Războiul din Ucraina, ziua 274. Schimb de prizonieri între cele două tabere. După nouă luni de război, Rusia a fost declarată „stat sponsor al terorismului” / Vorbe dure spuse de Zelenski la ONU / Comisia Europeană le pregăteşte invadatorilor al 9-lea pachet de sancţiuni

  • Rusia bombardează infrastructura Ucrainei după ce Parlamentul European a declarat-o drept „stat sponsor al terorismului”
  • Ruşii sfidează legile războului şi atacă ţinte civile
  • Ucrainenii se luptă pentru a evita un dezastru la centrala nucleară Zaporojie
7680 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 274. Schimb de prizonieri între cele două tabere. După nouă luni de război, Rusia a fost declarată „stat sponsor al terorismului” / Vorbe dure spuse de Zelenski la ONU / Comisia Europeană le pregăteşte invadatorilor al 9-lea pachet de sancţiuni

UPDATE 23:00 Hersonul, sub bombardamente

Într-un discurs din 24 noiembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că atacurile frecvente au început după ce forţele ruseşti au fost forţate să se retragă din regiunea Herson.

"Numai eliberarea teritoriului nostru şi garanţii de securitate fiabile pentru Ucraina pot proteja poporul nostru de orice escaladare din partea Rusiei", a spus el. "Lucrăm cu partenerii noştri în fiecare zi pentru acest lucru".

Zelenski a adăugat că va dezvălui în curând "veşti importante", deşi nu a dat detalii.

UPDATE 21:00 Cel puţin patru morţi în bombardamente ruse asupra oraşului Herson

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, joi, în urma bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra oraşului Herson, situat în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene.

"Invadatorii ruşi au lansat rachete spre o zonă rezidenţială. O clădire a luat foc", a declarat Iarovslav Ianuşevici, şeful Administraţiei militare ucrainene din regiunea Herson, citat de cotidianul Le Monde.

Bilanţul bombardamentelor din Herson este de patru morţi şi zece răniţi.

Armata rusă s-a retras din oraşul Herson, situat în sud-estul Ucrainei, în urmă cu două săptămâni, dar menţine prezenţa în apropiere.

UPDATE 18:30 Boris Johnson devine cetăţean de onoare al Kievului

Anunţând vestea, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că Boris Johnson a fost un "mare prieten al Ucrainei".

"Johnson a făcut şi, sunt sigur, va continua să facă tot posibilul pentru a se asigura că Marea Britanie şi liderii mondiali oferă asistenţa necesară Ucrainei. Vă mulţumim pentru sprijin! Vă aşteptăm din nou la Kiev pentru a vă înmâna acest premiu!", a spus el.

Johnson a fost unul dintre primii lideri mondiali care au vizitat Kievul de la începutul războiului, ajungând în capitala ucraineană la sfârşitul lunii aprilie.

UPDATE 17:30 Schimb de prizonieri

Cincizeci de ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, potrivit şefului biroului preşedintelui, Andriy Yermak.

Printre prizonierii de război eliberaţi se numără 19 apărători ai Mariupolului, dintre care 12 care au participat la bătălia de la Azovstal, 15 care au fost luaţi prizonieri la centrala nucleară de la Chornobîl şi şapte de pe insula Şerpilor.

Yermak nu a oferit detalii despre prizonierii la care Ucraina a renunţat în cadrul schimbului.

UPDATE 16:30 Reuniune G7 la Bucureşti privind situaţia din Ucraina

Miniştrii de externe din Grupul statelor puternic industrializate (G7) vor discuta, în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti, despre cum să sprijine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a declarat joi pe Twitter ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

"Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile sunt o crimă intolerabilă şi inumană. (Preşedintele rus Vladimir) Putin poate arunca poporul ucrainean în frig şi întuneric cu rachetele sale. El nu le va frânge niciodată voinţa de libertate şi sprijinul nostru", a adăugat ea, potrivit agenţiei Reuters.

UPDATE 15:00 Zelenski cere Israelului sprijin pentru industria energetică

În ce autorităţile de la Kiev informează populaţia să se aştepte la noi atacuri ale ruşilor, preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit la telefon cu omologul său israelian, Isaac Herzog, căruia i-a transmis speranţa unei „cooperări mai profunde, după formarea guvernului israelian”. „I-am vorbit şi despre necesitatea de a sprijini industria noastră energetică”, a scris Zelenski pe Telegram, prilej cu care a dezvăluit conţinutul apelului telefonic. Israelul a fost mai degrabă rezervată de la startul războiului, dorind să păstreze relaţii bune şi cu Rusia.

UPDATE 14:30 Putin, sfidat de un oficial ucrainean

UPDATE 14:00 Centrală nucleară repusă în funcţiune

UPDATE 13:30 Kiev: Forţele ruse au lansat ieri 78 de rachete

Forţele ruse au lansat ieri 67 de rachete de croazieră şi 23 de lovituri aeriene împotriva teritoriului ucrainean, pentru un total de 78 de rachete, precum şi peste 70 de atacuri cu sisteme de lansare multiplă de rachete: statul major al forţelor armate a anunţat în această dimineaţă ucrainenii, potrivit Ukrinform. „În cursul unui atac masiv asupra clădirilor rezidenţiale şi a infrastructurii energetice din oraşul Kiev şi regiunile Kiev, Viniţia, Lviv, Kirovohrad, Zaporojie, Harkov şi Doneţk, forţele de ocupaţie ruse au lansat 67 de rachete de croazieră şi până la 10 drone de luptă. avion. Forţele de Apărare ale Ucrainei au doborât 51 de rachete şi cinci drone”, se arată în raport.

UPDATE 13:10 Bombe ruseşti pe Doneţk: Doi morţi în 24 de ore

Două persoane au murit şi alte trei au fost rănite în urma atacurilor ruseşti de ieri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei: guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko, a făcut-o cunoscut, potrivit Kievului Independent. Victimele au fost raportate în oraşul Bakhmut, iar răniţii în alte locuri din regiune.

UPDATE 13:00 Schimb de prizonieri Rusia-Ucraina

UPDATE 12:30 Von der Leyen: Plafon la preţul petrolului şi noi sancţiuni 

„Lucrăm cu viteză maximă la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni şi vom aproba foarte curând un plafon de preţ al petrolului rusesc împreună cu G7 şi ceilalţi aliaţi principali. Nu ne vom odihni până când Ucraina nu va învinge războiul ilegal şi barbar al lui Putin”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

UPDATE 12:00 Forţele armate ale Ucrainei: 310 militari ruşi ucişi într-o singură zi

Rusia a pierdut 310 de oameni în ultima zi, ducând pierderile în rândurile ruseşti la 85.720 de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei, pe 24 februarie. Despre acest lucru a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, pe Facebook. Cifrele nu pot fi verificate independent.

UPDATE 11:00 Kiev: 3 centrale nucleare reactivate până seara

Ucraina se aşteaptă ca trei centrale nucleare care au fost închise din cauza atacurilor ruseşti de ieri cu rachete să fie din nou în funcţiune până în această seară, a declarat ministrul Energiei, German Galuşcenko, potrivit The Guardian. „Ne aşteptăm ca centralele nucleare să înceapă să funcţioneze până seara, furnizând energie reţelei, iar acest lucru va reduce semnificativ deficitul energetic”, a spus el la televiziunea de stat.

UPDATE 10:20 Preşedinţia UE: criminalul stă la Kremlin

„Situaţia energetică din UE rămâne dificilă, iar principalul criminal stă la Kremlin, sperând să dezlege unitatea Europei. Astăzi discutăm despre cum să ajutăm Ucraina, dar şi Moldova, iar ministrul Energiei, German Galuşenko, ni se va alătura în video. Avem datoria să confirmăm solidaritatea şi unitatea europeană. Trebuie să nu ne mai gândim doar la noi înşine şi trebuie să ne ajutăm pe noi înşine”: a declarat ministrul ceh al Energiei, actualul preşedinte al semestrului european, Jozef Sikela, înainte de a se alătura Consiliului Afaceri Energetice.

UPDATE 09:40 Rusia este sigură de succesul operaţiunii militare speciale”

UPDATE 09:10 Zelenski acuză Moscova de crime împotriva umanităţii

În faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a comis o „crimă împotriva umanităţii” atacând infrastructura energetică a Ucrainei. „Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni sunt fără electricitate, fără încălzire şi fără apă: aceasta este clar o crimă împotriva umanităţii”. Prin link video de la Kiev, Zelenski a vorbit la o întâlnire de urgenţă pe care el însuşi a solicitat-o.

UPDATE 09:00 Mass-media ucraineană: pentru China, singura cale este dialogul

În Ucraina, „dialogul şi negocierile sunt singura cale de urmat. Părţile ar trebui să înceapă interacţiunea directă, să revină la negocierile diplomatice cât mai curând posibil”, a declarat, în timpul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU, Geng Shuang, reprezentant permanent adjunct al Beijingului la ONU. Presa ucraineană a relatat acest lucru, menţionând: „Cedem din nou părţile să dea dovadă de reţinere, pentru ca acţiunile lor să nu intensifice confruntarea”.

UPDATE 08:30 Peskov: nu sunt contacte SUA-Rusia pentru negocieri cu Kievul

„Nu există contacte între Rusia şi Statele Unite pentru a promova negocierile de pace cu Kievul”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la declaraţiile şefului Statului Major american, Mark Milley, potrivit cărora acest scenariu ar fi posibil în faţa impasului militar rusesc. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că vorbele lui Milley nu implică faptul că Moscova a purtat discuţii cu Statele Unite pentru a propune negocieri cu Ucraina, după cum a raportat agenţia de presă Interfax.

UPDATE 08:00 Ucraina stă în frig şi întuneric

UPDATE 05:00 Papa Francisc compară războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu Holodomor

Papa Francisc a comparat războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu „genocidul teribil al Holodomor”. Înfometarea ucrainenilor de către autorităţile sovietice a ucis milioane de oameni în perioada 1932-1933. Până în prezent, aceasta a fost cea mai puternică condamnare a invaziei ruse venită din partea Papei, potrivit New York Times.

UPDATE 03:50 Bombardamentele ruseşti în Ucraina afectează Republica Moldova

Distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei de către Rusia transformă Republica Moldova în victimă colaterală. Vecinii ucrainenilor se confruntă cu întreruperi frecvente de curent.

UPDATE 01:30 AIEA: Situaţia de securitate nucleară este "din ce în ce mai precară" la centrala din Zaporojie

UPDATE 00:02 - Blinken, Borrell condamnă cel mai recent atac cu rachete în masă al Rusiei împotriva Ucrainei

"Atacuri continue asupra infrastructurii sunt concepute pentru a menţine civilii Ucrainei în frig şi în întuneric. Aceste tactici îngrozitoare nu vor rupe hotărârea Ucrainei şi a partenerilor săi", a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, potrivit Kyiv Independent

Rezumatul zilei

  • Preşedintele Voldomir Zelenski a lansat un nou apel în care imploră Naţiunile Unite să aplice sancţiuni aspre Rusiei, pentru neajunsurile la care este supus poporul său.
  • Rusia îşi concentrează atacurile asupra infrastructurilor critice, după ce Parlamentul European a trecut-o pe lista statelor care sponsorizează terorismul.
  • O clădire rezidenţială a fost ţinta bombardamentelor ruseşti. Aproximativ 23 de civili ucraineni şi-au pierdut viaţa şi alţi 31 au fost răniţi în atacul cu rachete din Vyshhorod.
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici