LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 474. Cel mai mare exerciţiu militar din istoria NATO are loc astăzi/ Ucraina cucereşte sat după sat în Doneţk / Medvedev provoacă de Ziua Rusiei / Alarmă pe canalele ruseşti de Telegram: duşmanii înaintează 7 kilometri pe zi

Se văd primele semne ale contraofensivei ucrainenilor.

11097 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 474. Cel mai mare exerciţiu militar din istoria NATO are loc astăzi/ Ucraina cucereşte sat după sat în Doneţk / Medvedev provoacă de Ziua Rusiei / Alarmă pe canalele ruseşti de Telegram: duşmanii înaintează 7 kilometri pe zi

Forţele armate ucrainene

 

UPDATE 21:00 - Piloţii ucraineni îşi vor începe antrenamentul din vara aceasta, a declarat ministrul Apărării din Olanda, Kajsa Ollongren,  într-un interviu pentru Reuters 

 

 

UPDATE 19:00- Forţele ruse bombardează regiunea Zaporojie. O persoană este ucisă

Un atac aerian rusesc împotriva oraşului din prima linie Orikhiv din regiunea Zaporizhzhia a provocat moartea unui bărbat de 48 de ani şi rănire a unei persoane de 32 de ani, a informat guvernatorul Yurii Malashko pe 12 iunie. 

UPDATE 18:30 - Secretarul general al ONU, António Guterres, este îngrijorat

Secretarul ONU a declarat luni că este îngrijorat de faptul că Rusia va renunţa la 17 iulie la un acord care să permită exportul în condiţii de siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră 

Moscova a ameninţat că va renunţa la acordul cunoscut sub numele de iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră, intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie anul trecut, dacă obstacolele din calea propriilor transporturi de cereale şi îngrăşăminte nu sunt înlăturate.

„Sunt îngrijorat şi lucrăm din greu pentru a ne asigura că va fi posibilă menţinerea iniţiativei Mării Negre şi, în acelaşi timp, că suntem capabili să continuăm în munca noastră de a facilita exporturile ruseşti”, a declarat Guterres reporterilor.

 

UPDATE 18:00 Olanda: Antrenamentele cu F-16 ar putea începe chiar din această vară

Piloţii ucraineni ar putea începe antrenamentul pe avioane de luptă F-16 chiar în această vară, a declarat ministrul olandez al apărării pentru agenţia de presă Reuters.

Ţările de Jos şi Danemarca conduc o coaliţie internaţională pentru a instrui piloţii şi pentru a furniza F-16 Ucrainei.

"Această vară este ambiţia noastră. Şi vom vedea dacă acest lucru este realist" pentru începerea programului de pregătire, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.

 

UPDATE 17:00 - Volodymyr Zelinskiy a postat pe Twitter un videoclip cu cel mai recent schimb de prizonieri 

Preşedintele Ucrainei a scris: „De fiecare dată când ne aducem poporul înapoi din captivitatea rusă, ne amintim de obiectivul nostru fundamental: nu vom lăsa pe nimeni de-al nostru  în mâinile inamicului. Ieri ne-am eliberat încă 95 dintre băieţii noştri, războinicii noştri, din captivitate. În total, din 24 februarie anul trecut, am salvat deja 2.526 de ucraineni". 

 

UPDATE 16:00 - Cel mai mare exerciţiu militar din istoria NATO are loc astăzi pe cerul deasupra Germaniei, Ţărilor de Jos şi Republicii Cehe 

Aproximativ 10.000 de soldaţi din 25 de ţări sunt implicaţi, folosind 250 de avioane militare gata să riposteze în cazul unui atac rusesc asupra unuia dintre membrii NATO.

Deşi exerciţiul a fost planificat cu mult înainte de invazia Ucrainei de către Rusia din februarie 2022 , este totuşi privit ca un semnal către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Manevrele, numite Air Defender 2023, au loc sub conducerea Germaniei.

Ele sunt interpretate, cel puţin în Germania, ca o şansă pentru cea mai mare ţară a Europei de a-şi demonstra capacităţile militare, chiar dacă a fost percepută ca fiind reticentă sau lentă în a oferi sprijin deplin Ucrainei, transmite The Guardian.

 

UPDATE 15:00 Luptele continuă în Doneţk şi Lugansk. Ieri 25 de bătălii în Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Bilohorivka

25 de bătălii au avut loc ieri în apropierea oraşului Bahmut din estul Ucrainei şi mai la sud, lângă Avdiivka şi Marinka, toate în regiunea Doneţk, dar şi lângă Bilohorivka, în regiunea Lugansk, a spus Statul Major al armatei Kiev, după cum a raportat Ukrinform. Ruşii au lansat o lovitură cu rachete, 36 de raiduri aeriene şi 38 de atacuri multiple cu rachete împotriva poziţiilor şi aşezărilor trupelor ucrainene, se arată în raport. Forţele aeriene ucrainene, la rândul lor, au lansat şase lovituri împotriva zonelor în care erau staţionaţi soldaţii ruşi. În plus, unităţile de rachete şi artilerie au lovit două posturi de comandă inamice, două unităţi de artilerie şi o staţie radar.

UPDATE 14:00 Mededved, din nou provocator

Fostul preşedinte şi prim-ministru rus Dmitri Medvedev a sărbătorit Ziua Rusiei, care este astăzi - 12 iunie, provocând din nou şi postând o poză fotoşopată pe Telegram în care arată Piaţa Maidan din centrul Kievului cu steagul rus fluturând şi mesajul „Piaţa Independenţei. În curând Piazza Rusia”.

UPDATE 13:10 Kievul cere mai multe tancuri Leopard 2 de la Berlin

Ucraina are nevoie de mai multe tancuri, în special de Leopard 2, de fabricaţie germană, după cum a explicat către Tagesspiegel viceministrul ucrainean de externe Andri Melnik. „Armata ucraineană are nevoie urgentă de mult mai multe tancuri occidentale, vehicule de luptă de infanterie şi alte vehicule blindate”, a spus Melnik. „Fiecare Leopard 2 îşi merită literalmente greutatea în aur pentru ofensiva decisivă”, a explicat fostul ambasador ucrainean la Berlin. În opinia sa, Bundeswehr este capabilă să furnizeze mai mult decâte cele 18 unităţi deja livrate din stocul său de peste 300 de tancuri, a spus Melnik. Numărul actual ar putea fi „triplat fără a pune în pericol capacitatea de apărare a Germaniei”, a explicat viceministrul ucrainean, care a cerut şi „alte 60 de vehicule de luptă de infanterie Marder” pentru armata ucraineană.

UPDATE 12:20 Zelenski: delegaţia CPI a vizitat zonele inundate

În ultimele zile, reprezentanţi ai Curţii Penale Internaţionale (CPI) au vizitat regiunea Herson. La a doua zi după dezastru, procurorul general (ucrainean) a trimis o cerere de anchetă la Parchetul Curţii (Haga), iar „lucrările au început”, a anunţat el într-un discurs susţinut aseară şi raportat de site-ul preşedinţiei. „Este foarte important ca reprezentanţii Tribunalului Internaţional să vadă cu ochii lor consecinţele actului terorist rusesc”, a spus preşedintele ucrainean.

UPDATE 11:40 Bombe ruseşti asupra Ucrainei, 4 civili ucişi în 24 de ore

Patru civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi în urma atacurilor lansate de forţele ruse în nouă regiuni ucrainene, în ultimele 24 de ore, au declarat autorităţile regionale, a raportat Kyiv Independent. Au fost semnalate atacuri în regiunile Doneţk, Sumi, Cernihiv, Harkov, Herson, Zaporojie, Mikolaiv, Dnipropetrovsk şi Lugansk. În special, partea de sud a regiunii Herson a fost lovită ieri de 132 de obuze de artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, avioane şi drone, a precizat administraţia regională. Trei decese au fost raportate în Herson şi unul în regiunea Doneţk.

UPDATE 10:50 Ministerul rus al Apărării semnează un contract cu detaşamentul de voluntari Akhmat

Ministerul rus al Apărării a semnat primul contract cu detaşamentul de voluntari Akhmat. Contractul se referă la „procedura de organizare a activităţilor de serviciu ale organizaţiilor de voluntari”, iar între Ministerul rus al Apărării şi detaşamentul de voluntari Akhmat, pregătit de forţele speciale ruse ale Academiei, a fost semnat un acord. Contractul defineşte activităţile unităţilor de voluntari ale grupului Akhmat în zona în care se desfăşoară operaţiunea militară specială, precum şi extinderea măsurilor de stat de protecţie socială şi sprijinire a voluntarilor şi familiilor acestora. Documentul a fost semnat de şeful adjunct al Statului Major al Apărării, colonelul general al Forţelor Armate Ruse Alekseij Kim şi de directorul Academiei Forţelor Speciale din Rusia, Adam Dasaev.

UPDATE 10:10 Kiev: un al patrulea sat din Doneţk este eliberat

Armata ucraineană a eliberat un alt sat din regiunea Doneţk , din estul Ucrainei, a anunţat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram. Acesta este satul Storozhevoe, al patrulea recucerit după cele din Blagodatnoe, Neskuchne şi Makarovka. „Drapelul naţional arborează din nou peste Storozhevoe şi acesta va fi cazul pentru fiecare aşezare până când vom elibera întregul pământ ucrainean”, a scris Maliar, astăzi.

UPDATE 09:30 Liderul coreean Kim Jong-un promite Rusiei legături mai strânse

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a exprimat „deplin sprijin şi solidaritate” şi dorinţa de a construi legături strategice mai strânse cu Rusia în mesajul său de felicitare transmis preşedintelui Vladimir Putin de Ziua Rusiei. Kim a spus că relaţiile de prietenie dintre Nord şi Rusia sunt un „activ strategic valoros”, iar ţara dumneavoastră se va strădui să dezvolte astfel de legături de cooperare cu orice efort, a informat agenţia de presă de stat KCNA.

UPDATE 09:00 Kiev: vedem primele rezultate locale ale contraofensivei

„Vedem primele rezultate ale acţiunilor contraofensive, rezultate localizate”, a declarat la televizor Valeri Şerşen, purtătorul de cuvânt al sectorului militar ucrainean Tavria. Operaţiuni de contraofensivă au fost lansate săptămâna trecută.

UPDATE 08:00 Kievul a lansat un atac aerian asupra Melitopol

Forţele armate ucrainene au bombardat oraşul Melitopol din regiunea Zaporojie. Acest lucru a fost raportat de Tass, citându-l pe Vladimir Rogov, preşedintele mişcării „Suntem împreună cu Rusia”: „Explozie puternică la Melitopol. La ora 00:02 s-a auzit o bubuitură în oraş”, a scris el pe canalul său Telegram. Potrivit informaţiilor preliminare, apărarea antiaeriană a fost activată, a adăugat el. Rogov a mai raportat că trupele ucrainene au tras cu rachete asupra oraşului Tokmak.

UPDATE 07:00 Ucraina: Ruşii au aruncat în aer un alt baraj, de data aceasta la Doneţk

Forţele ruse au aruncat în aer un baraj în regiunea Doneţk, provocând inundaţii pe ambele maluri ale râului. Acest lucru au fost transmise către Ukrainska Pravda de purtătorul de cuvânt al direcţiei Tauride a forţelor de apărare ucrainene, „Pe râul Yaly, invadatorii au aruncat în aer un baraj, provocând o inundaţie pe ambele maluri ale râului. Cu toate acestea, acest lucru nu afectează operaţiunile ofensive ale Forţelor de Apărare Tauride”, a spus Şerşen.

UPDATE 05:00 Exerciţiu BATO în Marea Baltică

Exerciţiu NATO în Marea Baltică, numit „Storm Strike” de către marinarii lituanieni. Inclus în cadrul Baltops. Scenariul este refacerea unei zone deja ocupate de inamic, în aşteptarea întăririlor. Avioanele angrenate provin din Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Cehia, România, Spania, Turcia şi SUA. Şi din cele trei naţiuni baltice. Desfăşurarea lor este permanentă. Sunt gata să intervină în orice moment.

Plaja este plină de bărbaţi şi femei în uniformă poloneză, engleză, americană, italiană, portugheză, spaniolă, canadiană. Şi mulţi români, care alcătuiesc echipajul ORP Torun al Marinei din Varşovia.

UPDATE 04:00 3 sate cucerite 

Contraofensiva ucraineană se intensifică, chiar dacă nu pare să fie încă pe deplin vie. Kievul recâştigă teren în teritoriile care fuseseră ocupate de ruşi. Ieri seară soldul a venit din trei sate recucerite, chiar în zona de frontieră. Acesta este Blagodatnoye, despre care am aflat dimineaţa, apoi Neskuchne şi Makarovka.

La Odesa a fost o zi de doliu după moartea a trei persoane şi rănirea altor 26 într-o acţiune rusă.

Numărul morţilor a crescut la cel puţin 14 după ce un baraj major a explodat în sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Retragerea apelor a lăsat în urmă un amestec nociv de mine terestre, resturi şi animale moarte.

UPDATE 02:00 Forţele aeriene ucrainene spun că duminică a doborât încă şase drone peste regiunile din nord-est

Între timp, ruşii au aruncat în aer un alt baraj pe râul Mokry Yaly, din regiunea Zaporojie, provocând inundaţii pe ambele maluri. În Donbass şi mai la sud sunt lupte grele şi terenul se câştigă încet şi cu costuri foarte mari, conform observatorilor, dar se împinge în cel puţin patru direcţii, inclusiv o manevră de cleşte care urmăreşte să strângă, metru cu metru, oraşul martir Bahmut, despre care ruşii pretindeau că l-au cucerit în mai după un an de lupte care au costat vieţile a 66.000 de soldaţi şi mercenari Wagner: un soldat ucis sau rănit la fiecare 48 de centimetri de avans, potrivit unui calcul de Ministerul Britanic al Apărării.

Moscova susţine că a distrus şase bărci cu drone care aseară ar fi încercat să atace una dintre navele de război ruseşti din Marea Neagră, Priazovie, care împreună cu alte unităţi „monitoriza situaţia de pe traseele conductelor TurkStream şi Blue Stream” la 300 de kilometri. din Sevastopol şi anunţă că două drone au căzut în regiunea Kaluga, la sud de Moscova, tot noaptea.

UPDATE 01:00 Medalii de la Şoigu

Pentru a contracara propaganda Kievului, ministrul Apărării Serghei Şoigu a înmânat medalii soldaţilor ruşi pentru că au „distrus tancurile furnizate de Occident”, în special tancurile Leopard şi tancurile Bradley americane. Însă aerul este greu la Ministerul Apărării de la Moscova, relaţiile devenind din ce în ce mai tensionate cu Wagner: liderul mercenarilor Prigojin îl atacă dur pe Şoigu - „este incapabil” ar fi spus el – reiterând că miliţienii săi nu vor semna orice contracte care îi leagă direct de armata regulată rusă. 

UPDATE 00:00 Schimb de prizonieri

Într-un nou schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, 95 de soldaţi ucraineni s-au întors acasă, unii dintre ei capturaţi în primele etape ale războiului. Printre aceştia - informează preşedinţia Kiev - se numără şi luptători de la oţelăria Azovstal din Mariupol şi din insula Serpenţilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici