tu-95 sau Tu-160 ale Rusiei au lansat un atac cu rachete din regiunea Mării Caspice.
  • Belarus efectuează exerciţii militare pe scară largă
  • Forţele ruseşti au pătruns în combinatul siderurgic din Mariupol
  • Atacurile ruşilor vizează posturile de radio şi televiziune
15825 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 70. Zelenski se va adresa joi unei reuniuni de urgenţă a NATO. Ursula von der Leyen: "Astăzi, vom propune să interzicem total petrolul rusesc în Europa". Forţele ruseşti au pătruns în combinatul siderurgic din Mariupol. Atacurile ruşilor vizează posturile de radio şi televiziune

Războiul din Ucraina, ziua 70. Zelenski se va adresa joi unei reuniuni de urgenţă a NATO. Belarusul a început exerciţii militare pe scară largă

UPDATE 22:00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenskyi, a anunţat că „nu va fi de acord cu un conflict îngheţat" cu Rusia. Declaraţia a fost făcută în timpul unui discurs video la Summitul Consiliului CEO al Wall Street Journal, potrivit BBC.

UPDATE 21:00 Atacurile ruşilor vizează posturile de radio şi televiziune, susţin ucrainenii, care arată că peste 20 de posturi au fost avariate de la începutul războiului.

UPDATE 20:00 Putin nu a avertizat guvernul rus în legătură cu decizia sa de a invada Ucraina - RosSMI Project. Potrivit publicaţiei, oficialii ruşi nu au avut niciun plan de acţiune în acest caz.

„În afară de asta, mulţi au fost loviţi de însăşi ideea de război cu statul vecin. La vremea respectivă, un interlocutor de rang înalt din cabinet, întrebat ce părere are despre război, nu a putut să scoată decât un "La naiba"", se arată în raport.

UPDATE 19:00 Şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară şi controlul armamentului, Konstantin Gavrilov, a declarat că partea rusă "nu urmăreşte niciun război nuclear pe teritoriul Ucrainei".

Declaraţia are loc pe fondul "discursului nuclear" dintre Statele Unite şi Rusia. În care ambele părţi vorbesc de câteva săptămâni despre inadmisibilitatea unui război nuclear. 

UPDATE 18:00 Un elicopter militar rus a pătruns scurt timp, miercuri dimineaţă, în spaţiul aerian al Finlandei, în contextul tensiunilor generate de planul Guvernului de la Helsinki privind aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

UPDATE 16:00 Forţele ruseşti au pătruns în combinatul siderurgic din Mariupol, anunţă un jurnalist ucrainean, citat de Sky News.

UPDATE 15:00 Lupte grele sunt în continuare la uzina din Mariupol. Primarul oraşului spune că s-a pierdut contactul cu militarii ucraineni aflaţi în interior, potrivit Sky News.

Avertisment dat de profesorul Hal Brands privind sancţiunile impuse Rusiei: Occidentul ar trebui să îşi amintească de Pearl Harbor. Puterile revizioniste au devenit uneori mai violente atunci când sancţiunile economice împotriva lor sunt pe cale să reuşească

În următorul set de sancţiuni, UE introduce o interdicţie treptată pentru achiziţionarea de petrol rusesc.

Hal Brands salută mişcarea, dar avertizează că ea vine şi cu riscuri.

"Este o politică corectă, având în vedere că banii din petrol finanţează războiul lui Putin în Ucraina şi menţin în viaţă economia rusă. Dar riscurile pot fi substanţiale: Puterile revizioniste au devenit uneori mai violente atunci când campaniile de strangulare economică împotriva lor sunt pe cale să reuşească. Exemplul clasic este Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Timp de un deceniu, Tokyo a căutat un vast imperiu în Asia: cucerind Manciuria, invadând China şi extinzându-se în Asia de Sud-Est. La început, SUA au reacţionat lent. Dar, în cele din urmă, încercarea Japoniei de a domina regiunea, brutalitatea tacticilor sale în China - bombardarea oraşelor pentru a incita la teroare, uciderea sistematică a civililor, utilizarea armelor biologice - au făcut din Washington un duşman.

Până în 1940, administraţia preşedintelui Franklin D. Roosevelt a sprijinit financiar guvernul chinez. În primăvara următoare, avioanele de război şi piloţii voluntari americani au început să sosească în China. Cel mai important, Washingtonul a dus lupta împotriva Japoniei din punct de vedere economic. Roosevelt a constrâns mai întâi exportul de materiale de aviaţie, carburant cu cifră octanică ridicată, fier vechi şi alte bunuri către Tokyo. După ce forţele japoneze s-au mutat în sudul Indochinei la mijlocul anului 1941, SUA a impus o măsură drastică: un embargo total asupra petrolului", scrie Hal Brands.

CITEŞTE MAI MULT AICI 

Ursula von der Leyen: "Astăzi, vom propune să interzicem total petrolul rusesc în Europa" / Preţul ţiteiului în creştere

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar marca un punct de cotitură pentru blocul comunitar, care este dependent de energia rusă şi trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.

"Astăzi, vom propune să interzicem tot petrolul rusesc în Europa. Aceasta va fi o interdicţie completă de import pentru toată Rusia", a declarat în aplauze preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European de la Strasbourg.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de ţiţei rusesc în termen de şase luni şi a produselor rafinate până la sfârşitul anului 2022, a precizat von der Leyen. Ea s-a angajat să reducă la minimum impactul asupra economiilor europene.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 2% în acestă dimineaţă.

Von der Leyen a declarat că mai mulţi oficiali militari ruşi de rang înalt se vor confrunta cu îngheţarea activelor UE şi interdicţii de călătorie, fără a da nume.

Propunerile Comisiei trebuie să ajungă acum la cele 27 de state membre pentru aprobare. Diplomaţii au declarat că este posibil să se acorde o perioadă mai lungă de timp Ungariei şi Slovaciei pentru a opri importurile de petrol, deoarece acestea sunt foarte dependente de energia rusă.

Belarus efectuează exerciţii militare pe scară largă

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei şi vecin al Ucrainei la nord, a început exerciţii militare pe scară largă - un potenţial motiv de alarmă în Ucraina.

Ministerul belarus al Apărării a declarat că exerciţiile au implicat testarea pregătirii de luptă a vehiculelor armatei sale, dar a adăugat că exerciţiul nu reprezintă o ameninţare pentru vecini. Cu toate acestea, Ucraina va urmări îndeaproape Belarusul.

Când Rusia a lovit nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, în urmă cu câteva săptămâni, oficialii ucraineni au afirmat că unele dintre rachete păreau să provină din partea belarusă a graniţei.

Update 06:20 - "Rusia, cu ambiţiile sale invazive, nu se va opri la Ucraina. Prin urmare, alte ţări ar trebui să se pregătească deja pentru viitorul atac al lui Putin", avertizează Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare Oleksiy  care este convins de acest lucru: " Sunt sigur că acest război nu se va opri în Ucraina. Vor mai fi multe alte atacuri... Pregătiţi-vă...".

Update 06:00 - Un magnat rus, care a condamnat anterior „războiul nebunesc” al Moscovei în Ucraina , spune că a fost pedepsit de Kremlin pentru atitudinea sa şi a acuzat Rusia că a alunecat în primitivism.

Într-o postare emoţionantă pe Instagram din aprilie, Oleg Tinkov, în vârstă de 54 de ani, a spus că „ 90% dintre ruşi” erau împotriva „masacrului”  din Ucraina.

​”Adio Tinkoff Bank, Adio Rusia. Nu mai am nimic în Rusia”, a scris el. „Este păcat că ţara mea a alunecat în cele din urmă în arhaism, paternalism şi servilism. Nu mai există Rusia, totul a dispărut”.

Update 05:40 - Rusia a declarat că va boicota o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU stabilită miercuri cu Comitetul Politic şi de Securitate  al UE.

Update 05:30 - Campania Rusiei demonstrează că există un  „eşec şocant al serviciilor de informaţii din Rusia” şi o  „aroganţă incredibilă”, spune şeful apărării britanice

Update 02:45 -Vladimir Zelenski se va adresa joi unei reuniuni de urgenţă a NATO,a confirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Serghei Nikiforov. 

De asemenea, el urmează să poarte discuţii cu liderul chinez Xi Jinping

Update 02:16 - Rusia a lansat în cursul serii aproximativ 18 rachete în Ucraina.

Bombardierele strategice Tu-95 sau Tu-160 ale Rusiei au lansat un atac cu rachete din regiunea Mării Caspice.

"Aproximativ 18 rachete au fost lansate, lovind infrastructura din regiunile Dnipropetrovsk, Kirovograd, Lviv, Vinnytsia, Kiev şi Zakarpattia. De asemenea, au fost folosite şi alte mijloace pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva regiunilor Odesa şi Doneţk", a precizat comandamentul.

Update 02:15 - Programul trenurilor de mâine (4 mai) prin Harkov. 

  • 8:30 :Kharkiv-Pas - Lviv 753
  • 13:55 :Lozova - Uzhgorod 46/45 (duty-free)
  • 15:06: Lviv - Im. Shevchenko 15/16
  • 19:27: Kharkiv - Dnipro 795/796
  • 20:15: Kharkiv - Truskavets 21/22
  • 21:16: Kharkiv - Kiev 164/163
  • 21:43: Kropivnytskyi-Odessa 8/7
 
Este posibil să existe întârzieri, de asemenea, vom actualiza aceste informaţii dimineaţa: 

Update 02:00- Zelenski crede că atât Rusia, cât şi ţările europene ar trebui să participe la reconstrucţia Ucrainei după încheierea ostilităţilor, transmite The Wall Street Journal.

Update 01:00 - Ministerul Apărării Civile din Zaporizhzhya a clarificat informaţiile privind evacuarea la 4 ianuarie:

  • Mariupol "Port City" - 8:00 am
  • Lunacharske Kilce - 10:00 a.m.
  • Tokmak - 15:00
  • Wasylivka - 16:00
 
Evacuarea este sprijinită de Naţiunile Unite şi de Black Sea Khrest, a declarat Oleksandr Starukh, şeful administraţiei militare şi civile din regiunea Zaporizhzhya.

 

Update 00:03- Rusia a lansat două rachete asupra unor instalaţii de infrastructură din regiunea Odesa. Nu există victime.

Zelenski a afirmat: "Atacurile masive cu rachete ale Rusiei arată incapacitatea lor de a învinge Ucraina!".

În seara zilei de 3 mai, Federaţia Rusă a lansat 18 rachete asupra Ucrainei 

 

00:00 - Poliţiştii  ucraineni de frontieră au aruncat explozibili cu o dronă asupra steagului rusesc, pe care ruşii l-au atârnat noaptea pe turnul de observaţie ucrainean din regiunea Sumy

Nu a fost posibilă îndepărtarea fizică a acestuia  deoarece invadatorii şi-au plasat lunetiştii pe turn.

 

 

 

Rezumatul zilei celei de-a 70-a zi de război 

  •  Ucraina are nevoie de cel puţin 600 de miliarde de dolari pentru renovare
  •  Belarus lansează  revizuirea   forţelor reactive militare
  •  Putin semnalează   seriozitatea intenţiilor sale de a folosi arme nucleare
  •  Primul preşedinte al Belarusului independent, Stanislav Şuşkevici, a murit  
  •  A ars depozitul de petrol Makivtsi din regiunea Doneţk  
  •  Noul pachet  de sancţiuni UE va afecta Belarusul
  •  Rusia trece printr-o mobilizare generală
  •  Іtalia este gata să ajute Ucraina
  •  Digul de pe râul Stugna din Vasylkiv va fi numit  după Boris Johnson
  •  Marea Britanie donează generatoare mobile Ucrainei
  •  UE va interzice discursul posturilor de televiziune de stat ruseşti
  •  Lviv propune naţionalizarea companiilor ruseşti înregistrate în oraş
  •  Serie de lovituri aeriene şi atacuri cu rachete în Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici