LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 444. Lukaşenko a fost internat la spital/ Zelenski a ajuns în Italia şi merge la Vatican / Alarmă aeriană în 12 regiuni ale Ucrainei / Toate dronele cu care Rusia a atacat azi-noapte Kievul au fost doborâte / Trupele ucrainene câştigă teren în Bahmut / Deputat al Dumei de Stat a Rusiei, rănit în Lugansk

  • Ministerul rus al Apărării a recunoscut că armata rusă s-a retras pe poziţii "mai avantajoase" în unele locaţii.
  • AIEA intenţionează să prezinte luna aceasta Consiliului de Securitate al ONU un acord cu Rusia şi Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojie
  • Cel puţin 480 de copii au fost ucişi de către armata invadatoare, afirmă Ucraina.
  • Zelenski se întâlneşte cu Papa Francisc la Vatican
  • Două avioane ruseşti şi două elicoptere au fost doborâte
  • Lukaşenko a fost internat la spital
9806 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 444.  Lukaşenko a fost internat la spital/ Zelenski a ajuns în Italia şi merge la Vatican / Alarmă aeriană în 12 regiuni ale Ucrainei / Toate dronele cu care Rusia a atacat azi-noapte Kievul au fost doborâte / Trupele ucrainene câştigă teren în Bahmut / Deputat al Dumei de Stat a Rusiei, rănit în Lugansk

UPDATE 23:00 - Presa din Belarus: Lukaşenko a fost transportat la spital pe fondul speculaţiilor despre sănătatea precară

Dictatorul belarus Alexandru Lukaşenko a fost internat într-un spital de lângă Minsk, potrivit publicaţiei belaruse Euroradio.

Convoiul lui Lukaşenko a ajuns la spital în jurul orei 19, timp în care accesul la clinică a fost închis, iar drumurile către aceasta au fost păzite de poliţişti înarmaţi. 

 

UPDATE 21:46 - Zelensky va zbura de la Roma la Berlin

Preşedintele Volodymyr Zelensky va vizita Berlinul pentru a se întâlni cu oficiali germani pe 14 mai, a informat Reuters, citând surse anonime din guvernul german. Liderul ucrainean încearcă să consolideze sprijin suplimentar înainte de o contraofensivă planificată  

 

UPDATE 21:09 - Obuzele ruseşti au rănit trei persoane în regiunea Herson

Forţele ruse au bombardat alte patru aşezări în regiunea Herson pe 13 mai, rănind trei persoane, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Atacurile au afectat şi infrastructura civilă.

UPDATE 20:30  - Actualizare: 11 răniţi în atacul rusesc asupra Kostiantynivka

Numărul persoanelor rănite în atacul Rusiei din 13 mai asupra Kostiantynivka a crescut la 11, a informat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

 

UPDATE 18:00 - Zelenski se întâlneşte cu Papa Francisc la Vatican

Preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy , s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican, care a declarat la sfârşitul lunii aprilie că Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

UPDATE 17:00 - Două avioane ruseşti şi două elicoptere au fost doborâte

Corespondentul străin al Guardian, Luke Harding, raportează de la Kiev, că patru aeronave ruseşti s-au prăbuşit în ceea ce pare a fi o zi dezastruoasă pentru aviaţia rusă.

Canalele Telegram din Moscova au raportat că un avion de război SU-35 a fost doborât şi el, împreună cu un al doilea elicopter Mi8.

Un alt elicopter militar s-a prăbuşit vineri în Crimeea. Nu a fost clar dacă cele două avioane şi două elicoptere au fost doborâte sâmbătă din cauza focului prietenesc tras de ruşi sau dacă ucrainenii i-au vizat cu rachetele de rază lungă. 

 

UPDATE 16:00 - Ucraina recâştigă cel puţin 1 km în Bakhmut

Ucraina a recâştigat cel puţin un kilometru de teritoriu în estul oraşului Bahmut,  pe fondul unei presupuse retrageri a Rusiei din zonă.

Potrivit The Guardian, în ultimele patru zile, trupele ruse din a 72-a brigadă separată s-au retras posibil „în ordine haotică” din poziţiile lor de pe flancul sudic al operaţiunii Bakhmut, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Mişcarea, conform informaţiilor britanice, a reflectat „lipsa severă de unităţi de luptă credibile” a Moscovei.  

UPDATE 15:00 Italia va asigura Kievului ajutor militar până când se va ajunge la o pace dreaptă

Italia, în colaborare cu principalii Aliaţi, va continua să ofere sprijinul necesar, inclusiv sprijinul militar, astfel încât să se poată ajunge la o pace justă pentru Ucraina, care poate exista doar dacă Rusia încetează ostilităţile. Sunt cuvintele pe care premierul italian Giorgia Meloni le-a exprima în conversaţia de azi avută cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. În acelaşi timp, se explică, Italia va continua să susţină o aplicare riguroasă a sancţiunilor care reprezintă unul dintre principalele instrumente împotriva agresorului rus, alături de cele financiare şi militare, pentru a pune capăt ostilităţilor.

UPDATE 14:30 Rusia distruge depozitele de muniţie ale Ucrainei

UPDATE 14:00 Zelenski, conversaţie cu Mattarella la Quirinale

Preşedintele ucrainean a fost întâmpinat la Palatul Quirinale de o delegaţie italiană din care a făcut parte şi ministrul de Externe Antonio Tajani. Şeful Ucrainei a discutat apoi cu şeful statului italian, Sergio Mattarella.

UPDATE 13:00 Zelenski se va întâlni cu Papa după ora 15.00 (n.r. - 16 în România)

Potrivit surselor Vaticanului, preşedintele ucrainean Zelenski se va întâlni cu Papa la Vatican, azi după-amiază, după ora locală 15.00, un ceas mai târziu în Capitală.

UPDATE 12:00 Zelenski a aterizat la Roma

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat pe aeroportul Ciampino din Roma. Ministrul de Externe Tajani l-a aşteaptat la scara avionului.

UPDATE 11:40 De la Berlin, un nou ajutor militar la Kiev în valoare de 2,7 miliarde

„Guvernul german va furniza Ucrainei echipamente militare suplimentare în valoare de 2,7 miliarde de euro. Pachetul include tancuri Leopard 1, vehicule de luptă de infanterie, drone de recunoaştere şi alte echipamente militare”, conform publicaţiei germane Der Spiegel.

UPDATE 11:30 Kiev: cel puţin 11 răniţi în atacul rusesc asupra lui Hmelniţki

Bilanţul din atacul rusesc din regiunea Hmelniţki din Ucraina este de „cel puţin 11 răniţi”, a anunţat primarul Oleksandr Simcişin, citat de UNIAN, adăugând că numeroase clădiri au fost avariate. „În prezent, avem 11 răniţi, dar numărul ar putea creşte. Unul dintre ei este internat, dar viaţa lui nu este în pericol”, a precizat el.

UPDATE 11:10 Papa: războiul din Ucraina a adus suferinţe

„Războiul care se desfăşoară în Ucraina a adus suferinţe”. Papa Francisc a subliniat acest lucru, primind în audienţă ambasadorii Islandei, Bangladeshului, Siriei, Gambiei şi Kazahstanului la Sfântul Scaun, cu ocazia prezentării scrisorilor lor de acreditare.

UPDATE 11:00 Preşedinţia UE e pregătită pentru orice ajutor pentru contraofensivă

„Ucraina decide asupra contraofensivei, dar suntem ferm în favoarea acordării oricărui ajutor prioritar pentru contraofensivă”. Acest lucru a declarat Tobias Billstrom, ministrul de externe al Suediei (ţara în prezent preşedinte al UE), la sosirea sa la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai UE, adunare la care a participat şi omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

UPDATE 10:30 Kiev, trei răniţi în timpul atacurilor ruseşti asupra Mikolaiv

Atacurile efectuate de forţele ruse au rănit trei persoane în oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a declarat primarul oraşului. Oleksandr Sienkevici, pe canalul său Telegram, a spus că forţele ruse au vizat o fabrică locală, de asemenea, au deteriorat clădirile rezidenţiale din apropiere, au incendiat trei apartamente şi au deteriorat o instituţie de învăţământ. Au fost raportate atacuri ţi în Lvov, în vestul Ucrainei, administraţia militară regională afirmând că sunt implicate drone kamikaze. 

UPDATE 10:00 Kiev: aproape 200.000 de militari ruşi morţi de la începutul conflictului

Potrivit Kievului, aproape 200.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie anul trecut. Ultima actualizare a Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, publicată pe Facebook, vorbeşte despre „circa 198.260” de soldaţi ruşi „eliminaţi” în luptele din 24 februarie 2022, dintre care 590 în ultimele 24 de ore. Forţele de la Kiev susţin, de asemenea, distrugerea a 3.751 de tancuri şi a 3.095 de sisteme de artilerie. Distruse sau doborâte, potrivit buletinului ucrainean relansat de Ukrinform, ar mai fi 2.665 de drone şi 970 de rachete de croazieră.

UPDATE 09:30 Nou atac pe timpul nopţii la Kiev, toate dronele au fost doborâte

„Al şaselea atac aerian asupra capitalei de la începutul lunii mai”. Şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, Serhi Popko, scrie pe Telegram, raportând un atac care a avut loc aseară împotriva capitalei. „De data aceasta, inamicul a lansat un atac folosind doar vehicule aeriene fără pilot. În timpul ultimului raid aerian, care a durat 2,5 ore la Kiev, în spaţiul aerian în direcţia capitalei a fost detectată muniţie Shahed, iraniană. Toate dronele inamice care se îndreptau spre Kiev au fost distruse cu succes” şi „nu au fost raportate pagube sau răni în capitală”, a explicat Popko.

UPDATE 09:00 Avertizare aeriană în 12 regiuni, inclusiv la Kiev

Avertizare de raid aerian în 12 regiuni ale Ucrainei, inclusiv în capitala Kiev, unde administraţia militară a recomandat civililor să rămână în adăposturi. The Kiev Independent relatează acest lucru.

UPDATE 08:30 G7: sprijin pentru Ucraina şi condamnare a războiului rusesc

„Reiterăm sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina atât timp cât este necesar şi ne unim condamnarea războiului de agresiune ilegal, nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, este primul punct al comunicatului final al G7, reuniune care s-a încheiat la Niigata, în Japonia. „Ne angajăm ferm să continuăm să abordăm finanţarea urgentă pe termen scurt a Ucrainei, precum şi să sprijinim ţările vecine şi alte ţări grav afectate. De asemenea, a fost evidenţiat angajamentul pentru reconstrucţia şi repararea infrastructurii critice ucrainene.

UPDATE 08:00 Ministerul Apărării al Ucrainei: 740 de sirene antiaeriene au sunat la Kiev de la începutul războiului

„740 de alerte aeriene au fost declanşate la Kiev din 24 februarie 2022”: aşa începe un tweet publicat de contul Ministerului Ucrainean al Apărării. „În total, alarmele au durat 851 de ore şi 38 de minute”.

UPDATE 07:00 Blinken a discutat cu Kuleba despre pregătirea contraofensivei

Secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken a avut o conversaţie telefonică cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi – se arată într-o notă de la Washington – „au discutat despre pregătirile în curs pentru contraofensiva” de la Kiev, inclusiv „modul în care contribuţiile partenerilor internaţionali pot sprijini succesul acesteia”. Blinken a mai remarcat că suveranitatea Ucrainei este „vitală pentru pacea şi securitatea în Europa” şi a reafirmat angajamentul Statelor Unite şi al preşedintelui Joe Biden.

UPDATE 06:00 Roma blindată pentru sosirea lui Zelensky: zone fără zbor şi lunetişti

Roma este blindată pentru sosirea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Sediul Poliţiei din Roma a lansat un plan de siguranţă care include, de asemenea, o zonă interzisă de zbor şi interzicerea zborului dronelor. Este prevăzută utilizarea echipelor de genişti, elicopterelor şi lunetiştilor.

De asemenea, este de aşteptat o creştere a controalelor în gări, aeroporturi şi pe principalele drumuri şi autostrăzi. De asemenea, începând de mâine, va fi înfiinţat un task force în sala de operaţiuni a sediului poliţiei, în zona rezervată gestionării evenimentelor majore, unde vor fi coordonate toate serviciile de ordine şi siguranţă publică.

Pe teren vor fi aproximativ o mie de oameni ai legii. Potrivit celor aflate, dispozitivul de siguranţă prevede şi utilizarea unor departamente speciale care vor sprijini personalul care îl însoţeşte deja pe preşedintele ucrainean în timpul călătoriilor şi întâlnirilor cu preşedintele Sergio Mattarella, premierul Giorgia Meloni şi cu Papa Francisc.

UPDATE 05:00 Deputatul Dumei Ruse, Vodolaţki, a fost rănit la Lugansk

Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri interetnice a Dumei Ruse, Viktor Vodolaţki, a fost rănit în urma bombardării Luganskului în Donbass de către forţele armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă rusă Tass. „În urma atacului cu rachete asupra oraşului Lugansk - relatează agenţia de presă rusă care citează reprezentanţa Republicii Populare Lugansk -, şase copii şi deputatul Dumei de Stat Viktor Vodolaţki au fost răniţi”, se arată în ştire.

FT: Contraofensiva ucraineană prinde contur cu primele victorii teritoriale în jurul Bahmut

Ministerul rus al Apărării a afirmat, vineri, că Ucraina a început contraofensiva, subliniind intensificarea atacurilor în estul Ucrainei în ultimele 48 de ore.

Ministerul a declarat vineri că Ucraina a lansat 26 de asalturi de-a lungul unei porţiuni de aproape 100 de kilometri a liniei frontului în apropiere de Bahmut şi de oraşul vecin Soledar, implicând peste o mie de soldaţi şi până la 40 de tancuri. Ministerul rus a recunoscut că trupele ruse s-au retras pe poziţii "mai avantajoase" în unele locaţii, dar a declarat că a împiedicat forţele ucrainene să facă progrese, informează Financial Times.

Kievul a negat că marea contraofensivă ar fi în curs de desfăşurare, afirmând că încă desfăşoară operaţiuni defensive într-o zonă în care au avut loc cele mai violente lupte în ultimele luni.

"Ce se întâmplă acum? Trupele inamice avansează în est în mai multe direcţii. Noi ne apărăm", a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar. "Măsurile de apărare includ nu doar apărarea în sensul propriu, ci şi contraatacuri".

Ea a adăugat că forţele ruse au fost împinse înapoi mai mult de un kilometru şi jumătate din poziţiile de pe flancul sudic, în apropiere de Bahmut, marcând cea mai semnificativă victorie teritorială a Ucrainei în jurul oraşului în ultimele luni.

AIEA va prezenta acordul Zaporojie la ONU luna aceasta

Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU intenţionează să prezinte luna aceasta Consiliului de Securitate al ONU un acord cu Rusia şi Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojie. Această mişcare indică faptul că un acord ar putea fi aproape de a fi convenit între cele două părţi.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, încearcă de luni de zile să obţină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal cauzat de activitatea militară de la centrală, care este cea mai mare din Europa.

Centrala este ocupată de Rusia de mai bine de un an şi a fost supusă la numeroase atacuri.

În condiţiile în care Ucraina pregăteşte o contraofensivă în zonă, există riscul ca luptele din apropierea centralei şi a celor şase reactoare ale sale să se intensifice.

Alţii au declarat că Ucraina, care s-a opus mult timp planului, îl susţine acum, în timp ce poziţia Rusiei este mai puţin clară.

Cel puţin 480 de copii ucişi de către Rusia, afirmă Ucraina

Cel puţin 480 de copii au fost ucişi de armata invadatoare, a anunţat Parchetul General ucrainean.

Alţi 968 au fost răniţi de la începutul războiului, a adăugat acesta.

Biroul a furnizat actualizări periodice cu privire la presupusele crime de război comise de forţele ruseşti de când Vladimir Putin şi-a lansat invazia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici