LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 306. Ucraina mizează pe forţă pentru a elibera peninsula Crimeea / Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: Atacul cu drone asupra Rusiei este consecinţa invadării Ucrainei / Medvedev şantajează Vestul cu declanşarea celui de-al IIII-lea Război Mondial

  • Dmitri Medvedev a declarat că pentru a „normaliza situaţia” care ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial, Rusia are nevoie de „garanţii de securitate” din partea Occidentului
26399 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 306. Ucraina mizează pe forţă pentru a elibera peninsula Crimeea / Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene: Atacul cu drone asupra Rusiei este consecinţa invadării Ucrainei / Medvedev şantajează Vestul cu declanşarea celui de-al IIII-lea Război Mondial

Hepta

UPDATE 22:40 Guvernator: Peste 60% din infrastructura din Bakhmut a fost avariată sau distrusă

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la 26 decembrie că peste 60% din infrastructura din oraşul Bakhmut, care a fost locul unor lupte intense, este parţial sau complet distrusă.
 
"Rusia bombardează în mod constant infrastructura din Bakhmut. Inamicul menţine tactica pământului pârjolit", a declarat el. 
 

UPDATE 20:30 Lituania l-a invitat pe preşedintele Volodymyr Zelensky să primească Premiul pentru Libertate al ţării în cadrul unei ceremonii care va avea loc în parlamentul ţării pe 13 ianuarie, Ziua Apărătorilor Libertăţii Lituaniei

 

UPDATE 18:25 Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, a declarat că exploziile de pe un aerodrom militar din Engels, Rusia, care ar fi ucis trei soldaţi, sunt „consecinţele agresiunii ruseşti” în Ucraina

Dacă ruşii au crezut că războiul nu îi va afecta, s-au înşelat”, a declarat Ihnat. 
 
Canalele locale ruseşti Telegram au raportat explozii şi sirene de raid aerian în Engels în dimineaţa zilei de luni. 
 
Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă ucraineană în apropierea bazei aeriene Engels, iar trei militari au murit din cauza căderii resturilor dronei. 
 
Oraşul Engels este situat în regiunea rusă Saratov, la aproximativ 730 de kilometri sud-est de Moscova şi la sute de kilometri de Ucraina.
 
Bombardierele cu rază lungă de acţiune Tu-95 pe care Rusia le staţionează la Engels formează o componentă semnificativă a arsenalului său nuclear strategic. 
 
Oficialii ruşi au acuzat anterior Ucraina pentru exploziile de la baza aeriană Engels şi de la aerodromul Dyagilyaevo, de lângă Riazan, din 5 decembrie, care au ucis trei persoane şi au avariat două bombardiere grele Tu-95. 
 
Ucraina nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea sa pentru aceste incidente. 
 
Ministerul britanic al Apărării a calificat presupusele atacuri drept „unele dintre cele mai semnificative eşecuri din punct de vedere strategic ale protecţiei forţelor ruseşti”. 
 

UPDATE 18:00 Ucraina mizează pe forţă pentru a elibera peninsula Crimeea

Ucraina mizează pe forţă pentru a elibera peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, printr-o combinaţie de forţă militară şi diplomaţie, a declarat Kyrylo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii a Ucrainei, pentru Liga.net.
„Nu nu se va întâmpla nimic fără forţă. Unităţile noastre vor merge acolo cu armele în mână”, a declarat Budanov. El a adăugat că Ucraina va returna toate teritoriile ocupate de Rusia.
 
„Ucraina este o ţară recunoscută în cadrul graniţelor din 1991, iar cine nu este de acord cu acest lucru nu este de acord cu ordinea mondială care a existat de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi cu principiile ONU”, a declarat şeful serviciilor de informaţii pentru Liga.net.
 
Budanov a mai spus că nu se aşteaptă la o schimbare fundamentală pe frontul ucrainean în timpul iernii, deoarece „Rusia se află în prezent într-un punct mort”.
 
Soldaţii ruşi nu au un succes deosebit în Bakhmut, regiunea Doneţk - singura zonă în care Rusia desfăşoară în prezent o ofensivă.
 
În ceea ce priveşte atacurile ruseşti cu rachete în masă asupra infrastructurii energetice ucrainene, Budanov a precizat că Rusia efectuează astfel de atacuri mai rar decât înainte, din cauza „diminuării rapide” a arsenalului său de rachete: „industria lor nu este capabilă să acopere cantitatea pe care o consumă. În ciuda tuturor eforturilor lor, este ireal”, a declarat Budanov, adăugând că Rusia caută să cumpere proiectile de 122 şi 152 mm, obuze explozive de tancuri şi rachete pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă „Grad” şi "Uragan" "din toată lumea”.
 

UPDATE 16:00 Ucrainenii, contraofensivă puternică: au lovit nouă puncte de comandă ale ruşilor

 

UPDATE Moscova: 4 sabotori ucraineni neutralizaţi la graniţă

Un grup de patru sabotori ucraineni a fost „eliminat” într-un incendiu de la graniţa din regiunea Briansk din Rusia, a informat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). „Patru sabotori care încercau să intre în regiunea Briansk din Ucraina au fost eliminaţi într-o confruntare armată pe 25 decembrie 2022”, a comunicat FSB, adăugând că sabotorii erau înarmaţi cu arme de foc străine, inclusiv pistoale-mitralieră SIG şi muniţie de fabricaţie germană, dispozitive de comunicaţie şi navigaţie, precum şi echipamente pentru comiterea actelor de sabotaj şi terorism, inclusiv patru dispozitive explozive improvizate de aproximativ 40 de kilograme de TNT.

UPDATE: Summit informal Csi la Sankt Petersburg

Un summit informal al liderilor Comunităţii Statelor Independente, un ansamblu de foste republici sovietice care include şi Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan şi Uzbekistan, este programat astăzi la Sankt Petersburg. O întâlnire în care - potrivit agenţiei de presă din Bela - şefii de stat vor „analiza” ceea ce s-a întâmplat în 2022 şi vor discuta planuri pentru consolidarea cooperării.

UPDATE 14:00 Kremlinul: discuţii Putin-Xi înainte de sfârşitul anului

Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping vor avea discuţii în cursul acestui an, susţine agenţia de ştiri de stat rusă Tass, fără a oferi detalii cu privire la momentul şi formatul discuţiilor, citând purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 14:30 Papa: Cererem pace pentru un popor martir

„Îmi reînnoiesc dorinţa de pace în familii, în comunităţi parohiale şi religioase, în mişcări şi în asociaţii. Pace pentru acele populaţii chinuite de război, pace pentru Ucraina dragă şi chinuită”. Papa a spus acest lucru în această dimineaţă, privind pe fereastra de la Palatul Apostolic Vatican, adăugând că în piaţă sunt „multe steaguri ale Ucrainei”. „Cererem pace pentru acest popor martir”, a continuat Pontiful.

UPDATE 14:20 Putin nu îi va ura lui Biden la mulţi ani. Şi pentru liderii europeni?

Vladimir Putin nu are nicio intenţie să-i ureze lui Joe Biden un an nou fericit, deoarece nivelul actual al relaţiilor dintre Moscova şi Washington nu presupune „un moment pentru urări bune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu acum. Acum suntem atât de cufundaţi în ostilitatea reciprocă, încât probabil că nu avem timp să ne urăm unul altuia la mulţi ani”, a declarat Peskov reporterilor luni, răspunzând la o întrebare de la TASS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a răspuns la întrebarea dacă liderul rus ar putea, în schimb, să ureze liderilor altor ţări ostile un 2023 fericit. „Nu pot spune sigur”; a afirmat el. Peskov a precizat că serviciul de presă de la Kremlin, ca de obicei, va pregăti o listă cu cei pe care Putin îi va felicita.

UPDATE 13:00 Ruşii pun mine pentru a apăra poziţiile în serviciile de informaţii ucrainene, dar nu au oameni care să păzească câmpurile de mine

Trupele ruse din Ucraina pun mine antitanc şi antipersonal din octombrie pentru a apăra poziţiile pe care le-au cucerit în estul şi sudul Ucrainei, potrivit Ministerului Apărării de la Londra, citând cel mai recent buletin de informaţii al serviciilor secrete britanice. Câmpurile minate „constituie un obstacol pentru trupele antrenate doar atunci când sunt apărate prin foc şi vigilenţă, care în momentul de faţă par să lipsească în forţele ruse staţionate în teatrul ucrainean. Aşezarea minelor, în acest caz, nu ar respecta regulile de război dictate de manualele ruseşti”.

UPDATE 12:00 Kiev, peste 40 de atacuri ruseşti de Crăciun

Rusia a lansat „peste 40 de atacuri cu rachete” asupra Ucrainei în ziua de Crăciun, au raportat forţele armate de la Kiev, subliniind că chiar ieri preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că este „gata de negociere”. În vizorul trupelor Moscovei, zeci de oraşe din regiunile Lugansk, Doneţk, Harkiv, Herson şi Zaporizhzhia, a precizat Kie, raportând că armata sa a tras în aproximativ douăzeci de ţinte ruseşti.

UPDATE 11:00 Kiev: Pierderile ruseşti cresc la 102.600 de morţi şi 3.016 tancuri

Bilanţul soldaţilor ruşi care au murit de la începutul invaziei Ucrainei a crescut cu încă 550 în ultimele 24 de ore, la 102.600. Acest lucru a fost raportat de bilanţul zilnic întocmit de forţele armate de la Kiev care raportează pierderea a încă 5 tancuri (cu un total care se ridică la 3016 unităţi), distrugerea altor 5 sisteme de artilerie (în total 1996) şi a unei drone.

UPDATE 10:00 Ucraina: Kievul intenţionează să ceară îndepărtarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Ucraina intenţionează să ceară înlăturarea Rusiei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, susţine ministrul de Externe Dmitro Kuleba, explicând că, potrivit Kievului, Moscova „nu are dreptul să rămână” în Consiliul de Securitate şi „în general, în Organizaţia Naţiunilor Unite”. „Aceste probleme nu au fost încă discutate în public de liderii de stat şi guvernamentali, dar la un nivel inferior, oamenii îşi pun deja întrebarea ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

UPDATE 09:00 Medvedev: nu vom avea relaţii normale cu Occidentul în următorul deceniu

Rusia nu se aşteaptă să aibă relaţii normale cu Occidentul în deceniul care urmează, sperând ca „următoarea generaţie de politicieni rezonabili” să vină la putere, a afirmat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, subliniind că aceasta „nu este o alegere” a Moscovei. „Vom dezvolta relaţii cu restul lumii”.

UPDATE 08:00 Trei soldaţi ucişi de epava unei drone ucrainene doborâte la baza militară rusă din Saratov

Trei militari au fost ucişi de epava unei drone ucrainene care a căzut pe o bază militară din regiunea Saratov din Rusia, au anunţat agenţiile ruse, citând Ministerul Apărării al ţării. „Pe 26 decembrie, în jurul orei 1:35, ora Moscovei, o aeronavă ucraineană fără pilot a fost doborâtă la joasă altitudine în timp ce se apropia de aerodromul militar Engels din regiunea Saratov”, a declarat Ministerul rus al Apărării. „Ca urmare a căderii epavei dronei, trei militari ruşi din personalul tehnic care se aflau pe aerodrom au fost răniţi de moarte”. Ministerul a adăugat că echipamentele aviatice nu au fost avariate.

UPDATE 06:30 Rachete ruseşti cad asupra oraşelor ucrainene, în timp ce Putin spune că este deschis negocierilor

Forţele ruse au bombardat zeci de oraşe din Ucraina în ziua de Crăciun, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că este deschis negocierilor.

UPDATE 07:00 Moscova: gata să repornească livrările UE prin gazoductul Yamal

Moscova este pregătită să reia aprovizionarea cu gaz către Europa prin conducta Yamal-Europa, a declarat vicepremierul rus, Alexander Novak, într-un interviu acordat agenţiei Tass. Rusia, adaugă el, se aşteaptă ca, în ciuda războiului din Ucraina, să fi trimis 21 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate în Europa până la sfârşitul acestui an. „Europa - observă Novak - a fost o piaţă cheie pentru vânzarea produselor noastre petroliere. Să aşteptăm şi să vedem ce decizii iau pe termen lung. Momentan, nu avem idee cum poate fi înlocuit combustibilul nostru”.

UPDATE 06:30 Potrivit armatei ucrainene, Moscova vrea să deschidă un alt front în est

Purtătorul de cuvânt al Grupului Armatei Ucrainene a Forţelor de Est, Serhi Cherevati, a declarat că armata rusă intenţionează să lanseze o nouă ofensivă în estul ţării şi să deschidă un nou front în regiunea Doneţk, pe lângă cele ale lui Bakhmut şi cel al Avdiivka. Estul Ucrainei, subliniază Cherevaty, rămâne „principalul teatru de operaţiuni militare, unde inamicul şi-a concentrat majoritatea forţelor”. Oraşul în care ruşii ar fi gata să-şi concentreze atacurile este Lyman, la 50 de kilometri nord de Bahmut. „Armata ucraineană nu permite inamicului să treacă prin apărarea noastră şi provoacă pierderi sistematice”, a conchis Cherevati, potrivit căruia „mai mult de 50 de ocupanţi au fost ucişi şi aproximativ 80 de răniţi numai în direcţia Bahmut”.

UPDATE 06:00 Belarus: pregătire cu ruşii a fost finalizată cu ruşi, sunt gata să folosească rachetele Iskander şi S-400

Armata belarusă este pregătită să utilizeze sistemele de rachete Iskander şi S-400 furnizate de Rusia, a asigurat Leonid Kasinski de la Ministerul Apărării din Belarus pentru postul de televiziune de stat STV. „Miliştii noştri au urmat un curs cuprinzător de pregătire la centrele comune de luptă şi antrenament ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus. Aceste tipuri de arme, Iskander şi S-400, „sunt în prezent în serviciu de luptă”, a spus Kasinski, potrivit rapoartelor agenţiei ruse Interfax. Kasinski a vorbit şi despre pregătirea personalului de zbor pentru acele avioane care vor fi reechipate pentru a transporta muniţie specială.

UPDATE 05:00 Medvedev: Toate eforturile de a distruge regimul de la Kiev

Rusia va depune „toate eforturi” pentru a se asigura că „regimul de la Kiev încetează să existe”, susţine Dmitri Medvedev, şef adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, într-un lung discurs publicat de Rossiyskaya Gazeta. „Astăzi, nimeni în afară de noi nu o poate face. Demararea operaţiunii speciale a fost o decizie dificilă, dar necesară”, pentru că „nu era vorba doar de protejarea republicilor frăţeşti din Donbass, ci şi de garantarea securităţii şi suveranităţii Rusiei însăşi”, subliniază fostul preşedinte rus. „A fost imposibil să mai amânăm”, adaugă Medvedev, potrivit căruia NATO şi guvernul de la Kiev „şi-au anunţat dorinţa de a relansa arsenalul nuclear”.

UPDATE 04:00 Medvedev: Europa este responsabilă pentru renaşterea nazismului

Ţările europene sunt responsabile pentru renaşterea ideologiei naziste, este acuzaţia lansată de vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un articol publicat în Rossiyskaya Gazeta, potrivit Tass. „La ce se poate aştepta de la unele ţări europene care au dat naştere naţional-socialismului şi fascismului la un moment dat în istorie? Astăzi, ei sunt responsabili pentru renaşterea ideologiei naziste”, este de părere fostul preşedinte rus. Potrivit lui Medvedev, Occidentul rămâne tăcut „referitor la atrocităţile naziştilor care îşi etalează svastici pe uniformele lor în teritoriile aflate sub controlul lor, justificându-şi trecutul şi, mai important, torturi şi crime viitoare”. „Şi, deşi forţele guvernamentale” din acele ţări europene „se definesc ca de stânga sau creştine, ele sunt în realitate adevăraţii moştenitori ai Partidului Muncitoresc Naţional Socialist German şi ai Partidului Naţional Fascist”.

UPDATE 03:00 Medvedev: Rusia va face totul pentru a evita al treilea război mondial

Rusia va face tot posibilul pentru a evita un al treilea război mondial şi o catastrofă nucleară, afirmă Dmitri Medvedev, şef adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, într-un lung discurs publicat de Rossiyskaya Gazeta. „Dacă nu obţinem garanţiile de securitate (n.r. - pentru Rusia), tensiunea va persista la infinit. Lumea va continua să se echilibreze în pragul unui al treilea război mondial şi a unei catastrofe nucleare”, continuă Medvedev, asigurând însă că „vom face totul pentru a preveni” acest scenariu dramatic.

UPDATE 02:00 Erdogan: Occidentul provoacă, nu caută medierea

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Occidentul nu a făcut decât să-şi intensifice provocările şi nu a încercat să medieze. „Din păcate, Occidentul a activat doar elemente de provocare şi nu a încercat să fie un mediator”, a spus Erdogan, la o întâlnire a tinerilor, la Erzurum. „În faza de mediere, noi, ca Turcia, ne-am asumat acest rol în 2022 cu coridorul de cereale al Mării Negre”, a menţionat apoi Erdogan.

UPDATE 01:00 Kirill îi trimite felicitări de Crăciun Papei Francisc

Patriarhul Moscovei Kirill a trimis un mesaj de urări de Crăciun Papei Francisc, informează site-ul Patriarhiei. Kirill îi trimite lui Francisc cele mai bune urări „pentru sărbătoarea Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Îţi doresc ajutorul lui în slujirea ta şi, de asemenea, pace şi prosperitate pentru turma care ţi-a fost încredinţată”, se arată în mesajul transmis de şeful Bisericii Ortodoxe Ruse Pontifului.

UPDATE 00:00 - Presa de stat rusă: Medvedev cere „garanţii de securitate” pentru Rusia

Vicepreşedintele rus al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a declarat că pentru a „normaliza situaţia” care ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial, Rusia are nevoie de „garanţii de securitate”, a informat presa de stat rusă Rossiyskaya Gazeta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici