Războiul Israel- Hamas, ziua 22. Israelul îşi extinde operaţiunile, 450 de ţinte Hamas atinse / Israelul şi-a rechemat reprezentanţii diplomatici din Turcia / În SUA, protestatarii au blocat podul Brooklyn / Hamas anunţă un total de 8.000 de morţi în Fâşia Gaza / IDF nu comenează criticile lui Netanyahu

Israelul şi-a rechemat reprezentanţii diplomatici din Turcia, în urma comentariilor făcute de preşedintele Tayyip Erdoğan la un miting pro-palestinian, în care a numit Israelul „ocupant”, scrie The Guardian.

6180 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel- Hamas, ziua 22. Israelul îşi extinde operaţiunile, 450 de ţinte Hamas atinse / Israelul şi-a rechemat reprezentanţii diplomatici din Turcia / În SUA, protestatarii au blocat podul Brooklyn / Hamas anunţă un total de 8.000 de morţi în Fâşia Gaza / IDF nu comenează criticile lui Netanyahu

Războiul Israel- Hamas, ziua 22. Israelul îşi extinde operaţiunile, 450 de ţinte Hamas atinse / Israelul şi-a rechemat reprezentanţii diplomatici din Turcia / În SUA, protestatarii au blocat podul Brooklyn / Hamas anunţă un total de 8.000 de morţi în Fâşia Gaza

UPDATE - Biden îl presează pe Netanyahu să protejeze civilii şi să crească ajutorul pentru Gaza

Biden îl presează pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să protejeze civilii şi să crească ajutorul pentru Gaza, notează Reuters.

Preşedintele american Joe Biden a subliniat necesitatea ca Israelul să-şi apere cetăţenii de terorism într-un mod care să protejeze civilii, în timpul unei convorbiri telefonice duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat Casa Albă

UPDATE - Atacurile aeriene israeliene au provocat pagube importante la un spital din Gaza, afirmă o organizaţie umanitară

Loviturile aeriene israeliene au "provocat pagube importante la departamentele spitalului şi au expus rezidenţii şi pacienţii la sufocare" la Spitalul Al-Quds, a declarat duminică Societatea Semilunii Roşii palestiniene.
 
Organizaţia umanitară a acuzat Israelul că a lansat "în mod "deliberat" loviturile aeriene "direct lângă Spitalul Al-Quds, cu scopul de a forţa personalul medical, persoanele strămutate şi pacienţii să evacueze spitalul".
 
Directorul Spitalului Al-Quds, Dr. Bashar Mourad, a declarat pentru CNN că vecinătatea spitalului a fost vizată de trei ori de lovituri aeriene israeliene duminică, până la ora locală 16:45.

UPDATE - Curtea Penală Internaţională: "Avem investigaţii active în curs de desfăşurare" privind presupusele crime de război comise în Israel, Gaza şi Cisiordania

Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a vizitat punctul de trecere a frontierei de la Rafah în acest weekend şi a declarat că CPI are "investigaţii active în curs de desfăşurare în legătură cu crimele care ar fi fost comise în Israel la 7 octombrie şi, de asemenea, în legătură cu Gaza şi Cisiordania".
 
"Este un moment de obiectivitate, un moment de reflecţie liniştită şi trebuie să fie un moment în care comunitatea internaţională şi arhitectura internaţională construită pe dărâmăturile celui de-al doilea război mondial... să se asigure că nu se vor mai repeta niciodată... aberaţiile", a declarat Khan.
 
"Privim în mod independent situaţia din Palestina. Ne uităm la evenimentele din Israel... Avem nevoie de cooperare. Avem nevoie de asistenţă. Dar vom avea determinarea, rezistenţa şi profesionalismul de a ne asigura că vom separa acuzaţiile de fapte", a adăugat el.

UPDATE - Salvaţi Copiii: Numărul de copii ucişi în Gaza în ultimele trei săptămâni a depăşit numărul de copii ucişi în zonele de război din 2019 încoace

Organizaţia Salvaţi Copiii face apel la încetarea focului în urma uciderii a peste 3.200 de copii din Gaza de către armata israeliană, pe fondul extinderii operaţiunilor sale militare din ultimele săptămâni.
 
"Copiii reprezintă peste 40% din cele 7.703 persoane ucise în Gaza şi peste o treime din totalul victimelor din teritoriile palestiniene ocupate şi din Israel. Cu încă 1.000 de copii daţi dispăruţi în Gaza, presupuşi îngropaţi sub dărâmături, bilanţul victimelor este probabil mult mai mare", a declarat duminică organizaţia umanitară mondială.
 
Aceasta a precizat că numărul de copii raportat ca fiind ucişi în Gaza în ultimele trei săptămâni a depăşit numărul de copii ucişi în toate zonele de conflict din lume începând cu 2019.

UPDATE - CNN: Riscul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu este real, spune Sullivan, consilierul SUA pentru securitate naţională

"Suntem vigilenţi, pentru că vedem ameninţări crescute împotriva forţelor noastre în întreaga regiune şi un risc crescut ca acest conflict să se răspândească în alte părţi ale regiunii. Facem tot ce ne stă în putere pentru a descuraja şi preveni acest lucru", consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a spus duminică la „Face the Nation” de la CBS.
 
Săptămâna trecută, SUA au efectuat atacuri aeriene împotriva a două facilităţi legate de miliţiile susţinute de Iran din estul Siriei, în urma unei serii de atacuri cu drone şi rachete împotriva forţelor americane din regiune.
 
Atacurile aeriene împotriva facilităţilor legate de Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran şi de grupurile afiliate nu au avut ca rezultat victime, au evaluat SUA.
 
Întrebat despre atacurile americane asupra împuterniciţilor iranieni din regiune, Sullivan a spus la ABC: „Dacă atacurile vor continua, vom răspunde şi cred că iranienii ne înţeleg mesajul”.
 
„Noi, desigur, luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja forţele, pentru a ne spori vigilenţa şi pentru a lucra cu alte ţări din regiune pentru a încerca să împiedicăm acest conflict care se află în prezent în Israel şi Gaza să nu se transforme într-un conflict regional, spuse Sullivan. „Dar riscul este real şi, prin urmare, vigilenţa este mare, iar paşii pe care îi luăm pentru a descuraja acest lucru şi a preveni acest lucru sunt serioşi, sistematici şi continui.”

UPDATE - 10 camioane de ajutor trec din Egipt în Gaza printr-un punct cheie de trecere a frontierei

10 camioane de ajutor au trecut de procedurile de inspecţie la punctul de trecere a frontierei Rafah şi au fost primite duminică de Semiluna Roşie Palestiniană de pe partea Gaza, potrivit unui jurnalist independent CNN aflat la sol pe partea egipteană.
 
"Astăzi am primit 10 camioane de la fraţii noştri la Semiluna Roşie Egipteană prin trecerea Rafah, care conţin alimente şi produse de necesitate medicală. Numărul total de camioane primite până acum a ajuns la 94, în timp ce combustibilul nu a fost încă lăsat să intre", Semiluna Roşie Palestiniană a declarat într-o declaraţie actualizată duminică după-amiază.

UPDATE - Mii de persoane cer oprirea "masacrului din Gaza" în cadrul unui protest la Atena

Peste 5.000 de persoane au protestat duminică la Atena, potrivit poliţiei, cerând încetarea "masacrului" palestinienilor din Fâşia Gaza, relatează AFP.

"Luptăm pentru pacea oamenilor", au scandat manifestanţii prin difuzoare, citaţi de Athens News Agency.
 
"Opriţi masacrul poporului palestinian din Gaza", au strigat ei.

UPDATE - Bilanţul victimelor din Gaza a crescut la 7.950 de morţi

Bilanţul victimelor din Gaza a crescut la 7.960 de morţi, a anunţat duminică Ministerul palestinian al Sănătăţii de la Ramallah, care a preluat datele din surse din enclava controlată de Hamas.
 
Enclava a fost bombardată de lovituri israeliene începând din 7 octombrie, care s-au soldat şi cu peste 20.000 de răniţi, a precizat ministerul. 
 
Aproape trei sferturi - 73% - dintre cei ucişi fac parte din populaţiile vulnerabile, inclusiv copii, femei şi persoane în vârstă, potrivit raportului ministerului. 
 
Ministerul a adăugat că numărul total de morţi include 116 membri ai personalului medical. În plus, 24 de spitale, care au împreună o capacitate de 2.000 de paturi, au primit instrucţiuni de evacuare în partea de nord a Fâşiei Gaza.

UPDATE -  Israelul respinge propunerea Hamas în legătură cu schimbul de ostatici

Declaraţiile Hamas cu privire la un schimb de ostatici cu palestinienii deţinuţi în Israel „sunt o formă de terorism psihologic, menită să răspândească presiunea şi teroarea în familiile ostaticilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Comentând cuvintele atribuite liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, Hagari a spus: „Sinwar nu este în măsură să emită declaraţii”. Numărul total de ostatici a fost între timp actualizat. Este 230, cu unul mai mult decât ieri.

UPDATE - Depozitate atacate de palestinieni

UPDATE - Niciun comentariu din partea IDF cu privire la criticile lui Netanyahu: Suntem în război, să ne gândim la asta

Niciun comentariu nu a venit încă din partea purtătorului de cuvânt al Forţelor Israeliene (IDF), Daniel Hagari, în mijlocul controversei stârnite de declaraţiile, şterse între timp de pe platforma de social media X, ale premierului Benjamin Netanyahu, care a arătat cu degetul spre Apărare şi Securitate, la trei săptămâni după teribilul atacul din 7 octombrie al Hamas în Israel. „Nu voi răspunde la întrebări – a spus Hagari, după cum susţine Times of Israel – Acum suntem într-un război şi ne concentrăm asupra acestui lucru”. „Noi, IDF şi Shin Bet, vom efectua o investigaţie amănunţită pentru a afla adevărul şi vom raporta totul public”, a adăugat el, în timp ce operaţiunile israeliene continuă în Fâşia Gaza, controlată de Hamas.

UPDATE - ONU: până acum, puţin peste 80 de camioane de ajutor au intrat în Gaza

„Până în prezent, puţin peste 80 de camioane de ajutor au intrat în Gaza într-o săptămână. Sâmbătă, 28 octombrie, nu a existat niciun convoi din cauza întreruperii comunicaţiilor”. Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a scris asta astăzi într-o declaraţie publicată pe site-ul său.

UPDATE - Israelul dă la iveală numele şi feţele unor membri seniori Hamas ucişi

Armata israeliană a lansat un infografic cu feţele şi numele a aproximativ cincizeci de membri marcanţi ai Hamas ucişi de la începutul războiului. Printre ei sunt Shadi Barud, adjunctul şefului de informaţii militare al organizaţiei teroriste; Jawad Abu Shammala, ministrul economiei Hamas; Jamila al Shanti, singura femeie din biroul politic al organizaţiei; Ezzam Abu Raffa, responsabil pentru sistemul de rachete antitanc, drone, supraveghere aeriană, parapantă şi întreaga apărare aeriană a Hamas.

UPDATE - Elon Musk le oferă palestinienilor sateliţii săi Starlink şi stârneşte furia Israelului 

„Starlink va sprijini conectivitatea organizaţiilor umanitare recunoscute internaţional din Gaza”. Tweetul - sau mai bine zis, postarea - este clară şi lipsită de note ironice. Pe 28 octombrie, Elon Musk şi-a anunţat, prin intermediul platformei sale preferate, decizia de a interveni în războiul dintre palestinieni şi israelieni, oferind facilităţile sale tehnologice de comunicaţii palestinienilor. Ministrul Comunicaţiilor din Tel Aviv, Shlomo Karhi, a avertizat: „Hamas va folosi Starlink pentru activităţi teroriste. Nu există nicio îndoială, noi ştim asta, iar Musk ştie asta. Hamas este ISIS. 

UPDATE - Netanyahu critică serviciile de securitate după atacului Hamas, pe el îl critică alţii

Tensiuni în Israel la trei săptămâni după atacul teribil al Hamas. Benjamin Netanyahu a susţinut că nu a fost avertizat cu privire la „intenţiile” grupării şi arată cu degetul spre serviciile de securitate, referindu-se în special pe şeful serviciilor de informaţii militare, Aharon Haliva, şi la şeful Shin Bet, Ronen Bar.

Împotriva premierului s-au poziţionat Benny Gantz - liderul Unităţii Naţionale, fost şef de cabinet şi acum în cabinetul de război - ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, fostul ministru de externe Gabi Ashkenazi şi liderul opoziţiei, Yair Lapid, pentru care „Netanyahu a trecut linia roşie”. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu continuă să fie în centrul controverselor cu privire la responsabilitatea atacului-surpriză al Hamas din 7 octombrie. Fostul şef al Mossad-ului, Yossi Cohen, a intervenit astăzi într-un interviu acordat unei agenţii de presă din Israel, şi i-a cerut premierului să-şi asume responsabilitatea.

UPDATE - Armata israeliană: Vom aduce ostaticii acasă

Armata IDF a spus că „face totul pentru a aduce ostaticii acasă” din Gaza. Purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat. „Este o prioritate absolută”, a spus el. Hagari a mai anunţat că un nou grup de soldaţi de supraveghere va fi înrolat în armată, unde vor îndeplini această „lucrare importantă” pentru apărarea Israelului.

UPDATE - Sirene de alarmă în comunităţile israeliene din jurul Gazei

Sirenele de avertizare ale rachetelor au sunat în comunităţile israeliene din jurul Fâşiei. Purtătorul de cuvânt al Armatei a făcut cunoscut acest lucru.

UPDATE - Israelul îşi extinde operaţiunile, 450 de ţinte Hamas atinse

Armata israeliană a confirmat că continuă să extindă operaţiunile terestre în Fâşie. În ultimele 24 de ore – a spus purtătorul de cuvânt al armatei – au fost lovite peste 450 de ţinte „teroare Hamas”, inclusiv centre de comandă operaţionale, posturi de observare şi locuri de lansare de rachete antitanc. Ca parte a extinderii activităţilor terestre – a continuat el – „forţele de luptă combinate au lovit celulele teroriste care încercau să atace soldaţii”. Aseară, un ofiţer şi un soldat au fost răniţi.

UPDATE - Ciocniri în Cisiordania, un palestinian ucis în Nablus: incidente şi în Tammun şi Jenin

Un palestinian a fost ucis în confruntări cu armata israeliană în tabăra de refugiaţi Askar, lângă Nablus, în Cisiordania. Surse medicale palestiniene au raportat acest lucru, citate de agenţia Wafa, explicând că palestinianul (25 de ani) „a murit în urma unei răni grave în piept” şi că au mai fost 10 răniţi. Au fost apoi raportate accidente şi ciocniri în Tammun, lângă Nablus, şi în Jenin, în nordul Cisiordaniei.

UPDATE - Israelul creşte numărul de trupe terestre

Forţele de Apărare Israelului au crescut numărul de trupe la sol ca parte a operaţiunii sale extinse în Fâşia Gaza. Times of Israel relatează acest lucru, citând IDF şi explicând că unităţile operează şi mai adânc în enclavă decât la începutul războiului.

UPDATE - Revin comunicaţiile în Fâşie

UPDATE - În New York, protestatarii pro-palestinieni au blocat Podul Brooklyn

Peste o mie de protestatari pro-palestinieni au mărşăluit pe străzile din Brooklyn, New York, blocând traficul pe Podul Brooklyn. Demonstraţia s-a extins de-a lungul Flatbush Avenue, strada principală a cartierului. Sute de protestatari au mărşăluit de-a lungul podului, iar unii s-au urcat pe o structură metalică de susţinere pentru a pune un steag palestinian şi un semn pe care scria „Palestina liberă”.

UPDATE - Hamas: peste 8.000 de morţi în Fâşia Gaza

Ministerul Sănătăţii al Hamas a declarat că peste 8.000 de oameni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul. „Numărul morţilor legat de agresiunea israeliană depăşeşte 8.000 de morţi, dintre care jumătate sunt copii”, a raportat ministerul, în noaptea dintre sâmbătă şi duminică.

UPDATE _ Qatar: negocierile pentru ostatici continuă, dar sunt mai dificile

Negocierile pentru eliberarea ostaticilor detinuti de Hamas continuă, în ciuda escaladării, dar sunt mai dificile. Acest lucru a fost declarat de un oficial din Qatar pentru CNN.

UPDATE - La ultima conferinţă de presă, Benjamin Netanyahu a spus: „Întotdeauna am spus „Niciodată din nou”. Niciodată din nou este acum”.

Premierul Israelului spune că inima lui este frântă după ce s-a întâlnit cu familiile celor răpiţi, promiţând: „Vom folosi orice ocazie pentru a-i readuce pe fraţii şi surorile răpiţi în îmbrăţişarea familiilor lor. Răpirea lor este o crimă împotriva umanităţii”, îl citează publicaţia Times of Israel.
 
Netanyahu îi denunţă şi pe cei care „îndrăznesc să-i acuze pe soldaţii noştri de crime de război” drept ipocriţi şi mincinoşi.
 

UPDATE - Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: ,,Am realizat o evaluare a situaţiei. Aseară am realizat o etapă a războiului. Vom continua să fim puternici şi precişi şi vom urmări orice terorist” 

 

UPDATE - Qatar şi Arabia Saudită caută pacea 

 
În timp ce Israelul se apără vehement că se luptă pentru supravieţuire într-un război cu mai mulţi inamici jihadişti, musulmanii din întreaga lume ies din nou la proteste, criticând acţiunile de bombardamente ale Israelului asupra zonelor civile din Fâşia Gaza.
 
Ministrul saudit al Apărării,  Khalid bin Salman, se îndreaptă la Washington pentru a discuta cu Joe Biden, în timp ce temerile de război regional se intensifică.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului spune că ofensiva terestră israeliană în Gaza lansată ieri a complicat semnificativ eforturile Doha de a asigura eliberarea ostaticilor luaţi din Israel ţinuţi în Gaza.
 
,,Aşa cum am menţionat, vom continua cu toate partidele, să lucrăm contracronometru să ne asigurăm că vom ajunge la o înţelegere şi să sperăm că s-ar putea întâmpla, desigur, escaladarea o face mai complicată, dar aşa cum ai auzit azi, pe durata escaladării, premierul Netanyahu a menţionat o mediere în Gaza în schimbul de prizonieri. Am discutat cu un purtător de cuvân de la Hamas că sunt gata pentru schimbul de prizonieri", a spus MAJED AL-ANSARI, purtăorul de cuvânt al Min.de Externe (Qatar)
 
 

UPDATE -Israelul bombardează Siria şi Liban 

 
Ieri seară, Israelul a bombardat un complex al grupării teroriste Hezbollah şi o serie de posturi de observare din sudul Libanului, ca răspuns la rachetele lansate de terorişti.
Israelul a bombardat şi posturi ale armatei siriene şi poziţii ale miliţiei pro-iraniene în zona Quneitra, ca ripostă împotriva rachetelor inamice trase de pe Înălţimile Golan.
Între timp, bombardamentele intensificate israeliene şi ciocnirile cu teroriştii Hamas continuă în Fâşia Gaza.
 
 

UPDATE : Erdogan: Israelul comite crime de război în Gaza 

 
 
Recep Erdogan, dictatorul Turciei, a acuzat Israelul pentru crime împotriva umanităţii la un miting popular, susţinând că ce se întâmplă în Gaza nu este apărare, ci un masacru.
Erdogan îi laudă pe palestinienii din Fâşia Gaza pentru că ar duce o luptă de rezistenţă eroică împotriva ocupaţiei israeliene, cu toate că sunt imagini ce demonstrează că palestinienii militanţi şi membrii grupării teroriste Hamas au răpit, torturat şi ucis tineri nevinovaţi la un festival muzical dedicat păcii, pe ziua fatidică de 7 octombrie.
 
,,Hei Israel, cum ai ajuns aici? Cum ai intrat aici (Gaza)? Eşti un ocupant. Eşti o organizaţie. Poporul turc ştie acest lucru.
Israel, te vom declara ca criminal de război către lume.
Ce s-a întâmplat în Gaza nu este apărare, dar un masacru josnic pe faţă.
Rezistenţa determinată şi credincioasă arătată de gazani va ajunge în istorie ca un act epic de rezistenţă".
 

UPDATE - Israelul îşi retrage diplomaţii din Turcia

Anunţul a fost făcut de ministrul israelian de externe, Eli Cohen, care a spus că reprezentanţii diplomatici din Turcia au fost rechemaţi „pentru a efectua o reevaluare a relaţiilor dintre Israel şi Turcia”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat în cadrul unui miting pro-palestinian, la Istanbul, că Israelul este „occupant” şi şi-a repetat poziţia conform căreia Hamas nu este o organizaţie teroristă.

„Reiterez faptul că Hamas nu este o organizaţie teroristă. Israelul a fost foarte ofensat de acest lucru. (...) Israelul este un occupant”, a declarat el la miting.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici